Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέχρι το λαιμό η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από τις χτεσινές επαφές

INTIME NEWS

Από τις χτεσινές επαφές
Στον απόηχο της επίσκεψης Πομπέο, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο β' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, που σηματοδοτεί γενικευμένη εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Οπως διαχέεται από πλευράς της κυβέρνησης, σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η Ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και η Παιδεία.

Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν ως κεντρικό σημείο του «Στρατηγικού Διαλόγου» τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος, ο ρόλος της Ελλάδας εκεί ως «παράγοντα σταθερότητας», αλλά και τα σχήματα «συνεργασίας» που με τις «ευλογίες» των Αμερικανών έχει αναπτύξει με μια σειρά χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Θέματα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος και του Προσφυγικού θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης, με το περιεχόμενο που δίνουν οι ιμπεριαλιστές στα τέτοια ζητήματα.

Η προώθηση του διμερούς εμπορίου, του τουρισμού, των «επενδύσεων», της «επιχειρηματικότητας» και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το «ψητό» της Ενέργειας, την ανάπτυξη του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, των αγωγών ΤΑΡ, IGB και «EastMed», του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), όπως και τις συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες στον τομέα των ΑΠΕ.

Στον «Στρατηγικό Διάλογο» περιλαμβάνονται, τέλος, μια σειρά δράσεις που έχουν στόχο την προπαγάνδιση των «αξιών» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού μέσω υποτροφιών, προγραμμάτων ανταλλαγών κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του «Gilman International Scholarship Program» και του «Future Leaders Exchange Program» (FLEX), ενώ επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.

«Στρατηγική επένδυση» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ασίας.

Τον Ρίκερ στην αμερικανική αντιπροσωπεία πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και εκτελών χρέη υπουργού Στρατηγικής Τσ. Γουλφ, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για οικονομικές και επιχειρηματικές υποθέσεις Μανίσα Σινγκ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ενεργειακά Κ. Λόνγκσντον, ο βοηθός υφυπουργός Αμυνας, αρμόδιος για θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης, Α. Γουίντερνιτζ, ο βοηθός υφυπουργός Ενέργειας Τζ. Ούντο, το στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Χάρις κ.ά.

Ο Ρίκερ έσπευσε να σημειώσει στον εναρκτήριο λόγο του ότι «η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ (...) αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Οταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία του Στρατηγικού Διαλόγου τον περασμένο Δεκέμβριο (σ.σ. στην Ουάσιγκτον, επί ΣΥΡΙΖΑ), κάναμε μια στρατηγική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, και σε μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική στιγμή.

Και αν κοιτάξετε πίσω σε αυτό που καταφέραμε μαζί το περασμένο έτος, θα έλεγα ότι η επένδυση αυτή έχει ήδη κάνει απόσβεση (...) και θα συνεχίσει να το κάνει με έναν πολύ ολοκληρωμένο τρόπο που πηγαίνει στο μέλλον».

Σε μια έμμεση αναγνώριση της βρωμοδουλειάς που έκανε σε όφελός τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σε καθέναν από τους κλάδους όπου εστιάζουν οι συζητήσεις τους, «υπήρξαν τόσα πραγματικά εντυπωσιακά επιτεύγματα από τον Δεκέμβρη του 2018. Εχουμε πολλά να επισημάνουμε και πολλά να γιορτάσουμε, καθώς προσβλέπουμε σε αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε το επόμενο έτος. Βασιζόμενοι στις επιτυχίες αυτές, εάν ο Διάλογος του περασμένου έτους ήταν μια ευκαιρία να σκεφτούμε στρατηγικά για τη σχέση, θα προσκαλούσα όλους μας να δούμε το επόμενο έτος ως μια ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο για να μετατρέψουμε τη στρατηγική σκέψη σε δράση που θα ενισχύσει τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας σε πολλούς τομείς».

Δράση εναντίον συγκεκριμένων αντιπάλων: «Φέτος, οι στρατηγικές προκλήσεις σε αυτήν τη ζωτική περιοχή δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Τα κίνητρα («inroads») της Κίνας και η επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Ρωσίας προσδίδουν επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η συμμαχία και η συνεργασία μας, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η Ενέργεια (...) και οι διαπροσωπικές επαφές («people-to-people contacts») και η δέσμευση που είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο Ρίκερ.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η περιλάλητη «επικαιροποίηση» της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας «είναι ίσως η πιο διακεκριμένη επίδειξη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα εφαρμόζουν την αμοιβαία δέσμευσή μας να εμβαθύνουμε τη διμερή σχέση».

Συναντήσεις για «ασφάλεια», Μεταναστευτικό και Παιδεία

Ηδη ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του «Στρατηγικού Διαλόγου» που καλύπτουν, επισήμως, ζητήματα ασφάλειας, με έμφαση την τρομοκρατία, θέματα αστυνομικής συνεργασίας και κυβερνοασφάλειας και τη διεθνή διάσταση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και του αναπ. υπουργού αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκου.

Σύμφωνα με το ΥΠΡΟΠΟ, «η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό και ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα. Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία κατανόηση των δύο μερών, η πολύ καλή εξέλιξη της διμερούς συνεργασίας και επισφραγίστηκε η περαιτέρω ενίσχυσή της», ενώ συμφωνήθηκε επίσκεψη Κουμουτσάκου στην Ουάσιγκτον.

Συνάντηση έγινε και στο υπουργείο Παιδείας, όπου από ελληνικής πλευράς αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμφίπλευρη διάθεση ενίσχυσης των συνεργασιών και ανταλλαγών ανθρώπινου δυναμικού και καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων και Πανεπιστημίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ