Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός

Τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντήσει διαδοχικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων. Το ραντεβού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα.

«Εθνικού χαρακτήρα» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι είναι «αυτονόητο και το λογικό» να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, στα προξενεία ή δυνητικά με επιστολική ψήφο...

Θυμίζουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε τονίσει, αναφερόμενος στη θέση του Κόμματος επί του ζητήματος: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις.

Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του "αίματος" για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Αλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ' τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Ετσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ