Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΜΠΕΟ GO HOME
Μέχρι το αμερικάνικο προξενείο η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο

MotionTeam

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο
Στη Θεσσαλονίκη, η μαζική συγκέντρωση που καλούσε η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ετούτη εδώ τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες του κόσμου, τις έφτιαξαν οι λαοί με τους αγώνες και το μόχθο τους. Οι πατρίδες χτίζονται με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σε αυτούς ανήκουν. Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν είναι αίτημα για το μέλλον. Είναι όρος επιβίωσης του λαού στο σήμερα».

Στον δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο Γιώργος Γκαντίδης, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, ανέδειξε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, αντί να εστιάζονται στην άμυνά της, εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά σε αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Και σημείωσε ότι «ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι πίσω από συμφωνίες σαν αυτή πάντα κρύβονται ματωμένες λέξεις, όπως Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία και πιθανότατα τώρα το Ιράν». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος κάλεσε το λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη.


Στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε, μπήκε το πανό με το κεντρικό σύνθημα της Επιτροπής Αγώνα: «Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Οχι στην Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ». Ακολουθούσαν τα δεκάδες πανό των φορέων και των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων γυναικών, των συνταξιούχων κ.ά.

Φτάνοντας έξω από το αμερικάνικο προξενείο, τα συνθήματα δυνάμωσαν και συμβολικά μπροστά στην είσοδο οι διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία και έγραψαν συνθήματα στο μεταλλικό ρολό που σφράγιζε την είσοδο του κτιρίου. Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Παρασκευής και σε Κατερίνη το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ