Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει πολεμικό πλοίο στον Περσικό!

Πολεμικό πλοίο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, στέλνει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην κόντρα με άλλα κέντρα.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε την Κυριακή για τα ΗΑΕ, επισήμως «προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επ' ευκαιρία των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021», στο Αμπου Ντάμπι το διάστημα 21 - 25/2.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της φρεγάτας στις εκδηλώσεις «εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή (9/12/20) του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021». Στο ενδιάμεσο κορβέτα των ΗΑΕ είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ελληνο-αιγυπτιακή ναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ». Από το ΓΕΕΘΑ παραπέμπουν, επίσης, στην ανάπτυξη 4 «F-16» των ΗΑΕ με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στη Σούδα από 26/8 έως 2/10/20, καθώς και στην υπογραφή, στις 15/1/2021, συμφώνου εκμίσθωσης έκτασης 90 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Επίλαρχου Μελλίδη» στον Αυλώνα, που θα χρησιμοποιηθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΑΕ για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσωπικού τους, που θα εκπαιδεύεται στην ΕΑΒ.

Των παραπάνω είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες που υπέγραψε το Νοέμβρη η κυβέρνηση, κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και υπουργών του στο Αμπου Ντάμπι, μεταξύ των οποίων συμφωνία για «συνεργασία» στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, που περιλαμβάνει «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη τέτοια διμερής συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια, και η οποία, κατά πληροφορίες, θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με το βλέμμα στραμμένο «προς Ανατολάς» και την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.

Αυτά τα σχέδια επιβεβαίωσε, εμμέσως, χτες, η ίδια η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αποστολή πολεμικού πλοίου στην περιοχή για περιπολίες και επιχειρήσεις απάντησε: «Η Ελλάδα συμμετέχει με νέες συμμαχίες στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην περιοχή, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της και με το Ισραήλ, και με τα ΗΑΕ, όπως ξέρετε. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας έχουν παρουσιαστεί και επ' αυτού δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω», πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περιοχή που βράζει από την ένταση των ανταγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη συμφωνία δρομολογείται και με τη Σαουδική Αραβία, πτυχές της οποίας θα είναι η άφιξη μαχητικών τους στη Σούδα, και αποστολής εκεί ελληνικής συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό. Θυμίζουμε και όσα έλεγε σχετικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, το Γενάρη, καταρχάς ότι προγραμματίζεται επίσκεψη εκεί των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, και ότι όντως «θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας», αλλά «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων»...

  • Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, έσπευσε για πολλοστή φορά στο υπουργείο Αμυνας, για συνάντηση με τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων την «ελληνο-αμερικανική στρατηγική συνεργασία», την οποία θέλουν να προχωρήσουν και παραπέρα με την κυοφορούμενη νέα συμφωνία για τις βάσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε ο Πούτιν(2023-12-07 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες αναθέρμανσης σχέσεων, με φόντο ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2022-02-19 00:00:00.0)
Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2021-11-19 00:00:00.0)
Οποια «πέτρα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών κι αν σηκώσεις...(2021-09-22 00:00:00.0)
«Προδοσία» η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΑΕ - Ισραήλ(2020-09-02 00:00:00.0)
Νέα ένταση με καταγγελίες για «σαμποτάζ» σε πετρελαιοφόρα(2019-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ