Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Αντεργατικό παραλήρημα από τον υπουργό ... εργοδοσίας

Ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην Επερώτηση του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας προκλητικά το αίτημα για την προστασία των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων «εκτός τόπου και χρόνου» και επιστρατεύοντας όλα τα γνώριμα επιχειρήματα περί «αντοχών της οικονομίας», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ταΐζει με πακτωλό δισεκατομμυρίων τους επιχειρηματικούς ομίλους, όλα πληρωμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τα συμφέροντά του, είπε ότι το νομοσχέδιο για τον συνδικαλιστικό νόμο «θα έρθει και θα το ψηφίσουμε», όπως και ο νόμος για τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα.

Πρόσθεσε μάλιστα, δείχνοντας ξανά τον βρώμικο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ότι η κυβέρνηση παρέθεσε τις επιλογές της στους «κοινωνικούς εταίρους», στη ΓΣΕΕ, «και δώσαμε τα χέρια» για «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Αναφερόμενος ειδικά στον συνδικαλιστικό νόμο, έδειξε τι είναι αυτό που «πονάει» την κυβέρνηση, καθώς επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ, ενώ, προαναγγέλλοντας ένταση της καταστολής σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων, έφτασε μέσα σε ένα παραλήρημα να λέει ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο ΠΑΜΕ να αντικαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς»!

Μετά από τα παραπάνω, επιστράτευσε και διάφορες αστειότητες περί διάθεσης της κυβέρνησης να κάνει... «ελκυστικό το συνδικαλισμό», στον οποίο βάζει παραπέρα εμπόδια, «επεκτείνοντας» όπως είπε το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα στην απεργία, ενώ έφτασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να υπάρχουν σωματεία - σφραγίδες», όταν τα σωματεία αυτά είναι γέννημα - θρέμμα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων για να αλλοιώνουν τους συσχετισμούς υπέρ των εργοδοτών.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως το ΚΚΕ «λέει ψέματα» για τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση του 8ωρου, για να ...διευκρινίσει ωστόσο ότι απλώς «το υφιστάμενο πλαίσιο που ενεργοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και ότι «το θέμα της προσωρινής απασχόλησης και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ήταν και θα παραμείνουν ως πλαίσιο της αγοράς εργασίας, όπως υπάρχουν σε όλο τον πολιτισμένο ευρωπαϊκό κόσμο».

Επιβεβαιώνοντας πως τα νέα αντεργατικά «εργαλεία» που επιστρατεύτηκαν με πρόσχημα την πανδημία ήρθαν για να μείνουν, προανήγγειλε ότι θα έρθει νομοσχέδιο για την τηλεργασία, ενώ για τον κατώτατο μισθό έδωσε ξανά τα συγχαρητήριά του στον ΣΥΡΙΖΑ, που ενεργοποίησε το νόμο του διότι κατάλαβε ότι θα πρέπει για τον καθορισμό του να «συνεκτιμάται η αντοχή της οικονομίας και των επιχειρήσεων». Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται Οδηγία από την ΕΕ «για ενιαίο πλαίσιο υπολογισμού του κατώτατου μισθού» και ότι το σχετικό κείμενο που συζητείται περιλαμβάνει «πολλά στοιχεία από το δικό μας μηχανισμό»....

Κατά τ' άλλα, καυχήθηκε ξανά για το μπαράζ αντεργατικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία (αναστολή ΣΣΕ, πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ο.κ.), ισχυριζόμενος πως τάχα αυτά μαζί με την παροχή φορολογικών κινήτρων και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή τη μείωση του μεικτού μισθού των εργαζομένων, «προστατεύουν την εργασία».

Συμπληρωματικά, οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν «μαξιμαλιστικά» και «ανεφάρμοστα» τα αιτήματα των εργαζομένων που κατατέθηκαν με την Επίκαιρη Επερώτηση, όταν αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τα όσα ίσχυαν μέχρι το 2009, δηλαδή πριν από την καπιταλιστική κρίση και τη «σφαγή» που έγινε με τους υποτίθεται «προσωρινούς» νόμους των μνημονίων, που σύμφωνα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν τελειώσει»!

Αχνα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων από ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους

Κουβέντα για τα μέτρα που έθεσε το ΚΚΕ δεν έβγαλαν και τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το «φόνο» και ότι το αντεργατικό πλαίσιο που χτίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει στο δικό τους «έργο».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποτίθεται ότι επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα που φέρνει, με τον Γ. Βρούτση να της υπενθυμίζει ποιος έφερε τους νόμους για την απεργία, το lock-out, τις ομαδικές απολύσεις κ.o.κ. Παράλληλα εξέφρασε και η ίδια τους «προβληματισμούς» του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάπτυξη», με κοινό γνώμονα με τη ΝΔ την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και στο πλαίσιο αυτό ισχυρίστηκε πως τάχα «οι επιλογές της είναι παραφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως και ότι δεν αξιοποιεί τα «δημοσιονομικά μέσα τα οποία δεν είχε καμία κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα τα χρόνια, βέβαια, των μνημονίων», για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου με τους πακτωλούς χρημάτων που πληρώνουν οι λαοί. Ασκησε εξάλλου κριτική στην κυβέρνηση για το «σχέδιο στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης», όχι βέβαια για τις κατευθύνσεις του, στις οποίες συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί το έφερε «χωρίς κανέναν διάλογο, όπως είχατε δεσμευτεί». Ενώ χαρακτηριστική ήταν και η κριτική της για την τηλεργασία, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως ακόμα δεν έχει φέρει σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδος, επιστράτευσε τα κάλπικα επιχειρήματα με τα οποία τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα, λέγοντας ότι «δεν γίνεται εργασία χωρίς επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη» και ότι είναι μία «δύσκολη σύζευξη», που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν τάχα να αντιμετωπίσουν... ενισχύοντας το αντεργατικό πλαίσιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως «πήγαν χαμένες οι μειώσεις των μισθών, διότι δεν συνοδεύτηκαν από επενδύσεις». Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και ημίμετρα, χωρίς με τη σειρά του να πει λέξη για το περιεχόμενο της Επερώτησης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ