Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ενέργεια και ευρωατλαντικά σχήματα «συνεργασίας» στο μενού

Στο Κάιρο αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η κατά σειρά Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου (με τους Προέδρους Ν. Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα).

Στη συνάντηση αναμένεται να υπογραφούν τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου), ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχήματα για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, σχήματα τα οποία λειτουργούν και ως όχημα ευρύτερων «διευθετήσεων», στο φόντο και των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram», ενόψει της επίσκεψης, έβαλε στα ζητήματα που θα συζητήσουν «τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας», στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι του παζαριού με την Αγκυρα, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία Ελλάδος - Αιγύπτου, όπως εξάλλου και η τριμερής μας συνεργασία με τη συμμετοχή της Κύπρου, λειτουργούν ως πρότυπο διαλόγου και συνεργασίας, το οποίο δύναται να συμπεριλάβει στο μέλλον και άλλες χώρες της περιοχής».

«Ακριβώς ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις θα συμβάλει στην "επανεκκίνηση" των διμερών μας σχέσεων», έστειλε ξανά σήμα στην τουρκική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πρόσφατη συνάντησή του με Ερντογάν, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, «ήταν ανοικτή και ειλικρινής, με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και τη βελτίωση του κλίματος».

Σε κάθε περίπτωση επέμεινε ότι «η επιθυμία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για την επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων με την Αγκυρα, αλλά και η αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, όταν αυτά διακυβεύονται, είναι αδιαμφισβήτητες παράμετροι της πολιτικής μας».

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο είπε ότι «ήδη αναπτύσσουμε με σταθερά βήματα τη συνεργασία μας στους τομείς της Ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και στον στρατιωτικό τομέα. Και, βεβαίως, συνεργαζόμαστε στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στις δραστηριότητες της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (Suez Canal Economic Zone) αποτελεί προοπτική που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Θύμισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή, ενδιαφέρον να εξερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου (...) Αλλωστε, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην Αίγυπτο, είναι αυτή που άλλαξε τη δυναμική της περιοχής, αλλά και των σχέσεων των διαφόρων χωρών μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη σημασία των σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας», χαρακτηρίζοντας την «αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF)», που φέρει τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, «εξαιρετικά σημαντική».

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι η διμερής «συνεργασία» απέναντι στην τρομοκρατία «θα εξελιχθεί και θα διευρυνθεί».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Κάιρο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο επικεφαλής του «Enterprise Greece», Γ. Φιλιόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ