Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Στο απυρόβλητο η εργοδοσία, «βροχή» τα πρόστιμα για την ατομική ευθύνη

Καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί σε επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και στις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά σε περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, όπου λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι συνεχίζουν να αναμασούν την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης και να απορρίπτουν τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με δεκάδες καταγεγραμμένα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας (Αρτάκη, Ψαχνά) όσο και στις βιομηχανικές περιοχές της Βοιωτίας (Σχηματάρι, Οινόφυτα, Τανάγρα, Θήβα), με μεγάλη διασπορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από Περιφέρεια και δήμους, συνεχίζει την πολιτική των «μπαλωμάτων» στα νοσοκομεία και της περαιτέρω αποδυνάμωσης των δομών ΠΦΥ.

Παράλληλα αφήνει ανεξέλεγκτες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ξεχειλώνουν ακόμη περισσότερο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ήδη είναι προσαρμοσμένα στη διαφύλαξη των συμφερόντων και της κερδοφορίας τους, εστιάζοντας προπαγανδιστικά στη «χαλάρωση της ατομικής ευθύνης» και επιβάλλοντας πρόστιμα για μη τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας.

Χωρίς πραγματική ιχνηλάτηση

«Στα εργοστάσια είναι κανόνας η έλλειψη πρόληψης, η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ, η λειψή ιχνηλάτηση ακόμα και όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η προληπτική καραντίνα εφαρμόζεται με ανεπάρκεια. Ετσι, συνεχίζεται η διασπορά, όχι μόνο στο χώρο δουλειάς αλλά και στα σπίτια των εργαζομένων, στα σχολεία των παιδιών τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Διρφύων - Μεσσαπίων, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα πρόστιμα και οι συστάσεις δεν πέρασαν την πύλη των εργοστασίων».

Σημειώνει επίσης ότι το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, που έχει την ευθύνη για τη διενέργεια τεστ αλλά και του προγράμματος εμβολιασμού, παραμένει χρόνια υποστελεχωμένο, με τα κενά του να φτάνουν τις 19 οργανικές θέσεις και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ακόμα και απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ανάγκες, στο δε Νοσοκομείο Χαλκίδας η κατάσταση περιγράφεται ως «τουλάχιστον τραγική».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των επιχειρήσεων στο θέμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Παράλληλα καταγγέλλει ότι σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τέθηκε ούτε σε ψηφοφορία, λόγω «τεχνικών προβλημάτων» στην τηλεδιάσκεψη.

Πάρτε μέτρα!

Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και ενίσχυσης του Νοσοκομείου Καρύστου, απαιτεί η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή.

«Η ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Πλήθος κατοίκων της περιοχής - που δικαιολογημένα ανησυχούν - προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ περιμένοντας ώρες στη γραμμή. Δεκάδες έχουν προσφύγει σε ιδιωτικό εργαστήριο για διενέργεια τεστ, καθώς τα κουτσουρεμένα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης κόβουν όσους επιθυμούν να κάνουν προληπτικά τεστ αν δεν είναι "στενή επαφή" επιβεβαιωμένου κρούσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η 5η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν την πολιτική των «μπαλωμάτων» για τη κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, μετακινώντας γιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση των ΚΟ Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ, στην οποία καταγγέλλουν το αίτημα για μετακίνηση 7 γιατρών από τα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων σε σχολεία(2020-10-28 00:00:00.0)
Να σταματήσει η κοροϊδία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς - Μέτρα προστασίας για τα σχολεία!(2020-10-27 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η πάλη για μέτρα προστασίας στις σχολές(2020-10-20 00:00:00.0)
Προσπάθειες εξωραϊσμού ενώ τα κρούσματα αυξάνονται(2020-10-14 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα μαζικά κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς(2020-09-11 00:00:00.0)
Απαιτείται περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία(2020-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ