Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνεται το παζάρι με την Τουρκία

Με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και τις νέες διεργασίες για το Κυπριακό

INTIME NEWS

«Η πόρτα μας είναι πλατιά ανοιχτή στο διάλογο», επανέλαβε την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο 6ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου που οργάνωσε το ιταλικό ΥΠΕΞ και επανέφερε την πρόταση της Αγκυρας για «Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου», με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος υπουργός είπε μάλιστα ότι ο πρέσβης της χώρας του στις Βρυξέλλες συμμετέχει ήδη σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Κομισιόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης, με στόχο η ΕΕ να καθιερώσει μια πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς για τη διευθέτηση των διαφωνιών στην περιοχή και σημείωσε πως «περιμένουμε η ΕΕ να αλλάξει ρότα...», εξηγώντας ότι η Αγκυρα περιμένει ότι θα σταματήσουν οι απειλές εναντίον της.

Ενώ ενημέρωσε πως στις 8 Δεκέμβρη θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, μετά από πρόταση του ίδιου του υπουργού Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, για να συζητήσουν «διμερή θέματα», με φόντο φυσικά την όξυνση των γαλλο-τουρκικών διαφωνιών και τριβών σε πολλά μέτωπα (Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Λιβύη κ.α.) που επιδρούν καθοριστικά και στα ευρω-τουρκικά παζάρια.

Παράλληλα, την Παρασκευή, η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Ολα αυτά ενώ την Πέμπτη ξεκινάει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα εξετάσει την πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ας καταγραφεί και ότι οι ΗΠΑ επαναφέρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία. Στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021, χαρακτηρίζεται (όπως έχει γίνει πολλές άλλες φορές) η απόκτηση των ρωσικών «S-400» από την Τουρκία μια «σημαντική συναλλαγή» και προτείνεται η επιβολή κυρώσεων μέσα σε ένα μήνα από την (τυχόν) επικύρωση του νόμου.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, συζητώντας τόσο το Κυπριακό όσο και τη θέση τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της βδομάδας.

Σε δηλώσεις του κατόπιν, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «πρέπει να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ