Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Ανταγωνισμοί με φόντο τη νέα κρίση, «κοινή συνισταμένη» το ραβασάκι στους λαούς

«Η διαγραφή χρέους θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ, με αφορμή πρόταση 100 οικονομολόγων για διαγραφή κρατικών χρεών της Ευρωζώνης που διακρατούνται από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών και διαιρέσεων που εκδηλώνονται με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για τις μορφές χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων στη φάση της ανάκαμψης, με «κοινή συνισταμένη» όλων των μερών να είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα βάρη «στον επόμενο τόνο» θα φορτωθούν στους λαούς.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το άλλο μισό της απάντησης της επικεφαλής της ΕΚΤ, που σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche», σημείωσε ότι «αυτός ο κανόνας (σ.σ. η μη διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ) αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ» και τόνισε ότι: «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα».

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση αναφορικά με τις μορφές χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από μέτρα που διογκώνουν τα κρατικά χρέη, όπως και την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που όλα μαζί φορτώνονται στις πλάτες των λαών για να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ, «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», τονίζοντας ότι τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Nα σημειωθεί ότι η μάζα με τα κρατικά χρέη που διακρατείται από την ΕΚΤ βρίσκεται σε τροχιά διόγκωσης, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αμφισβητούνται από τους 100 οικονομολόγους που, με την κοινή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε 9 εφημερίδες χωρών της ΕΕ, σημειώνουν πως η «ελάφρυνση» του περίπου 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους που διακρατά η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να «αξιοποιηθεί» για την άμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως λένε, «οφείλουμε στον εαυτό μας 25% του χρέους μας και αν αποπληρώσουμε αυτό το ποσό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι εκ νέου για να καλύψουμε το χρέος, αντί να δανειζόμαστε για να επενδύσουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους ή μειώνοντας τις δαπάνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ