Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Στο Λουξεμβούργο το επίκεντρο των παζαριών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, με βασικό θέμα και το Μεταναστευτικό, στο οποίο εκφράζονται σύνθετα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, περιλαμβανομένης και μιας πιθανής επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του 2016.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ακροδεξιού εξτρεμισμού», ενώ σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα παρουσιαστεί και η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», προκρίνοντας την «αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας 2016» και ενθαρρύνοντας την Ενωση και τα μέλη της «να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποδέχτηκε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά την τουρκική βρέθηκε και στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο γενικότερων ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων (δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός συζήτησε και για τη Συρία, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κ.λπ.).

Μετά τη συνάντηση με τον Χορστ Ζεεχόφερ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για «την εξέλιξη των συζητήσεων για την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016» και κάνοντας λόγο για τις «γεωπολιτικές ανακατατάξεις» και τον «ιστορικά ιδιαίτερο ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα στις μετακινήσεις πληθυσμών, σημείωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζουμε τον αργό, πολλές φορές επώδυνο, δρόμο των συμβιβασμών, των μικρών βημάτων που εξελίσσονται σιγά σιγά σε δράσεις, εργαλεία, πολιτικές και συμφωνίες», για να επισημάνει ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».

Από τη μεριά του, ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο», προσθέτοντας ότι όσοι «κάνουν αίτηση για άσυλο και το δικαιούνται, (πρέπει) να κατανεμηθούν με έναν πιο λογικό και αποτελεσματικό τρόπο απ' ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα». Εξέφρασε ανησυχία για «μια άτακτη μεταναστευτική πολιτική η οποία πραγματικά θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο» και από αυτήν τη σκοπιά κάλεσε «να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και «τα όμορα κράτη που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Γερμανία θέλει ενίσχυση της συνεργασίας με Τουρκία

Ενδεικτικές ήταν πάντως και οι δηλώσεις Ζεεχόφερ στην κυριακάτικη «Die Welt», όπου υποστήριξε ότι «συνολικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι μια ευλογία» και ότι «η Τουρκία κάνει πολλά για την υποδοχή προσφύγων, κάτι που είναι προς το συμφέρον μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με τα μέσα του παρελθόντος. Γι' αυτό θέλω να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία με την Τουρκία». Οταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα πρέπει να λάβει η Αγκυρα εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε να καταβάλει βάσει της συμφωνίας του 2016, ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέγοντας ότι θα εργαστεί για να «ληφθούν δεόντως υπόψη οι επιδόσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι προς το συμφέρον μας».

  • Ενα αγοράκι 2,5 χρόνων από τη Συρία, που πνίγηκε στη θάλασσα μπροστά από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μυρσίνης Ανδραβίδας, είναι το τελευταίο θύμα του απάνθρωπου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» οι εξελίξεις που σηματοδοτούν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να «μαντρώνονται» εκεί όσοι ξεριζωμένοι έρχονται στην Ελλάδα και κρίνονται ανεπιθύμητοι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία(2021-10-26 00:00:00.0)
...στο ξέπλυμα(2019-11-09 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών(2018-07-11 00:00:00.0)
Συγκλίσεις για μεγαλύτερη καταστολή στο Μεταναστευτικό(2018-07-06 00:00:00.0)
Συμφωνία για «κέντρα κράτησης» στα σύνορα με την Αυστρία(2018-07-04 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η ένταση και οι οικονομικές πιέσεις(2017-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ