Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ψηφίστηκε η παράδοση δασών, θαλασσών και οικοσυστημάτων στους ομίλους

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών (όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν), με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νέο χωροταξικό - πολεοδομικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση συνέταξε καθ' υπόδειξη του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδοντας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων δάση, θάλασσες, οικοσυστήματα, για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους με βαριές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τη μικρή ιδιοκτησία, αφού η κυβέρνηση, προκειμένου να άρει κάθε εμπόδιο στη διευκόλυνση και την επέκταση των «επενδύσεων», δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την απαξίωση της γης των μικροϊδιοκτητών, ώστε να πουληθεί και μάλιστα «μπιρ παρά» στους «επενδυτές».

Ακόμα, με τροπολογίες που κατέθετε μέχρι την τελευταία στιγμή πρόσφερε νέα «κίνητρα» που μετατρέπουν τη Δυτική Μακεδονία σε «Ελντοράντο» για τους ομίλους των ΑΠΕ, μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για φτηνότερο ρεύμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και φόρτωσε στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μερικά ακόμα «πράσινα» χαράτσια, που θα πάνε στις τσέπες των αρπακτικών της «πράσινης Ενέργειας».

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε την Πέμπτη, πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταδεικνύοντας το νέο έγκλημα που διαπράττεται μέσα από την εμπορευματοποίηση της γης, την επέκταση των ΑΠΕ, των ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών κ.ο.κ. ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

Την Παρασκευή αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κυρίως για την «τιμή των όπλων», αφού σε όλη τη συζήτηση «έπιναν νερό» στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επενδύσεων ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σε επιμέρους πλευρές υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού.

Προς ...«αξιοποίηση» και η ακίνητη περιουσία του Οίκου Ναύτου

Από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές δεν ξέφυγε ούτε η ακίνητη περιουσία του Οίκου Ναύτου. Με τροπολογία που κατατέθηκε και αυτή την τελευταία στιγμή προβλέπεται η παραχώρηση στο δήμο Μαραθώνα, προς «αξιοποίηση», έκτασης 3.600 τετραγωνικών μέτρων όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου, προκαλώντας την αντίδραση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα σωματεία με ανακοίνωσή τους απαίτησαν την απόσυρσή της τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της ενορχηστρωμένης εγκατάλειψης και απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του «Οίκου Ναύτου» για να γίνει «βορά στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, χρησιμοποιώντας δήμους, Περιφέρειες, τον μηχανισμό του αστικού κράτους για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους», ότι «το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας είναι στην κατεύθυνση της έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, με τη συντριβή των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ