Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη πίεση στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία

Τεράστια παραμένει η πίεση στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με πολλές εισαγωγές, ελάχιστες ελεύθερες απλές κλίνες και όποιες κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται να γεμίζουν στη στιγμή από τους δεκάδες διασωληνωμένους που βρίσκονται σε αναμονή. Ενδεικτικά, την Παρασκευή, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε εφημερία με μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ και ήδη 200 νοσηλευόμενους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί προκλητικά να λανσάρει το αφήγημα του «όλα βαίνουν καλώς», με χαρακτηριστικές τις επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις που έκανε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στην Κεντρική Μακεδονία.

Αντί έστω και τώρα να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει την απάτη περί «ενισχυμένου ΕΣΥ» και τις προσωρινές μετακινήσεις - «μπαλώματα». Ετσι, την Τετάρτη οι διοικήσεις των ΥΠΕ της χώρας απηύθυναν νέο «κατεπείγον» έγγραφο για μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, για την «ενίσχυση» των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.

Οπως έκανε και στην περίπτωση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου μετά από 12 μέρες έφυγαν αθόρυβα οι νοσηλεύτριες που ήρθαν από την Κρήτη για να στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις επόμενες μέρες θα φύγουν και οι επικουρικές νοσηλεύτριες που ήρθαν από το «Θεαγένειο», με το αποδεκατισμένο προσωπικό του νοσοκομείου να μένει να παλεύει με 700 οργανικά κενά...

Στο μεταξύ, καταγγελίες όπως αυτή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για κλείσιμο ραντεβού, θεραπειών, νοσηλείας και χειρουργείων, αναδεικνύουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του «Θεαγένειου» επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ότι στέλνονται ασθενείς για επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ τα χειρουργεία του νοσοκομείου, που δεν περιθάλπει περιστατικά κορονοϊού, είναι σε λειτουργία. Επικαλέστηκε ανεπάρκεια προσωπικού λόγω καραντίνας, την ίδια ώρα όμως υπερασπίστηκε τη μετακίνηση υγειονομικών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης... Χαρακτηριστικό είναι και ότι ενώ αποφασίστηκε οι εισαγωγές στα Παθολογικά Ογκολογικά Τμήματα να γίνονται με αρνητικό μοριακό έλεγχο, το «Θεαγένειο» δεν διαθέτει τέτοιο μηχάνημα, υποχρεώνοντας ογκολογικούς ασθενείς να γυρνάνε στις δημόσιες δομές για τεστ...

Στην Καβάλα, την Παρασκευή κατέληξε ένας 53χρονος διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Τέλος, σε μία ακόμα συρροή κρούσματος σε οίκο ευγηρίας, στο Ιωακείμειο Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στους 9 τρόφιμους και τους 9 εργαζόμενους. Οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ δύο υπερήλικες νοσηλεύονται στη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλία, στη σκιά της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, με τις δημόσιες κλίνες ΜΕΘ να παραμένουν γεμάτες εδώ και δυο βδομάδες, εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησαν την Παρασκευή διαμαρτυρία στο προαύλιο. Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ένταξη στα ΒΑΕ, επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας κ.ά. Με την κινητοποίηση αυτή εκφράστηκε και η συμπαράσταση στον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων που έχει ξεκινήσει από την Τρίτη απεργία πείνας. Μάλιστα αποφασίστηκε να γίνονται συνελεύσεις - διαμαρτυρίες καθημερινά στις 11 π.μ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Με αντίστοιχα αιτήματα, την Πέμπτη 10/12 οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις στις πύλες των νοσοκομείων.

Στην Αττική, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ