Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αλλοι 98 θάνατοι και 1.667 νέα κρούσματα

Αλλοι 98 θάνατοι από κορονοϊό και 1.667 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 612 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185 και των θανάτων 2.804.

Από τα νέα κρούσματα, 367 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 316 στην Αττική και ακολουθούν Πιερία με 93 και Ημαθία με 79. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt παραμένει κάτω από το 1. Στην Αττική παρατηρείται μείωση των θετικών διαγνώσεων κατά 15% - 20% και στη Θεσσαλονίκη κατά 20% - 22%.

Η πληρότητα των ΜΕΘ/ΜΑΦ στην επικράτεια φτάνει το 84%, στη Θεσσαλονίκη είναι 94% και 79% στην Αττική. Νοσηλεύονται συνολικά 4.000 ασθενείς και ο μέσος όρος εισαγωγών ανέρχεται σε 360 ανά ημέρα.

Στην επίσημη ενημέρωση αναφέρθηκε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 18.000 με διάμεση ηλικία στα 49 έτη, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε 16.617 ενεργά κρούσματα. Το 86,1% από αυτά καταγράφεται σε 5 περιφέρειες (Κ. Μακεδονία 42,3%, Αττική 19,7%, Θεσσαλία 10,7%, Ανατ. Μακεδονία - Θράκη 9,6%, Δυτ. Μακεδονία 3,8%). Σε Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία δεν υποχωρεί το επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «για λήψη αυστηρότερων μέτρων».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους ανιχνεύονται ως θετικοί στα χερσαία σύνορα, όπως και η μετακίνηση προς τις μονές του Αγ. Ορους σε όσους δεν διαμένουν εκεί μόνιμα.

Ομολογίες για τους χώρους δουλειάς και την ιχνηλάτηση

Στο μεταξύ, οι επανειλημμένες καταγγελίες σωματείων και φορέων για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως και των ευπαθών ομάδων σε κλειστές δομές, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, μέσα από την ομολογία για τη μετατροπή των χώρους δουλειάς και κλειστών δομών σε εστίες υπερμετάδοσης, ακόμα και 3 βδομάδες μετά την έναρξη του lockdown. Χαρακτηριστικά, έγινε λόγος για «πινγκ πονγκ της διασποράς» μεταξύ εργασιακών χώρων, κλειστών δομών και οικογενειακού περιβάλλοντος.

Εξίσου αποκαλυπτικά όμως ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν για τις ιχνηλατήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι στην πραγματικότητα οι δραματικά υποστελεχωμένοι αρμόδιοι μηχανισμοί (με μόλις 190 άτομα προσωπικό, για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα) δεν μπορούν να κάνουν πραγματική και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Πολτικής Προστασίας ανέφερε ότι κατά μέσο όρο κάθε ιχνηλάτηση διαρκεί μόλις 23,3 λεπτά (!), υπάρχουν ιχνηλατήσεις που «βγαίνουν» μόλις σε ένα δεκάλεπτο, ενώ το μεγαλύτερο «ρεκόρ» ήταν περίπου 1,5 ώρα για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε εργάτες γης που... δεν μιλούν Ελληνικά, διαβιούν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες συνωστισμού!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ