Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το άγαλμα

Οι ίδιοι που αποθεώνουν τον Πομπέο και την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, προσπαθούν να απαξιώσουν και να συκοφαντήσουν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων το Σάββατο, παρουσιάζοντάς την περίπου ως «μάχη με τα αγάλματα». Η μαζική πορεία πέρασε δίπλα από το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, το οποίο διαδηλωτές σε μια συμβολική κίνηση έλουσαν με κόκκινη μπογιά, σύμβολο του αίματος με το οποίο έχει βαμμένα τα χέρια του ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι ο 33ος Πρόεδρος των ΗΠΑ βαρύνεται με τη ρίψη της ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945, την αμερικανική επέμβαση ενάντια στον ΔΣΕ την περίοδο 1947 - 1949, την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα το 1950. Διακήρυξε επίσης το αντισοβιετικό «δόγμα Τρούμαν» και έβαλε κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ το μετεμφυλιακό καθεστώς των αντικομμουνιστικών διώξεων στη χώρα μας. Επομένως, το λαϊκό κίνημα έχει κάθε λόγο να εκφράζει απέχθεια για το άγαλμα που βρωμίζει την Αθήνα. Ας μας πουν όμως αυτοί που μιλάνε ειρωνικά για «γινάτι» απέναντι στο άγαλμα, γιατί τέτοια πρεμούρα να το διασώσουν και να το περιφρουρήσουν από τη λαϊκή αγανάκτηση, όπως γινόταν άλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί έστειλαν ξανά τα ΜΑΤ να το φυλάνε, διατάσσοντας μάλιστα τις δυνάμεις καταστολής να επιτεθούν σε μια πορεία με εκατοντάδες γυναικόπαιδα και να την πνίξουν στα δακρυγόνα, με το που έπεσε η πρώτη μπογιά στο αίθριο μπροστά από το άγαλμα; Και γιατί τέτοιο άγχος να ξεπλυθεί το άγαλμα από τα συνεργεία του δήμου, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα; Μήπως περίμεναν το ξημέρωμα καμιά επιθεώρηση του αγάλματος από τον Πάιατ και δεν τους κολλούσε ύπνος;

Γαργάρες

«Το κλίμα στις αμερικανικές σχέσεις έχει βελτιωθεί από εμάς. Ουσιαστικά και ο Στρατηγικός Διάλογος (...) τα είχαμε εμείς προετοιμάσει και τα συνεχίζουν». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γ. Κατρούγκαλο, που θριαμβολογεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που πήγε «σε άλλο επίπεδο» την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στρώνοντας το δρόμο στη ΝΔ για να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά. Παρόμοια αναφορά είχε κάνει και ο πρέσβης Πάιατ την προηγούμενη βδομάδα, δηλώνοντας ότι «κάνουμε περισσότερα σήμερα με την Ελλάδα από ποτέ στον τομέα της Αμυνας, αλλά αυτή είναι μια πρόοδος που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και ο Ν. Δένδιας, σημερινός ΥΠΕΞ, δήλωνε παλιότερα ότι «επί της εποχής της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε επιτέλους και από ένα μέρος της αριστεράς αντιληπτό ότι οι πάγιοι προσανατολισμοί της χώρας στην εξωτερική πολιτική είναι αυτοί που πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ...». Διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί η - κατά τ' άλλα λαλίστατη - «Αυγή» δεν είχε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ούτε μια αναφορά στην επίσκεψη Πομπέο, πόσο μάλλον στην προγραμματισμένη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων! Τι να έγραφε άλλωστε; Τα είχε πει όλα με εκείνο το μνημειώδες πρωτοσέλιδο μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ, τον Οκτώβρη του 2017: «Στρατηγικοί εταίροι - Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη από τις ΗΠΑ»...

Κακά ξεμπερδέματα

Ορισμένες σημαντικές πλευρές των ανταγωνισμών που καθιστούν το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων, εξαιτίας της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ήρθαν αυτές τις μέρες στην επιφάνεια, με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πομπέο «συνέστησε» στην ελληνική κυβέρνηση να «σκεφτεί καλά» πριν αποφασίσει σε ποια μονοπώλια θα αναθέσει την ανάπτυξη του δικτύου «5G» στη χώρα μας, το οποίο συν τοις άλλοις προορίζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών για στρατιωτικούς λόγους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Πίσω από αυτήν την «υπόμνηση» του Αμερικανού ΥΠΕΞ κρύβεται το ενδιαφέρον κινέζικων ομίλων να αναλάβουν το έργο, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται άλλωστε σε «πόλεμο» με την Κίνα για τις τεχνολογίες αιχμής. Αλλά και η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συμμαχίας. Γι' αυτό ξανάνοιξε πρόσφατα μετά από 100 χρόνια (!) το προξενείο της στην Αλεξανδρούπολη, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο των Δαρδανελίων, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, που στήνουν νέα βάση στο λιμάνι της πόλης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο ισχυρών αντιθέσεων με παγκόσμια εμβέλεια και εκτός από πολεμικό ορμητήριο, γίνεται και θέατρο της αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλιακών ομίλων. Απ' αυτές τις εξελίξεις, μόνο «κακά ξεμπερδέματα» έχει να περιμένει ο λαός, αν δεν παλέψει για να τις εμποδίσει.

«Νέα» εποχή

Από την ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας από φυσικό αέριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ένα αποκαλυπτικό δείγμα γραφής για τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης «πράσινης ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το «μεγαλύτερο στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα συμβάλει στην κάλυψη του κενού που θα προκύψει από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Οτι η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν γίνεται για τις ανάγκες του λαού, που θα συνεχίσει να χρυσοπληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα και να βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Οσο για τη «μείωση της ανεργίας» από την «πράσινη ανάπτυξη», αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η «εμβληματική» επένδυση των 350 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα δημιουργήσει μόλις 40 θέσεις εργασίας στη φάση της ηλεκτροπαραγωγής! Συνυπολογίζοντας το τελευταίο «business plan» της ΔΕΗ, που προβλέπει μείωση κατά 4.414 άτομα μόνο για την τρέχουσα 5ετία, οι εργαζόμενοι μπορούν εύκολα να κάνουν το «λογαριασμό» για το τι φέρνουν σε βάρος τους η «νέα επιχειρηματική εποχή» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η «πράσινη ανάπτυξη» που στηρίζει μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1754 Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ.

1871 Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα. 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Τρεις μέρες αργότερα, όταν οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων - κοντά 100.000 άνθρωποι - μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

1895 Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.

1912 Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1929 Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη στη Βιέννη με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.

1930 Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης Τόρου Τακεμίτσου.

1933 Αστυνομικά όργανα κάνουν επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνουν τους συντάκτες του Στρίγκο, Κορνάρο, Σιδερή και Πασχάλη, τους οποίους παραπέμπουν στον ανακριτή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1951 Τα στελέχη του ΚΚΕ Α. Αμπατιέλος, Μ. Γλέζος και Μ. Τσιμπουκίδης ξεκινούν απεργία πείνας για την αποφυλάκισή τους. Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1973 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της χούντας, που σαράντα μέρες αργότερα θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

1987 Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1996 Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, κάνει την πρώτη του δημόσια επίσκεψη στο Ισραήλ, με σκοπό να έρθει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Εζερ Βάισμαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ