Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνος ο ρόλος της ΕΕ και της επιχείρησης «IRINI»

Ερώτηση για τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και της επιχείρησής της «IRINI» στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης, που οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε βάρος των λαών, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη προσπάθεια παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης στο πλαίσιο της επιχείρησης "IRINI" της ΕΕ και η σχετική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελούν μια απρόβλεπτη εξέλιξη.

Η συγκρότηση της επιχείρησης "IRINI" είναι μέρος των παρεμβάσεων της ΕΕ στη Λιβύη, οξύνοντας τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην περιοχή. Το αιτιολογικό συγκρότησης της επιχείρησης "ΙRΙΝΙ" περί εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη έχει αποδειχθεί εντελώς αβάσιμο και η επιχείρηση έχει ακυρωθεί στην πράξη.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία επιδιώκουν να ελέγξουν προς όφελός τους τα ενεργειακά αποθέματα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, σε αντιπαράθεση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Τουρκία. Να σημειωθεί επίσης ότι στην επιχείρηση "IRINI" εμπλέκεται, παίζοντας αναβαθμισμένο ρόλο, και η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ με συμμετοχή φρεγάτας, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη διάθεση της βάσης της Σούδας, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη γεωστρατηγική παρουσία της στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ η στρατιωτική αναμέτρηση και οι συγκρούσεις μαίνονται στη Λιβύη ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης της με επικεφαλής τους Σάρατζ - Χάφταρ - Σάλεχ. Αυτή η διαπάλη συνοδεύεται από παζάρια και πολυπλόκαμες συναλλαγές.

Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται παραπέρα με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας αλλά και στην προώθηση του επικίνδυνου σχεδίου συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη ΝΑ Μεσόγειο, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η επιχείρηση "IRINI" και η όλη δραστηριότητα της ΕΕ οξύνει περαιτέρω τους ανταγωνισμούς που έχουν οδηγήσει τη Λιβύη στα πρόθυρα του διαμελισμού και το λαό της σε νέους μεγάλους κινδύνους;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ