Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πήχης

Ολο και πιο χαμηλά κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη. Στελέχη της σπεύδουν τώρα να υπογραμμίσουν πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» και πως το ζήτημα είναι η Τουρκία «να σταματήσει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου». Δεν περνάνε μάλιστα απαρατήρητες και ορισμένες «μπηχτές» για τη Γερμανία, ότι «απέτυχε» στη διάρκεια της προεδρίας της να κάνει κάτι για τα Ελληνοτουρκικά και ότι το «κλειδί» βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Βέβαια, τα παραμύθια για αυστηρή στάση της ΕΕ απέναντι στην «απομονωμένη Τουρκία» αυτοί τα διακινούσαν μετά την προηγούμενη Σύνοδο, όπου επιβεβαιώθηκαν ξανά οι πολυποίκιλοι δεσμοί ανάμεσα σε ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη και την τουρκική αστική τάξη. Οι ίδιοι ήταν που συναντιούνταν κρυφά το καλοκαίρι με εκπροσώπους της τουρκικής διπλωματίας στο Βερολίνο, με μεσολαβητή τη Γερμανία και συμφωνούσαν όλοι μαζί να «τρέξει» ο διάλογος σε ευρωατλαντικές πλατφόρμες. Οι ίδιοι είναι που μετά απ' όλα αυτά συνεχίζουν να παρουσιάζουν τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως εγγυητές τάχα της ειρήνης στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αν κάτι αποδεικνύουν όλα αυτά είναι το εξής: Το πρόβλημα δεν είναι μέσα από ποια «ζικ ζακ» προχωράνε τα ευρωατλαντικά σχέδια και δρομολογούνται οι επικίνδυνες διευθετήσεις για τους λαούς, αλλά τα ίδια αυτά τα σχέδια, που στηρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, στο όνομα της «διατλαντικής συνοχής» και της «επαναθεμελίωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας». Στην απεμπλοκή απ' αυτά τα σχέδια και τις συμμαχίες της αστικής τάξης πρέπει να βάλει τον δικό του πήχη ο λαός.

Γνωστό έργο

Πριν από δυο βδομάδες και κάτι, κρυπτόμενη πίσω από την αυτοθυσία των υγειονομικών, η κυβέρνηση σήκωσε «ταρατατζούμ» για την εθελοντική μετακίνηση νοσηλευτριών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης και άλλων περιοχών, για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μόλις 12 μέρες μετά, σχεδόν όλες οι νοσηλεύτριες επέστρεψαν για να συνεχίσουν το καθήκον τους στη βάση τους, χωρίς κυβερνητικά «ταρατατζούμ» αυτήν τη φορά, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνεχείς μετακινήσεις των εξουθενωμένων υγειονομικών μεταξύ υποστελεχωμένων δομών δεν αποτελούν λύση για τις τεράστιες ελλείψεις. Την περασμένη Τετάρτη, την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας επαναλάμβανε το χρεοκοπημένο παραμύθι του «ενισχυμένου ΕΣΥ», το υπουργείο έστελνε νέο «κατεπείγον» έγγραφο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την «ενίσχυση» της Β. Ελλάδας, με νέες μετακινήσεις γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων, οι οποίες θα αφήσουν... κρίσιμες «τρύπες» πίσω τους, σε χειρουργεία, περίθαλψη ασθενών κ.ο.κ. Την ίδια μέρα, ο υπουργός «ευχαρίστησε» ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, τα οποία, αφού μαζί με άλλους ομίλους θησαύρισαν επί 9 μήνες από τα τεστ, τα διπλασιασμένα νοσήλια και τα άλλα δωράκια της κυβέρνησης... αξιώθηκαν τώρα να «διαθέσουν εθελοντικά 22 γιατρούς από το δυναμικό τους» για τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα! «Ευεργέτες», όχι αστεία... Το έργο είναι βέβαια γνωστό, το έχουν ανεβάσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έχει ανάγκη ο λαός: Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενοχλήθηκε

Ενοχλήθηκε ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Φράγκος, από την κριτική και τις καταγγελίες πολλών ευρωβουλευτών - μεταξύ τους και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη - ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, στις λιμενικές αρχές και τη Frontex, για την εμπλοκή τους σε παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Με μία εμετική επιστολή, που θα ζήλευε ακόμα και ο Λαγός, επιτίθεται στους ευρωβουλευτές που ...τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στη Frontex, τον αστυνομικό - στρατιωτικό μηχανισμό της ΕΕ που αλωνίζει στα ελληνικά σύνορα και που τόσο θαυμάζουν ο Φράγκος και το ακροδεξιό κόμμα του! Αναπαράγει δε όλο το ρατσιστικό - ξενοφοβικό παραλήρημα των χρυσαυγιτών. Οι ακροδεξιοί κάνουν τον ...παλικαρά ενάντια σε ανυπεράσπιστους μετανάστες εργάτες, αλλά μια χαρά καταπίνουν αμάσητο τον ευρωενωσιακό διακρατικό αντιδραστικό μηχανισμό καταστολής στα σύνορα, με ξένες αστυνομοστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν ανεξέλεγκτα και αμφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να προστατεύει το ίδιο τα σύνορά του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις... Ψιλά γράμματα αυτά για τους ...Ελληναράδες. Αποτελούν σε τελική ανάλυση χειροκροτητές της πολιτικής καταστολής της ΕΕ, των μηχανισμών της και των κυβερνήσεων σε βάρος των προσφύγων - μεταναστών. Φαίνεται ότι ο Φράγκος και το κόμμα του, εκτός από τη στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ, αναλαμβάνουν να καλύψουν και το ...κενό που αφήνουν οι ναζί εγκληματίες χρυσαυγίτες. Ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, τόσο για τους ναζί χρυσαυγίτες όσο και για τους επίδοξους αντικαταστάτες τους.

Αποτύπωμα

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ με τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που αποδίδονται στην απολιγνιτοποίηση και στη στρατηγική της «απελευθέρωσης». Η άλλη όψη όμως των «τακτοποιημένων» οικονομικών της ΔΕΗ είναι ο εφιάλτης της ενεργειακής φτώχειας και της αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών για λίγη ζέστη στο καταχείμωνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Αμύνταιο Φλώρινας, με πολικές θερμοκρασίες, όπου το κλείσιμο του ΑΗΣ, που τροφοδοτούσε το σύστημα τηλεθέρμανσης μέχρι τώρα, επέβαλε την κατασκευή νέας μονάδας λιγνίτη και βιομάζας, για την οποία ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ από το δήμο και την Περιφέρεια. Οι συνέπειες για το λαό της περιοχής είναι ήδη ορατές, καθώς πριν ακόμα λειτουργήσει το νέο σύστημα τηλεθέρμανσης, η δημοτική αρχή αποφάσισε από τον περασμένο Γενάρη να αυξήσει την τιμή της θερμικής κιλοβατώρας κατά 30% (!) λόγω αυξημένου κόστους στην παραγωγή σε σχέση με πριν, όταν η παροχή θερμικής ενέργειας γινόταν από τον λιγνίτη του εργοστασίου της ΔΕΗ. Θυμίζουμε πως όλα αυτά γίνονται στο όνομα της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος, με τον δήμαρχο να απολογείται ότι η νέα μονάδα πληροί μεν τις προδιαγραφές του Σχεδίου Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, όμως «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου, με τη χρήση βιομάζας, είναι αυξημένο»... Το ίδιο και το κόστος της Ενέργειας για το λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη

1791 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1901 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1926 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

1929 Ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

1933 Λήγει η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί από το 1920 και πάνω στην οποία είχαν ακμάσει το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

1934 Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1941 Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

1944 Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στον Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη... Μη διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση» (βλέπε αναλυτικά στο αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη»).

1952 Το νέφος που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

2013 Πεθαίνει ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ», Νέλσον Μαντέλα.

Κυριακή 6 Δεκέμβρη

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία. Στη συνέχεια θα παραδοθεί μαζί με συντρόφους του, οπαδούς της επανάστασης, στις οθωμανικές αρχές, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο.

1917 Λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη περί αυτοδιάθεσης των λαών από τη μεριά της επαναστατικής σοβιετικής εξουσίας, η Φινλανδία - μέχρι τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Στις 31 Δεκέμβρη η σοβιετική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Φινλανδία.

1920 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντέιβιντ Μπρούμπεκ.

1940 Μαχόμενος τους Ιταλούς, που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα.

1944 Η ηρωική Μάχη της Αθήνας συνεχίζεται (βλέπε αφιέρωμα).

1957 Στη σκιά του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν και αυτοί τον πρώτο τους δορυφόρο στο διάστημα. Η επιχείρηση υπήρξε παταγώδης αποτυχία, μιας και ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ