«Φωτιά και λαύρα» είναι όσα αποφασίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.
Δίνοντας το στίγμα για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε, με το πέρας του ΣΕΥ, ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:
-- Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία (έγινε συζήτηση με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι) σημείωσε πως «ήταν κοινή αντίληψη στο Συμβούλιο ότι μετεξελίσσεται σε ένα αυταρχικό κράτος, σε απόσταση και μακριά από την Ευρώπη». Τόνισε ότι ήταν «ομόφωνη η εκτίμηση» στο ΣΕΥ, με βάση τις «πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ». Εξ ου και στο ΣΕΥ συμφώνησαν στην τακτική τους απέναντι στη Μόσχα να κινηθούν σε τρεις άξονες, συγκεκριμένα «απώθηση», «συγκράτηση», «ακόμα και εμπλοκή», όπως είπε ο Μπορέλ.
Για την υπόθεση Ναβάλνι, αποφάσισαν να επιβάλουν μέσα στην επόμενη βδομάδα «περιοριστικά μέτρα» σε όσους τον συνέλαβαν και προχώρησαν στη δικαστική του δίωξη. Συμφώνησαν επίσης για παροχή «μεγαλύτερης στήριξης σε όσους παλεύουν στη χώρα για τις πολιτικές ελευθερίες», παρέμβαση ουσιαστικά στα εσωτερικά της Ρωσίας, ενάντια στην οποία συνέχισε τις κατηγορίες ότι «έχει αποφασίσει να λειτουργεί ως αντίπαλός μας» και ότι «είμαστε σε μια δυναμική αντιπαράθεσης».
-- Για την Κίνα, εστιάζοντας στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, συμφώνησαν σε μέτρα όπως «στήριξη της κοινωνίας των πολιτών» και «οργανώσεων που έχουν παρόμοιες απόψεις με τις δικές μας». «Βάζουμε το θέμα στο πλαίσιο των ευρύτερων σχέσεών μας με τη Κίνα. Ο,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Κίνα», σημείωσε.
Ολα αυτά ενώ χτες οι μετέχοντες υπουργοί είχαν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν. Ο Μπορέλ, αξιοποιώντας την ίδια φρασεολογία με την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «ντύσουν» την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους, είπε ότι έβαλαν θέμα στον Αμερικανό όχι μόνο να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία, αλλά και «να ενωθούμε στην παγκόσμια ηγεσία σε θέματα όπως η διασφάλιση της προώθησης δημοκρατικών αξιών, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις» και με στόχο «να δείξουμε ότι η δημοκρατία είναι καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα».
Επιμένοντας για τον σημαντικό ρόλο που θέλουν οι Ευρωενωσιακοί αλλά και «καθησυχάζοντας» για τη «στρατηγική αυτονομία» που επιδιώκει η ΕΕ, είπε: «Θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερες δυνατότητες σε Ασφάλεια και Αμυνα, όχι υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ ή τη σχέση μας με τις ΗΠΑ, αλλά για να είμαστε ισχυρότεροι ως εταίροι».
«Πρέπει να επωμιστούμε το φορτίο μας. Θα ζήσουμε σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερες αντιπαραθέσεις, εξ ου και θα χρειαστεί να πάρουμε οικονομικά και οργανωτικά μέτρα, αλλά και να κάνουμε ισχυρότερη τη σχέση μας με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε προϊδεάζοντας για νέες κούρσες εξοπλισμών, αλλαγές στις δομές και την παράταξη δυνάμεων, συμπαράταξη με τους Αμερικανούς σε περισσότερα μέτωπα κ.λπ. Οπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο Μπορέλ, «συζητήσαμε και τη στρατιωτική συνεργασία μας, για το πώς μια πιο ισχυρή ΕΕ μπορεί να συνδράμει τις ΗΠΑ για την παροχή ασφάλειας διεθνώς».
Σε αυτό το φόντο συζήτησαν με τον Μπλίνκεν τις «σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις», είπε ο Μπορέλ. «Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή μας, π.χ. για το Ιράν, να δούμε τη συνεργασία μας σε Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια, Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική», συνέχισε, ανοίγοντας τη βεντάλια των πεδίων όπου επιδιώκουν να διασφαλίσουν συμφέροντά τους.