Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα

Να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα του «νομοσχεδίου Λιβάνιου» απαιτεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα και οργάνωση της πάλης μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου που κλιμακώνεται.

Τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, σηματοδοτούν μείωση προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών ιδιαίτερα τεχνικών, ενώ οι εργαζόμενοι στις ανεξάρτητες εταιρείες θα είναι με καθεστώς εργολαβικών και με συμπιεσμένους μισθούς. Με τη μείωση του προσωπικού των καναλιών, σημειώνει το ΠΑΜΕ Τύπου, «δίνεται έτσι η δυνατότητα για αντεργατική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, εντατικοποίηση της δουλειάς, αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή ελαστικοποίηση, πράγμα που κάνουν και τώρα εν μέσω πανδημίας». Παράλληλα, «στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν διευκρινίζεται καθαρά ότι αυτή θα είναι "αορίστου χρόνου". Αρα μπορεί να είναι και ορισμένου χρόνου».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει ακόμη πως το νομοσχέδιο συνεχίζει την πολιτική των δώρων προς τους καναλάρχες, χαρίζοντάς τους μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση και πρόσθετα «χρηματοδοτεί με κρατικό χρήμα, χρήμα του λαού, τις ασφαλιστικές εισφορές» σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ. «Επίσης τους χαρίζει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για χρέη. Και όλα αυτά μετά από το χάρισμα των αναδρομικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ, τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις, όπως το φόρο 20% των διαφημίσεων που έγινε 5%, κ.ά.».

Οσον αφορά τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, το ΠΑΜΕ Τύπου τονίζει ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις στον κλάδο και «στο τσουνάμι των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό "νομοσχέδιο Λιβάνιου", οι πλειοψηφίες των Ενώσεων του κλάδου, με πρώτη πρώτη την ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο δεν αντιδρούν, παρά τα μεγάλα λόγια, με ενημέρωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το αντεργατικό περιεχόμενο και για προετοιμασία και οργάνωση του αγώνα, αλλά δηλώνουν και "ικανοποιημένες" γιατί, οι απολύσεις, όπως ισχυρίζονται, θα είναι λιγότερες από το νομοσχέδιο Πέτσα!

Αντί με όπλο τον αγώνα και την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στην απεργία του Δεκέμβρη να διεκδικήσουν την απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου, αρκούνται στο να "κλείσουν" το θέμα, θυσιάζοντας δικαιώματα και εργαζόμενους στους στόχους των αφεντικών».

Και τονίζει «πως μπροστά στην ολόπλευρη επίθεση του κεφαλαίου, είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους ο ανυποχώρητος αγώνας με μορφές που οι ίδιοι θα αποφασίσουμε, θα οργανώσουμε και θα περιφρουρήσουμε», καλώντας όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ανεξαρτήτως ειδικότητας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε αγώνα για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα του «νομοσχεδίου Λιβάνιου», να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να μη μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μη συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μη δεχτούμε καμιά αρνητική εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ