Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Εναλλακτική» πρόταση για το κεφάλαιο, με «μια απ' τα ίδια» για το λαό

Εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του - αναμένεται από μέρα σε μέρα να δοθεί στη δημοσιότητα - σηματοδοτώντας την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και των θεματικών εκδηλώσεων με επίκεντρο πλευρές του.

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος «να προχωρήσουμε με θάρρος και σχέδιο στο κοινωνικό άνοιγμα της εναλλακτικής πρότασης για την πορεία της χώρας», την επιχείρηση «ρυμούλκυσης» δηλαδή λαϊκών δυνάμεων σε μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στους στόχους της αστικής τάξης.

Το πρόγραμμα, άλλωστε, σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί καθώς ταυτόχρονα απευθύνεται στο κεφάλαιο ως «υπεύθυνη δύναμη» κυβερνητικής διαχείρισης με προτάσεις για την ανάκαμψή του και τη γεωπολιτική του αναβάθμιση, αλλά και στις λαϊκές δυνάμεις, στις οποίες κλείνει το μάτι με το χρεοκοπημένο αφήγημα μιας διαχείρισης που θα υπηρετεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού.

Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις για το πεδίο της Υγείας, όπου ενώ αραδιάζονται εύηχες για το λαό προτάσεις που παραπέμπουν σε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό - με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται «αθώος του αίματος» για τα σημερινά χάλια. Ταυτόχρονα, στο όνομα τάχα της «καθολικής κάλυψης» των λαϊκών αναγκών προτείνεται η επικουρική «συμπληρωματική προς το ΕΣΥ» λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, παραπέμποντας ευθέως στη συνέχιση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Αντίστοιχα «καμουφλάρονται» και μια σειρά άλλων στόχων της αστικής στρατηγικής, όπως π.χ. το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει ως «δίκαιη» πράσινη μετάβαση και... ενεργειακή δημοκρατία μορφές όπως οι «ενεργειακές κοινότητες» που εφαρμόζονται ήδη, οι οποίες προωθούν παραπέρα τη στρατηγική ΕΕ και κεφαλαίου, που «εγγυάται» την κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει ακόμα στο κεφάλαιο «διασύνδεση της έρευνας με την οικονομία της γνώσης», θεσμοθέτηση κατάλληλων διαδικασιών και «κινήτρων» για τη μεταφορά τεχνολογίας και τις «επενδύσεις υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου στην καινοτομία», η οποία γίνεται μέσο κερδοφορίας για το κεφάλαιο μέσω και της πρότασης του προγράμματός του για δημιουργία Πόλων Καινοτομίας με τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, όπως ακριβώς προωθεί και η κυβέρνηση με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί.

Ακόμα, υπόσχεται «επενδυτική επιτάχυνση» με την κινητοποίηση «δημόσιων, ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια σύνδεσης της πράσινης μετάβασης με την παραγωγική ανασυγκρότηση» και το αστικό κράτος σε ρόλο «παγοθραυστικού» και με νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, «κατά προτεραιότητα σε επενδύσεις στη βιομηχανία και την καινοτομία», όπως η μείωση ενεργειακού κόστους, η διευθέτηση χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, η «μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων», η θέσπιση φορολογικών κινήτρων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου λόγος γίνεται για κινητοποίηση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης», του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των ΕΣΠΑ, για ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και για παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ώστε να παίξει ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, ανάπτυξη του παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών θεσμών (επενδυτικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ταμιευτηρίων, επενδυτικών ταμείων ειδικού σκοπού) κ.ά.

Κατά τ' άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και σε διακηρύξεις σε ευθεία αντίθεση με τα όσα εφάρμοσε απ' τη θέση του στην κυβέρνηση και όσα επιτάσσει η στήριξη του κεφαλαίου, ρητορεύοντας περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξησης του κατώτατου μισθού, διατήρησης των θέσεων εργασίας μετά την πανδημική κρίση, «αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων και δημιουργίας ενός συνεκτικού πλαισίου εργασιακής ασφάλειας», με το βλέμμα «καρφωμένο» στη στήριξη της «ζήτησης» για την αγορά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ως τέτοια μέτρα παρουσιάζει τις υποσχέσεις στην εργοδοσία για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, «ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας» κ.ο.κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται ότι η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» είναι σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος(2022-12-23 00:00:00.0)
Μετάβαση των «πράσινων» αρπακτικών σε κέρδη εγγυημένα από το κράτος(2021-12-10 00:00:00.0)
Προς πλήρη παράδοση στους ιδιώτες, με τον λαό να πληρώνει ακριβά(2021-07-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2021-05-19 00:00:00.0)
Κοινή στρατηγική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων(2021-05-19 00:00:00.0)
Χρυσώνουν το χάπι(2020-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ