Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τραγική επιβεβαίωση των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» υπερδιάδοσης του ιού

Πέντε οι θετικοί εργαζόμενοι στο κατάστημα και η εργοδοσία επιμένει στην πρακτική παραπέρα διασποράς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Θέμα χρόνου ήταν να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» της διασποράς του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ. Και δυστυχώς αυτή η τραγική επιβεβαίωση ήρθε την περασμένη Κυριακή με τον θάνατο εργαζόμενου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στον Πειραιά, που «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες αφότου νόσησε από κορονοϊό.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα μάλιστα άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ η εργοδοσία απαντά ότι ...«δεν συντρέχει λόγος» στο αίτημα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος, που διατύπωσαν σε χτεσινή τους παρέμβαση το κλαδικό Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στην παρέμβαση συμμετείχαν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οσο για τα μέτρα που σχεδιάζει η εταιρεία, προβλέπουν νέα απολύμανση και επαναληπτικά rapid tests στους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο 48χρονος εργαζόμενος που έχασε τη μάχη με τον ιό ήταν στο πόστο του την προηγούμενη Δευτέρα και εμφάνισε συμπτώματα την Τετάρτη. Διαγνώστηκε με κορονοϊό την Παρασκευή και κατέληξε δύο μέρες μετά, στο σπίτι του. Επίσης την Τετάρτη, εμφάνισαν συμπτώματα και άλλοι εργαζόμενοι στο κατάστημα. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε απολύμανση, ωστόσο το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα. Η απολύμανση επαναλήφθηκε το Σάββατο, τα κρούσματα όμως συνεχίστηκαν και χτες Δευτέρα!

Και ενώ τα κρούσματα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους εργαζόμενους να είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια του συναδέλφου τους, η εργοδοσία, με μόνο κριτήριο την απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος, έχει ήδη προχωρήσει στη γνωστή εγκληματική πρακτική της μετακίνησης εργαζομένων από άλλα καταστήματα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την παραπέρα διασπορά του ιού.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι προμηθευτές που μπαινόβγαιναν από νωρίς το πρωί στο κατάστημα, με τη γνωστή τακτική της «ομερτά» γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας που επικρατεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς, δεν ενημερώθηκαν για τη συρροή κρουσμάτων και την απώλεια ενός εργαζόμενου.

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας!

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του εργαζόμενου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.«Ο θάνατος του συναδέλφου επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που το σωματείο μας καταγγέλλει από την αρχή της πανδημίας, ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στους χώρους εργασίας, αφού είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας τους και πρόληψης της διασποράς του ιού μέσα στους χώρους δουλειάς», σημειώνει και απαιτεί να παρθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα στο συγκεκριμένο κατάστημα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να μην κινδυνεύσουν άλλοι εργαζόμενοι».

Τη θλίψη της για την απώλεια του εργαζόμενου εκφράζει και η ΔΑΣ Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Οπως καταγγέλλει, τα όποια μέτρα λαμβάνουν κράτος και εργοδοσία είναι «ανεπαρκή και πίσω από τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών».

Κοινή συνέντευξη Τύπου και παρέμβαση στο υπουργείο αύριο Τετάρτη

Με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου αλλά και τη συρροή κρουσμάτων που καθημερινά καταγράφονται σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων θα προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδώσει νέο υπόμνημα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αιτήματα.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με την υγεία και τις ζωές μας. Να σταματήσουν το κρυφτούλι πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο όταν έχουμε νεκρό συνάδελφό μας, όταν συνάδελφοί μας καθημερινά νοσούν από Covid-19, όταν συνάδελφοί μας νοσηλεύονται. ΤΩΡΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Κρούσματα στους χώρους δουλειάς, στο σκοτάδι οι εργαζόμενοι

Με τον «χορό» της εξάπλωσης της πανδημίας να συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, την επιβεβαίωση 8 κρουσμάτων κορονοϊού στο κέντρο διαλογής της «Γενικής Ταχυδρομικής» στου Ρέντη καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Σημειώνει ότι είναι καθημερινό φαινόμενο «ο συνωστισμός, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, η έλλειψη μέσων για την προστασία μας», προσθέτοντας ότι αυτά «γίνονται με την ανοχή έως και το σιγοντάρισμα της κυβέρνησης».

Τη δημοτική αρχή Αμαρουσίου, που δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους του δήμου για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον χώρο εργασίας τους, καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι από τη μεταξύ τους επικοινωνία αντιλήφθηκαν ότι τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί τους είναι θετικοί. «Θα περιμέναμε από τη δημοτική αρχή ήδη να έχει κλείσει το δημαρχείο, να είχε προχωρήσει σε απολυμάνσεις, να είχε φροντίσει ώστε όλοι οι συνάδελφοι να έχουν κάνει τεστ κ.λπ. Αντί αυτού, η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει τίποτα», σημειώνει η ΔΑΣ. Καλεί τη δημοτική αρχή «να προχωρήσει στην αποκάλυψη του ακριβούς αριθμού των κρουσμάτων, να προχωρήσει σε απολύμανση όλων των χώρων του δημαρχείου αλλά και σε τεστ για όλο το προσωπικό».

Να καταγραφεί τέλος ότι την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα Καμίνια Πειραιά και άλλα 3 στο μηχανοστάσιό της στου Ρέντη. Και πάλι η ενημέρωση έγινε από εργαζόμενο ο οποίος βρέθηκε θετικός και ειδοποίησε τους συναδέλφους του. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν και κατάφεραν να γίνουν τεστ, με τα οποία εντοπίστηκαν άλλα 5 κρούσματα συνολικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org