Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ετοιμάζονται οι υπογραφές για την αποστολή των «Patriot» στη Σ. Αραβία

Ακόμα πιο στενά στις «ανάγκες» της εμπλοκής προσαρμόζεται ο οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών

Στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που διεκδικεί η κυβέρνηση στους εγκληματικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους "Patriot"».

Η αναφορά του έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά το νέο οργανισμό του, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος λίγο πριν τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου είχε αναφερθεί στο ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και τους λόγους για τους οποίους προωθούνται οι αλλαγές στη δομή του, λέγοντας πως συνολικά «ο μηχανισμός εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προσαρμόζεται στο στόχο της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων». Εφερε ως παραδείγματα το πώς «το ΥΠΕΞ χειρίζεται διαχρονικά τα ζητήματα της οικοδόμησης και ανάπτυξης της συμμαχίας με το Ισραήλ, το οποίο με τις πλάτες των ΗΠΑ λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα, διατηρώντας την κατοχή και σφαγιάζοντας τον Παλαιστινιακό λαό, προωθεί τις συμμαχίες με τις μοναρχίες του Κόλπου, φτάνοντας μέχρι του σημείου στήριξης της Σαουδικής Αραβίας, με τους πυραύλους "Patriot", κατά του Ιράν, βάζοντας τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες, σε μία θερμή εστία, που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ετσι, τόσο με το σημερινό όσο και με το νέο οργανοδιάγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, θα υλοποιείται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Βέβαια, ο υπουργός στην απάντησή του προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο και τους πυραύλους «Patriot» «αμυντικό όπλο», που τάχα «δεν στρέφεται κατά κάποιου, υπερασπίζει τον εναέριο χώρο κάποιου» και πως «η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική δύναμη, πουθενά», επιχειρώντας να κρύψει ότι και αυτή η αποστολή δυνάμεων εκτός συνόρων είναι ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης

Οσον αφορά το νομοσχέδιο πρόκειται για νομοθέτημα - μαμούθ 480 άρθρων και φέρει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οπως ανέδειξε ο Γ. Μαρίνος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, πρόκειται για προσαρμογές που αντιστοιχούν στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Γι' αυτό ενισχύονται συγκεκριμένοι τομείς, όπως «για παράδειγμα ενισχύεται και επιχειρείται να δοθεί ώθηση στην οικονομική διπλωματία και στους σχετικούς μηχανισμούς για την οικονομική, πολιτική διείσδυση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ή τον Περσικό Κόλπο και άλλες περιοχές».

Την ίδια ώρα επιτείνει τα προβλήματα των εργαζομένων του υπουργείου, όπως είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων, ενώ αφήνει ακάλυπτες ασφαλιστικά και υγειονομικά τις οικογένειές τους, αυτών που βρίσκονται εκτός κρατών της ΕΕ.

Προβλέπονται αξιολογήσεις και δομές, όπως το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, με κριτήρια σκοπιμότητας και ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή στρατηγική, ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων του υπουργείου, όπως φάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στην Επιτροπή, όπου είχαν κληθεί για ακρόαση οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Παράλληλα διαλύεται η μεταφραστική υπηρεσία, γεγονός που επίσης έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί «ως κυβερνητικό όργανο και με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η προσπάθεια χρησιμοποίησης του ΣΑΕ για την υλοποίηση επιχειρηματικών στόχων, δίνεται πιο ισχυρό χτύπημα στο μεταναστευτικό κίνημα».

Παίρνοντας το λόγο χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως «το ΥΠΕΞ είναι ισχυρός μηχανισμός του αστικού κράτους, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων και προωθεί τις διεθνείς, τις διακρατικές σχέσεις της χώρας με αυτό ακριβώς το κριτήριο και με ειδική αποστολή την εκπροσώπηση στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κ.ά. (...) Ο προσανατολισμός αυτός του υπουργείου δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αφορά και τις προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τεχνικές αλλαγές που γίνονται στη θητεία της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, αναδιατάξεις σε διευθύνσεις και σε άλλους τομείς, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις».

Αλλωστε, τη «σκυτάλη» που εναλλάσσουν οι αστικές κυβερνήσεις επιβεβαίωνε λίγη ώρα πριν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει ως κυβέρνηση, «στηρίζει μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» για την προώθηση προφανώς των στόχων της αστικής τάξης, και την «αναβάθμιση του διεθνούς ευρωπαϊκού και περιφερειακού γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου» της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας θετικό ότι γίνεται «υιοθέτηση αρκετών εκ των άρθρων του δικού μας νομοσχεδίου», εκφράζοντας επιφυλάξεις για άλλα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org