Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διάλογος» με «καπέλο» ΝΑΤΟ και προκλήσεις στην καρδιά του Αιγαίου

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό «Τσεσμέ» αλωνίζει στην καρδιά του Αιγαίου, με τη σχετική παράνομη NAVTEX (7 μίλια από Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, και 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, ενώ τέμνει τον 25ο μεσημβρινό) αμφισβητώντας ξανά, στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. γύρω από τα νησιά, και θυμίζοντας τις αξιώσεις της Αγκυρας για διχοτόμηση του πελάγους σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «αχρείαστη ενέργεια», αποσυνδέοντάς την από τις επικείμενες διερευνητικές στην Αθήνα, η πρόσκληση για τις οποίες έχει ήδη σταλεί στην Αγκυρα.

Χαρακτηριστικά, η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτήρισε, εκ νέου χτες, την τουρκική NAVTEX «μια αχρείαστη ενέργεια, που προφανώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος». Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στο διάλογο». Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα διενεργηθεί στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της».

Στο ίδιο φόντο, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα», σε μια προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική «επιχείρηση γοητείας» προς την ΕΕ δεν φαίνεται να έχει φέρει τα επιθυμητά για την Αγκυρα αποτελέσματα. «Αυτή η θετική ατζέντα δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, οπότε συνεχίζει το ρυθμό της έντασης», ανέφερε, «ερμηνεύοντας» καταπώς βολεύει την έξοδο του «Τσεσμέ». Επέμεινε, εξάλλου, ότι το ζήτημα των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι οι έρευνες του «Τσεσμέ» είναι «νόμιμες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», σπεύδοντας μάλιστα να «συμβουλέψουν» την Ελλάδα «να αποφύγει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει για την επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι «πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ με νέα NAVTEX στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησε υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης», επαναφέροντας και τα περί καθεστώτος αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο.

Ολα αυτά ενώ ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα και με πορεία μέσα από το «κέντρο» του Αιγαίου, ακολουθώντας τον 25ο μεσημβρινό, ενώ χτες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μεθαύριο, 25 Φλεβάρη, θα ξεκινήσει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μάρτη, με τη συμμετοχή συνολικά 87 πλοίων, 27 αεροσκαφών και 20 ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με «ενότητα» στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μίλησε για «θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις» της Αγκυρας, που συναντούν όμως από την ελληνική πλευρά «προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες», «ανεύθυνες δηλώσεις» και «απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», που «αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φ. Αλτούν, σε ημερίδα όπου συζητήθηκε η νέα στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», τόνισε ότι η Τουρκία σήμερα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της λυκοσυμμαχίας και αναδείχθηκε σε μια από 5 χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σε μια από τις 4 χώρες που συμβάλλουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και σε μια από τις 8 χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα στους προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων ασφαλείας και άμυνάς της και υπογράμμισε: «Αλλά είναι σαφές πως ήρθε ο καιρός και η Συμμαχία να ανανεώσει τον εαυτό της, να εκσυγχρονιστεί ανάλογα με τις σύγχρονες απειλές για την ασφάλεια και να προσαρμοστεί σύμφωνα με τη δεκαετία του 2030. Στο πλαίσιο αυτό προσμένουμε μια πολύ σθεναρή αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας έναντι των επιθέσεων που δέχεται η χώρα μας».

Αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «περιμένουμε σεβασμό της τουρκικής Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης και καθαρή στήριξη (των ΗΠΑ) στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη από τις ΗΠΑ για να συνεχιστεί ο αγώνας που «οι Ενοπλες Δυνάμεις (των δύο χωρών) δίνουν ώμο με ώμο ενάντια στην τρομοκρατία σε κάθε γωνιά του κόσμου». Ο Τσελίκ επέμεινε ότι «εάν το δίδυμο Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες. Ούτε να ονειρεύονται κάτι τέτοιο, αυτό το όνειρο δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα. Εάν γίνει ένα βήμα, είναι αναπόφευκτο ότι αυτό θα μετατραπεί σε εφιάλτη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία «Arnold & Porter» (με έδρα την Ουάσιγκτον) για να διαπραγματευτεί πιο αποφασιστικά την επανένταξή της στη συμπαραγωγή του μαχητικού «F-35», από την οποία αποκλείστηκε μετά την αγορά των «S-400».

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν αδιάκοπα τη «συνεργασία» τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακριβώς προς διασφάλιση της περιλάλητης ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΜΑRCOM) ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει για το διάστημα 20/2 - 16/4 τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2, μία από τις δύο ομάδες πλοίων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν μόνιμα σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Προηγουμένως αυτήν τη διοίκηση είχε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πέραν της διαδοχής και της συνεργασίας, που είχαν το προηγούμενο διάστημα, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι τα πολεμικά πλοία που συναποτελούν τώρα την αρμάδα, τα τουρκικά «TCG Sokullu Mehmetpasa» και «TCG Ayvalik», όπως και το ισπανικό «ESPS Tajo», «θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις ναρκοθηρίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία». Επίσης, ότι τέτοια πλοία «από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Τουρκία θα ενσωματωθούν στη SNMCMG2 σε διαφορετικές περιόδους», με «κύριο καθήκον της ομάδας να καταστήσει τις θάλασσες ασφαλέστερες για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και τα κράτη - εταίρους, ενώ ταξιδεύουν μαζί σε ενότητα»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org