Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Τριμερής - κάλεσμα και για άλλες «πλατφόρμες συνεργασίας»

«Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνουν την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών», δήλωσε χτες στη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, μετά από τη συνάντηση με τους ομολόγους του από Ελλάδα και Αίγυπτο, που χαρακτήρισε «έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «συμφωνήσαμε τα επόμενα χρόνια η συνεργασία μας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις», αλλά και «να αποτελέσει αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας και με άλλα φίλια κράτη». Μάλιστα, αναδεικνύοντας ότι τέτοια σχήματα εξελίσσονται σε μοχλούς ευρύτερων συνεργειών θύμισε τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην άσκηση «Μέδουσα 10». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται βέβαια με φόντο απανωτές εκκλήσεις που απευθύνονται προς την Αγκυρα για συμβιβασμούς που θα ωφελήσουν και δικές της επιδιώξεις, από το πεδίο του Κυπριακού μέχρι τη Συρία κ.λπ.

Αλλωστε, στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις σε Λιβύη, Ιράκ, Λίβανο, Συρία, αλλά και Παλαιστίνη, για τις οποίες οι τρεις πλευρές τόνισαν «την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα».

Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι ως «κοινός στόχος των τριών χωρών» περιγράφεται «η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής».

Εξάλλου, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε στη συνάντηση την πεποίθηση ότι «η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας, με συμμετοχή και άλλων χωρών στις κοινές δράσεις, με στρατιωτικά μέσα, προσωπικό αλλά και παρατηρητές, θα συνδράμει στις επιδιώξεις της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής». Οπως εξήγησε άλλωστε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, συμφωνήθηκε «να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή», ανοίγοντας βασικά πόρτα για συμμετοχή κέντρων όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Σήμερα, πραγματοποιούνται οι διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ελλάδας - Αιγύπτου, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ