Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Οι βλέψεις σε υποθαλάσσιο πλούτο και Ενέργεια δίνουν τον τόνο

Φωτ. από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου τον περασμένο Νοέμβρη

Copyright 2017 The Associated

Φωτ. από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου τον περασμένο Νοέμβρη
Με αντικείμενο τις παραπέρα κινήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την πορεία των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ζήτημα που καίει επιχειρηματικούς ομίλους όχι μόνο των τριών εμπλεκόμενων κρατών, συνέρχεται σήμερα στην Ελούντα, στην Κρήτη, η 6η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τ. Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Γιαννακίδης, και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλος.

Το πρόγραμμα της συνόδου περιλαμβάνει διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τις τριμερείς διαβουλεύσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών. Ανάλογες διμερείς και τριμερείς συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και μεταξύ των υπουργών.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ν. Αναστασιάδη θα εστιάσει στη «στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου».

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου «στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικότερα στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και στις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του "Νέου Καΐρου" και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, του αγωγού «East Med», της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας («Euro Africa Interconnector») με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Κυματοθραύστης» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al - Ahram», ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε την τριμερή με την Αίγυπτο την «πιο προωθημένη και έπεται εκείνη με το Ισραήλ».

Περιγράφοντας, δε, το ρόλο που έχουν αναλάβει στην περιοχή, σημείωσε πως «η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας "κυματοθραύστη" έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, προωθούμε συστηματικά την υλοποίηση των αναγκαίων όρων και συνθηκών θετικής ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, σχετικά με τις οποίες η Ελλάδα είναι χώρα που μεσολαβεί εποικοδομητικά και υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα όλων», ενώ περιγράφοντας την όλο βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου «αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω (...) και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης (...) που επιδεικνύει ηγεσία (leadership) και δεν επαναπαύεται σε μοιρολατρικές λογικές αδράνειες».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και περιγράφοντας επί της ουσίας τους ρόλους ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα που διεκδικούν για τα συμφέροντα των δυο αστικών τάξεων, πρόσθεσε ότι οι δυο κυβερνήσεις «συνιστούν αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους για τη Διεθνή Κοινότητα (...) Αυτό νομίζω έχει γίνει αντιληπτό από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος επενδύει ολοένα και περισσότερο στην συνεργασία με τις δύο χώρες μας για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής», ενώ σε άλλο σημείο, ερωτηθείς ειδικά για τη διμερή «συνεργασία» στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που εκτός από την Αίγυπτο πλήττει άμεσα την ευρύτερη "γειτονιά" μας αλλά και την ίδια την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή Σύνοδο, ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στα «πολύ σημαντικά περιθώρια οικονομικής συνεργασίας και πρωτίστως μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών εταιρειών», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση (...)», μιλώντας για «αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες» που αναδεικνύουν παραπέρα «τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Εξήγησε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της Ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων, αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ειδικά για την Τουρκία, την κατηγόρησε ότι «συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εντούτοις, εμείς, ως υπεύθυνη δύναμη, επιμένουμε στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και στη συνέχιση του διαλόγου», περιγράφοντας τη γραμμή του εφησυχασμού και του «διαύλου» για να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, που ακολουθεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ