Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κανένα μέτρο για τους ηλικιωμένους που καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν

Χαρακτηριστική απάντηση στη σχετική ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Eurokinissi

Το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, δεν έχει ληφθεί ούτε και σχεδιάζεται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση του εμβολιασμού για ηλικιωμένους της επαρχίας που καλούνται να κάνουν ταξίδια δεκάδων χιλιομέτρων για να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ομολογεί η κυβέρνηση, «πανηγυρίζοντας» μάλιστα γιατί μετά από ένα τέτοιο διάστημα, η πρώτη δόση του εμβολιασμού μαζί με τα ραντεβού που είναι στο «περίμενε» φτάνουν μόλις... στο 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.

Χαρακτηριστική για τα παραπάνω είναι η απάντηση που δόθηκε στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, στην εξής ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»:«Σε περιοχές όλης της χώρας, άνθρωποι ηλικιωμένοι, μοναχικοί, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας και μετακίνησης, καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και να ταξιδέψουν από νησί σε νησί, προκειμένου να εμβολιαστούν. Η δημιουργία ξεχωριστών και λιγότερων εμβολιαστικών κέντρων για το εμβόλιο της "AstraZeneca" οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων και κατάλληλα στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο; Τι μέτρα θα πάρει για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;»

Δύο μήνες μετά, το 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 δεν έχει ούτε ραντεβού

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν ακόμα από την έναρξη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση μιλούσε για «επιχειρησιακή ετοιμότητα», χτες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για «επιχειρησιακές δυσκολίες», ενώ δήλωσε ότι στην κυβέρνηση «είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», επειδή ξεπερνάει το 50% το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί από τις μέχρι τώρα ηλικιακές ομάδες.

Νωρίτερα, είχε δώσει στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 80-84 ετών, από τις πλέον ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα οποία περίπου 1 στους 4 έχει κάνει την πρώτη δόση, ακόμα 1 στους 4 περιμένει το ραντεβού του για την πρώτη δόση, ενώ σχεδόν οι μισοί ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε έχουν κλείσει ραντεβού.

Το τελευταίο αυτό ποσοστό είναι προφανώς ακόμα μεγαλύτερο στην ύπαιθρο, ακριβώς λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να ταξιδέψουν οι ηλικιωμένοι, συχνά από απομακρυσμένες περιοχές, δύσκολους δρόμους, ακόμα και μεταξύ νησιών...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι «δύσκολα στη χρήση τους». Πίσω από τις υπαρκτές αυξημένες απαιτήσεις μεταφοράς και συντήρησης των εμβολίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, σε δομές και προσωπικό, το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού, με σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αντίστοιχα, ο γγ του υπουργείου παραδέχθηκε ότι με τα ξεχωριστά και περιορισμένα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο της «AstraZeneca» «έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα» και υπάρχει «μεγαλύτερη απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν», μιλώντας γενικά και αόριστα για προσπάθεια «διορθώσεων» και ισχυριζόμενος ότι η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι «κοινωνικά ενεργή και μπορεί να μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα», υπονοώντας ότι μπορεί να υπομείνει τις «οδύσσειες» που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να δοθεί απάντηση για την ανάγκη ανάπτυξης στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο, όπως και για την ανάγκη πρόβλεψης για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη όπου απαιτείται, ο γγ της ΠΦΥ εναπόθεσε τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων στην... ελπίδα «ότι ίσως με ένα πιο εύκολο στη διαχείριση εμβόλιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τους ανθρώπους κατ' οίκον»...

Στα σχέδια της κυβέρνησης, βέβαια, για τα «πιο εύκολα» εμβόλια που αναμένονται - όπως ομολογήθηκε και στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής - είναι η μετακύλιση των εμβολιασμών και στα φαρμακεία, χωρίς την αναγκαία ιατρική επίβλεψη, παρότι μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο.

Πολλαπλές συνέπειες από την κατάσταση στη δημόσια ΠΦΥ

Η ουσιαστική ανυπαρξία και αποψίλωση της δημόσιας ΠΦΥ, στο πλαίσιο και της μετατροπής όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, αποτυπώθηκε και στην επισήμανση της Μ. Θεοδωρίδου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ότι «επηρεάστηκε αρνητικά η προληπτική ιατρική» και ο εμβολιασμός για άλλες νόσους.

«Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παραμελούνται τα εμβόλια για νοσήματα όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρας, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός, «τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους».

Στο μεταξύ, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 730.400 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό (486.800 για την 1η δόση και 243.600 για τη 2η).

Τέλος, έγινε λόγος για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα δίνεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης από την πλατφόρμα gov.gr, καθώς και από τα ΚΕΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώσεις «υποχρεωτικότητας» εμβολιασμού και «μπαλάκι» οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις(13/7/2021)
Τώρα «συνιστάται» εμβολιασμός με «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60(15/6/2021)
Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη(11/5/2021)
Αυξάνονται τα ταξίδια ταλαιπωρίας και τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις(16/2/2021)
Μόλις στο 3,9% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού(9/2/2021)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org