Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση φορτώνει και τη νέα κρίση στο λαό

Eurokinissi

Ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε ότι «η Επερώτηση του ΚΚΕ αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει τις βαριές συνέπειες της στρατηγικής που φορτώνει την καπιταλιστική κρίση και την πανδημία στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να πλουτίσει παραπέρα το μεγάλο κεφάλαιο».

Πρόσθεσε πως όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιστρέψει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να κρύψει ότι η κατάσταση της εργατικής τάξης διαρκώς χειροτερεύει. «Μιλάμε για τραγική κατάσταση», σημείωσε και κατέθεσε στοιχεία που το αποδεικνύουν, ενώ υπογράμμισε πως στο αίτημα για αύξηση των μισθών, μείωση του εργάσιμου χρόνου και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς η κυβέρνηση απαντά με τα νέα αντεργατικά τερατουργήματα που καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, τα οποία προσπαθεί να φέρει «άνανδρα και ύπουλα, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, με την ψευδαίσθηση πως θα επιβάλει σιγή νεκροταφείου, για να περάσει αυτό το έκτρωμα».

«Μην τολμήσετε να φέρετε αυτό το τερατούργημα στη Βουλή με πρόσχημα την πανδημία», τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και σημείωσε πως «θα σπάσει τα μούτρα της» όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

«Οταν σας επιβραβεύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ για το πόσο σοβαρά μέτρα πήρατε για τους εργαζόμενους τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι μέτρα πήρατε», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Αλλωστε, αν ήσασταν με τους εργαζόμενους, θα μπορούσατε με μια ΠΝΠ να επαναφέρετε ό,τι ίσχυε πριν από το 2012, δηλαδή πριν από τα μνημόνια», σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας.

Τόνισε ότι η βαθύτερη αιτία αυτής της αντεργατικής επίθεσης δεν είναι η πανδημία, αλλά αντίθετα τα μέτρα έχουν οικονομική αιτία και βάση κι αυτή είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, και γι' αυτό ήρθαν για να μείνουν, εφαρμόζονται παντού και δεν είναι προσωρινά, όπως δεν ήταν προσωρινά και όλα τα προηγούμενα που παραμένουν σε ισχύ και μετά την τυπική λήξη των μνημονίων.

Σημείωσε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσουν το πινγκ - πονγκ για το ποιος πήρε τα αντεργατικά μέτρα. «Και οι δύο τα πήρατε!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ απαντώντας στο ερώτημα του υπουργού Εργασίας «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» σημείωσε πως «χρήματα υπάρχουν αλλά εσείς τα δίνετε στις πολυεθνικές», τονίζοντας: «Στο δικό σας σύστημα τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον ιδιοποιούνται οι κεφαλαιοκράτες. Το ΚΚΕ λέει ότι ο πλούτος αυτός πρέπει να περάσει στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι στο «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πολύτιμο εργαλείο είναι ο ΟΑΕΔ, αναφερόμενη στα προγράμματα παροχής φτηνού έως και δωρεάν εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις, γενικεύοντας και μέσα από εκεί το χτύπημα των μισθών και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Τόνισε ότι η κατάσταση σε σχέση με τον ΟΑΕΔ θα χειροτερεύσει με τη ρύθμιση για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ και σημείωσε ότι «οι πόροι του ΟΑΕΔ είναι και προέρχονται από τους εργαζόμενους και σε αυτούς πρέπει να επιστρέφουν», αντί να πηγαίνουν στις τσέπες της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα από τους πάνω από 1 εκατ. ανέργους μόλις το 13% να επιδοτείται.

«Γι' αυτό ζητάμε και μέσα και έξω από τη Βουλή την υλοποίηση της τροπολογίας μας, δηλαδή οι άνεργοι να χρηματοδοτούνται με 600 ευρώ το μήνα για όσο κρατάει η ανεργία τους», σημείωσε.

Ο Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ήδη πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τη νέα καπιταλιστική κρίση, σημειώνοντας πως από το Μάρτη μέχρι τώρα, με την αξιοποίηση της πανδημίας, η κυβέρνηση πέταξε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια, όπως «οι 900.000 άνεργοι που δεν παίρνουν ούτε σεντ», οι οικογένειες που παίρνουν 800 και 500 ευρώ, οι μικρομαγαζάτορες που έχουν να δουν τζίρο μήνες και τα χρέη τρέχουν κ.ά.

Ανέδειξε ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταδικάζει τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και για τα 600 ευρώ επίδομα που απαιτεί το ΚΚΕ λέει «δεν υπάρχει μία», προσφέρει απλόχερα 120 εκατ. ευρώ σε αεροπορική εταιρεία, εξασφαλίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και πλήθος ακόμα φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές, δίνει πακτωλό χρημάτων συνολικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης τόνισε ότι στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «βάζει μπουρλότο στη σταθερή δουλειά», πλαγιοκοπεί τις ΣΣΕ, «συντρίβεται το εργατικό κόστος με τις ελαστικές μορφές εργασίας».

Υπογράμμισε ότι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, που είναι η τηλεργασία, η οποία, όπως είπε, σημαίνει «εργαζόμενοι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Μειωμένο λειτουργικό κόστος, εντατικοποίηση, στον ίδιο χρόνο, περισσότερη δουλειά με τον ίδιο μισθό, στο σύνολο, όμως, λιγότερο. Δουλειά στις διακοπές, όταν είσαι άρρωστος, στην άδεια λοχείας, δουλειά με τα παιδιά στα χέρια και φορτώσου και από πάνω όλες τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας, εγκεφαλικά και ανακοπές από την ένταση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ