Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η πανδημία ως «ευκαιρία» για νέα φουρνιά μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Από πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη
Από πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη
Ψηλά στην ατζέντα του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης βρίσκεται το ζήτημα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, τόσο από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που αφορά όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη, όσο και από το σκέλος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται στην Ευρωζώνη και την ΕΕ με φόντο τις διεργασίες για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Οι σχετικές κατευθύνσεις καταγράφονται σε όλες τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της πρόσφατης περιόδου και χτυπούν καμπανάκι για τα νέα βάρη που φορτώνουν στην πλάτη του λαού, αντιμετωπίζοντας ακόμα και την πανδημία ως «ευκαιρία» για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και για βαθιές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υποστηρίζουν τις επενδύσεις του.

1. Στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας εξετάστηκε η πορεία της Τραπεζικής Ενωσης, ζήτημα το οποίο παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Η προοπτική της Τραπεζικής Ενωσης, μεταξύ άλλων, συνδέεται με τους όρους χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζικών ομίλων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Σε σχέση με αυτά, η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ υπενθυμίζει: «Το 2018, δεσμευτήκαμε να εισαγάγουμε το κοινό ταμείο πριν από το τέλος του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα θα έχουν μειωθεί επαρκώς».

Σήμερα και ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, το Γιούρογκρουπ επισημαίνει για την Ελλάδα: «Αναγνωρίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του κινδύνου από την Ελλάδα και την Κύπρο και σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος υιοθέτησαν πρόσφατα φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της αφερεγγυότητας και θέσπισαν δευτερογενείς αγορές, συστήματα πληροφορικής (για πλειστηριασμούς) (...) για τη διευκόλυνση της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Χαιρετίζουν δηλαδή όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί για την άρση κάθε προστασίας στη λαϊκή κατοικία και τη δουλειά που έχει γίνει στην ανάπτυξη ενός πυκνού πλέγματος εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να ανασχεθεί η τάση αύξησης των «κόκκινων» δανείων και να απορροφηθεί μέρος των επισφαλειών, με αιματηρές θυσίες και απώλειες από το λαό.

Ωστόσο, καθώς οι κίνδυνοι διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων παραμονεύουν, τονίζεται ότι οι ευπάθειες παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό πρόσθετων προσπαθειών σε επίπεδο τράπεζας, κράτους - μέλους και ΕΕ, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών παρεμβάσεων και στην ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων (ως ποσοστό επί της συνολικής μάζας των χορηγήσεων στην ελληνική οικονομία) εξακολουθούν να κατέχουν - και μάλιστα με τεράστια απόσταση - την πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και αν εκπληρώνονταν οι αρχικοί στόχοι ελληνικών τραπεζικών ομίλων για τη ραγδαία απομείωση των «κόκκινων» δανείων στο 20% μέχρι το 2022 (από περίπου 37% σήμερα) θα παρέμεναν σε επίπεδα 5πλάσια από αυτά των μέσων όρων στην Ευρωζώνη (περίπου 5%), προμηνύοντας και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των πολιτικών που εφάρμοσαν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις.

Οπως επισημαίνει άλλωστε και το Γιούρογκρουπ, «η κρίση του Covid είναι πιθανό να διακόψει προσωρινά ή να επιβραδύνει τις ευνοϊκές τάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων (...), με σκοπό τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας»...

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2021 υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», ενώ στο «διά ταύτα» η Κομισιόν «θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών».

Με δεδομένες τις επισημάνσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι «τζάμπα χρήμα δεν υπάρχει», η έκθεση προϊδεάζει για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποσβεστούν από την τσέπη του λαού τα δισ. με τα οποία μπούκωσε το κεφάλαιο στο όνομα της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και εκείνα που η κυβέρνηση παρουσίασε ως μέτρα στήριξης των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, η Κομισιόν στην έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, αναφορικά με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνει ότι ο μεγάλος τομέας των υπηρεσιών και η εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό την καθιστούν «ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα κοινωνικής απόστασης», επισημαίνοντας πως η ταχεία πολιτική απάντηση (κυβερνητικά πακέτα στήριξης) περιόρισε τον αντίκτυπο στην απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η εξωστρέφεια της οικονομίας, που έχουν κάνει ευαγγέλιο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μεγαλώνει την έκθεση στις διεθνείς οικονομικές διακυμάνσεις και επιδρά στο βάθος της κρίσης και στην ελληνική οικονομία.

Καταλήγοντας μάλιστα η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, ενώ γίνεται λόγος για πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και μεταναστευτικές πιέσεις.

3. Για κερασάκι στην τούρτα έρχεται η νέα έκθεση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, ως τμήμα της 8ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που επικυρώθηκε αυτήν τη βδομάδα από το Γιούρογκρουπ. Η έκθεση αποδίδει ειδικό βάρος και εύσημα στο «πόρισμα Πισσαρίδη», προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι χαμηλής ανάκαμψης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, τα σενάρια αυτά (μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, μελλοντικά ύψη επιτοκίων και δανειακών αναγκών) υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή ατζέντα που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη», επισημαίνοντας ακόμη ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία από αυτήν την άποψη.

Να σημειωθεί ότι η ανάλυση «βιωσιμότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ορίζοντα το έτος 2060, προβλέποντας μέσο ετήσιο ρυθμό ενίσχυσης του ΑΕΠ για τη 10ετία 2020 - 2029 μόλις 0,6% και για την περίοδο 2030 - 2060 σε 1,5%, «πλεονάσματα» μετά το 2022, 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο» το κρατικό χρέος μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι παρεμβάσεις στήριξης στο κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, περιλαμβάνεται μπαράζ από νέες αντιλαϊκές δράσεις σε ολόκληρη την γκάμα της οικονομικής πολιτικής. Σε αυτό ενσωματώνονται οι δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας», οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια οι πάγιες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με βάση και τη λεγόμενη έκθεση Πισσαρίδη.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ