Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα παζάρια για προμήθεια και συμπαραγωγές εμβολίων

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 106,7 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,328 εκατ., εντείνεται η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσουν το εμβόλιο της «AstraZeneca» και της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες μέρες με 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», μετά τη δημοσίευση μελέτης της εταιρείας, που αποκαλύπτει «περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους.

Τόσο η φαρμακευτική εταιρεία όσο και η βρετανική κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο της «AstraZeneca» δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης, αποτρέποντας τους θανάτους, κάτι που «είναι και το ζητούμενο σήμερα».

Προωθείται η παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς. Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η απόφαση κοινών παραγγελιών ήταν «η σωστή» και πρόσθεσε πως οι παραγωγικές δυνατότητες «δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φανταζόμασταν».

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η ΕΕ «δεν είχε προβλέψει» την «τόσο γρήγορη επιτυχία στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA ή mRNA)», των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna», που ήταν τα πρώτα διαθέσιμα και «ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους γίνεται στις ΗΠΑ». Ο ίδιος εκτίμησε πως «μπορούμε να επιταχύνουμε τα πράγματα» και η εκστρατεία εμβολιασμού θα πάει «πολύ καλύτερα» τον Απρίλη. «Αυτό που πρέπει να προετοιμάσουμε τώρα είναι προμήθειες και πρόσθετη παραγωγή εμβολίων στο έδαφος μας», πρόσθεσε.

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως «εάν εγκριθούν, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε πως χώρες στην ΕΕ «ενδιαφέρονται να παραγάγουν το εμβόλιο στο έδαφός τους», προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει «επαφές» με τις ΗΠΑ «για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να δράσουμε μαζί».

Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους πολίτες με το «Sputnik V» από την ερχόμενη βδομάδα. Εχει λάβει 40.000 δόσεις που επαρκούν για 20.000 ανθρώπους, ενώ συνολικά αναμένει 2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Απρίλη. Επίσης η Ουγγαρία προβλέπει να ξεκινήσει να χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο της «Sinopharm» μέσα στον Φλεβάρη. Το εμβόλιο επαρκεί για 2,5 εκατ. ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Απρίλη.

Παράλληλα, η «Johnson & Johnson» υπέβαλε αίτηση στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση για επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της, ενώ τις ερχόμενες βδομάδες θα υποβάλει αίτηση και στις ευρωπαϊκές αρχές. Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή θα συνέλθει στις 26 Φλεβάρη.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της λοίμωξης και ήταν 85% αποτελεσματικό στο να αποτρέψει εκδήλωση σοβαρής νόσου και στην πρόληψη της νοσηλείας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κατά πολλαπλών παραλλαγμένων στελεχών, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 1 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις (με επιλογή για 200 εκατ. επιπλέον). Ο στόχος της είναι να παραδώσει παγκοσμίως 1 δισ. δόσεις το 2021 από την παραγωγή της σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Νότια Αφρική και Ινδία.

Τους «επόμενους μήνες» τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σε λύση «εντός των επόμενων μηνών» στο ζήτημα της παροχής των αναγκαίων δόσεων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου και την Κομισιόν ελπίζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, σημειώνοντας την «ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες».

Με ορίζοντα το καλοκαίρι, συζήτησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, και το ζήτημα του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», λέγοντας ότι χρειάζεται «να διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. την επίδειξη του τέτοιου πιστοποιητικού) την επαναφορά σε μία στοιχειώδη κανονικότητα ως προς τον τουρισμό το καλοκαίρι, από τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είμαστε πολύ εξαρτημένοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ