Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα

Από σήμερα και «μέχρι νεωτέρας» αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου στην εφημερία της Κυριακής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πάνω από 20 εργαζόμενοι και ασθενείς.

Χτες, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς σχεδόν σε όλες τις κλινικές (καρδιολογικό, χειρουργεία), με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει κλείσει η Παθολογική κλινική για απολύμανση, το ίδιο και η Ορθοπεδική, στα δε εξωτερικά ιατρεία να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Στο μεταξύ, ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, καλούνται τώρα στα ρεπό τους να διεξάγουν συγχρόνως τεστ και εμβολιασμό στον πληθυσμό, και όσοι αρνούνται απειλούνται με διώξεις.

Οσο για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών που εκκρεμούν, παραπέμπονται στην πλατφόρμα του υπουργείου, η οποία είναι κλειστή εδώ και δυο βδομάδες! Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος, ούτε ιχνηλάτηση σε όλο το προσωπικό και στους ασθενείς.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί κατά 100% οι εισαγωγές στις απλές κλίνες, στη δε ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε μια βδομάδα, έχοντας πλέον μόλις 6 διαθέσιμα κρεβάτια. Τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί 18 κρούσματα σε υγειονομικούς, όλους από διαφορετικές κλινικές, που σημαίνει ότι και εκεί η διασπορά είναι μεγάλη.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

«Ποιος έχει την ευθύνη; Η κατάσταση είναι κρίσιμη, τα δύο νοσοκομεία της Αχαΐας έχουν μετατραπεί σε εστία διασποράς με ευθύνη της κυβέρνησης, που τα άφησε - όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία - αθωράκιστα, με 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις, χωρίς μαζικές προσλήψεις, με γιατρούς και νοσηλευτές να πηγαινοέρχονται από τα επείγοντα στο εμβολιαστικό κέντρο για να μισομπαλώσουν τρύπες, χωρίς επαρκή μέσα υψηλής προστασίας για όλο το προσωπικό, χωρίς τακτικό και μαζικό μοριακό έλεγχο», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Δάβουλος, επικουρικός παθολόγος στο ΠΓΝΠ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, και συμπλήρωσε:

«Οσα προβλήματα προϋπήρχαν, όχι μόνο δεν λύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά επιδεινώθηκαν. Τα τακτικά χειρουργεία εδώ και μήνες έχουν μειωθεί κατά 20% και θα μειωθούν παραπέρα τις επόμενες μέρες. Τεστ δεν γίνονται σε όλους τους ασθενείς και καθόλου στους συνοδούς, που καλούνται να παίξουν το ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω των ελλείψεων. "Μόνο σε ασθενείς - ύποπτα κρούσματα" είναι η οδηγία του υπουργείου Υγείας. Μόνο που σήμερα στην Αχαΐα όλοι είμαστε ύποπτα κρούσματα, καθώς η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται εκτός ελέγχου. Ο μοριακός αναλυτής του νοσοκομείου έχει δυνατότητα μόνο για 150 τεστ/ημέρα. Δεν επαρκούν.

Εδώ και τώρα να ανοίξει το εξειδικευμένο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να στελεχωθεί με όλο το μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, ανοίγοντας νέα κρεβάτια ΜΕΘ. Να γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων, στους ασθενείς και συνοδούς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ