Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «ταμείο»

Η επίσκεψη Πομπέο και η επικύρωση της επικίνδυνης Συμφωνίας για τις βάσεις έρχεται να σφραγίσει τη μετατροπή της χώρας απ' άκρη σ' άκρη σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, «αναβαθμίζει» σε όλα τα επίπεδα την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό, που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής, καθιστώντας τη χώρα μαγνήτη κινδύνων.

Ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του την αισχρή αυτή Συμφωνία και την άθλια προπαγάνδα περί «ανταλλαγμάτων», από τα οποία έχει τάχα και ο ίδιος να κερδίσει, αλλά να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη Συμφωνία και την ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση το Σάββατο στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις.

Η μόνη «πληρωμή» για τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ειρήνη, την ασφάλεια των λαών της περιοχής, για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα παραμύθια με «άρωμα» πρεσβείας, που όλο το Σαββατοκύριακο διακινούσαν τα αστικά επιτελεία, τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ότι η συμφωνία με τους δολοφόνους και οι δηλώσεις Πομπέο αποτελούν τάχα «χαστούκι» στην «απομονωμένη» Τουρκία και «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πραγματικά «καλό παιδί» των Αμερικανών στην περιοχή, αλλά και εγγύηση για την εφαρμογή του «διεθνούς δικαίου», έγιναν θρύψαλα «πριν αλέκτορα φωνήσαι».

Λίγες ώρες αργότερα, οι ΗΠΑ έδιναν το «πράσινο φως» για τη νέα εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία - προφανώς για την εφαρμογή κι εκεί του «διεθνούς δικαίου» - ενώ ανακοινώθηκε και η επερχόμενη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ετοιμαζόταν για νέα γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Δεν θα μπορούσε να ήταν άλλωστε διαφορετικά, αφού όλα τα σχέδια περί «συνδιαχείρισης του Αιγαίου», που έχουν δώσει αέρα στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων, έχουν ΝΑΤΟική σφραγίδα. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι που πιέζουν για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα νέα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό, στο φόντο άλλωστε των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή και την ώρα που η Τουρκία έχει κάνει «σουρωτήρι» την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα δηλητηριώδη «δολώματα» για τα δήθεν οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από τις κάθε λογής υπηρεσίες στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, ή από τις πολυδιαφημισμένες «επενδύσεις» των αμερικανικών μονοπωλίων, δεν μπορούν να χρυσώσουν το χάπι των κινδύνων από την εμπλοκή ούτε να κρύψουν ότι οι «επενδύσεις» τους γίνονται με προϋποθέσεις τα τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Κωμικές φιγούρες της όλης ιστορίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδουν να θυμίσουν ότι εκείνοι πρωτοστάτησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με τον διαβολικά καλό Τραμπ. Οτι εκείνοι άνοιξαν το δρόμο για τέτοιες συμφωνίες και διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε περισσότερα «ανταλλάγματα».

Βέβαια, ακόμα κι αν κανείς δεν ήξερε για τα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και κάτι θα ψυλλιαζόταν από τη «σιγή ασυρμάτου» του φιλοΣΥΡΙΖΑίικου Τύπου σχετικά με την επίσκεψη Πομπέο. Στην ίδια κατεύθυνση βεβαίως κινήθηκαν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο «συνωστισμός» πάντως όλων ανεξαιρέτως των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τα διαπιστευτήρια στον Αμερικανό μακελάρη, η επιστράτευση κάθε είδους κάλπικης προπαγάνδας και βέβαια η «κακιά λύσσα» για τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στη νέα κατάπτυστη Συμφωνία, είναι διδακτικά: Δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, παρά τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς, παρά τους «λυτούς και δεμένους» που έχουν πέσει πάνω τους για να τους πείσουν για τα «καλά» της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, έχουν τη δύναμη να τους χαλάσουν τα σχέδια.

Μπορούν να υψώσουν τείχος στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, να δώσουν παραπέρα ώθηση στην πολύμορφη δράση για να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ