Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εργαζόμενοι και αγρότες να κάνουν τη διαφορά με ΚΚΕ ισχυρό

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

--Στις εκλογές του Μάη, και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο ψήφου;

-- Σίγουρα δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και τη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης - από ποιον και για ποιον - που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος».

Ο συνδυασμός της ΝΔ με τον κ. Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της Περιφέρειας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Η «αντιπαράθεσή» τους με τις άλλες δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι ψευδεπίγραφη, αφού στα βασικά συμφωνούν όλες αυτές οι δυνάμεις και αυτό φάνηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρα από σκιαμαχίες. Το ίδιο ισχύει και για την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας επιπλέον το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.


Μόνο οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποκάλυπταν και αντιπάλευαν την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που προωθούσε η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατική εξουσία, για να απογειωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα.

Ηταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, των σπουδαστών και μαθητών, θέτοντας τα δίκαια αιτήματά τους και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

--Δηλαδή η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, οι άλλες παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται για το καλό της Θεσσαλίας και του λαού;

-- Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και οι άλλοι συνδυασμοί ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα, γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες, τη στήριξη των συμφερόντων των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των καπιταλιστών αγροτών. Σε αυτούς δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την Ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη, καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ αρνείται να στηρίξει τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν που αδυνατεί να πληρώσει και να μειωθούν τα οικιακά τιμολόγια -30%.

Στηρίζει με ζεστό χρήμα και έργα υποδομής μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ δεν παίρνει και δεν διεκδικεί μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών.

Φτιάχνει μαρίνες και λιμενικά έργα για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικά πάρκα για ακριβό τουρισμό, ενώ πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν τη δυνατότητα συχνής και φτηνής συγκοινωνίας. Χρηματοδοτεί και στηρίζει την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF, την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Στηρίζει την παράδοση των εθνικών δρόμων στους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν από τα διόδια, τις υπερτιμολογήσεις για την κατασκευή τους. Σχεδιάζει εμπορευματικά κέντρα που εξυπηρετούν το μεταφορικό έργο μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές.

Αυτή την «ανάπτυξη» θέλουν και για τη Θεσσαλία! Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς φτώχεια, ανεργία, φοροληστεία, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από την άλλη, στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν σχεδιασμός, χρηματοδότηση και τα απαραίτητα έργα από την Περιφέρεια, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, ενώ οι ολοκληρωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία δεν έγιναν δεκτές στην πράξη.

-- Οι μικρομεσαίοι αγρότες πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ, κάτι που το ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές το αναδεικνύει με έμφαση. Τι σημαίνει γι' αυτό το τμήμα του λαού ότι το κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες πρέπει να είναι ενιαίο και ποιο είναι αυτό;

-- Το ξεκλήρισμα πολλών δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων τα προηγούμενα χρόνια και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν ακόμα στη γη τους και παράγουν, έχουν τη ρίζα τους στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, αλλά και στην ΚΑΠ της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν, εδώ και δεκαετίες, οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, από κοινού με τις Περιφέρειες και τους δήμους, που την προπαγανδίζουν σαν τη σωτηρία των αγροτών.

Στη Θεσσαλία έχουμε το ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών, τευτλοπαραγωγών και το κλείσιμο της ΕΒ Ζάχαρης, τη μείωση των τιμών αγροτοπαραγωγού στα περισσότερα προϊόντα (βαμβάκι, σιτηρά, φρούτα, αλλά και ζωικά), λόγω και της μείωσης των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, τις οποίες στο 80% περίπου τσεπώνουν οι μεγαλοαγρότες και οι οποίες θα μειωθούν περισσότερο με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Επίσης, τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, λόγω των χαμηλών τιμών και των αθρόων εισαγωγών σε γάλα και κρέας, που όμως στον λαϊκό καταναλωτή φτάνουν πιο ακριβά αυτά τα προϊόντα. Πολύ μεγάλη είναι η μείωση των εξαγωγών ροδάκινων, αχλαδιών και μήλων από τη Θεσσαλία προς τη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ, που έπληξε χιλιάδες αγρότες της περιοχής, που μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους αφού οι τιμές έπεσαν πολύ.

Από την άλλη, έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, σπόρων, εμβολίων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, ηλεκτρικό ρεύμα, χαράτσια στα χωράφια, στο νερό και έλλειψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, κάτι που προδιαγράφει αρνητικά το μέλλον για πολλές χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Εμπόδιο επίσης αποτελεί η ΕΕ για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα έργα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ανάγκες για άρδευση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ακόμα και για την ύδρευση περιοχών.

Επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τιμωρήσουν τόσο στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ και εφαρμόζουν ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, όσο και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους δήμους, που βάζουν πλάτη για το πέρασμά της. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε επί χρόνια τον καταστροφικό χαρακτήρα της ΕΕ και της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων για τη μικρομεσαία αγροτιά και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της.

-- Η Λάρισα προετοιμάζεται να γίνει η δεύτερη Σούδα, όπως λένε, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρό βήμα στην εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πόσο απασχολεί τη συζήτηση και τι λένε οι άλλοι συνδυασμοί γι' αυτά τα σχέδια;

-- Πράγματι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, μετατρέπει και τη Θεσσαλία σε ορμητήριο πολέμου, με την εγκατάσταση στην 110 ΠΜ της Λάρισας αμερικανικών κατασκοπευτικών drones, στο Στεφανοβίκειο ελικοπτέρων Απάτσι και ειδικών δυνάμεών τους στον Βόλο, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τον λαό της περιοχής και γενικότερα, αφού αποτελούν στόχους προτεραιότητας σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. Ρωσία).

Αυτούς τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της κυβέρνησης στηρίζει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας της ΝΔ, κ. Αγοραστός, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών, η οποία επισκέφθηκε και την έδρα του ΝΑΤΟ για να πάρει οδηγίες πώς θα στηρίξουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του. Στήριξε το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα τα εθνικιστικά συλλαλητήρια αποπροσανατολίζοντας με το όνομα, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού.

Αυτούς τους σχεδιασμούς στηρίζουν και οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, οι οποίες απέρριψαν το ψήφισμα που καταθέσαμε, που στρεφόταν κατά της εγκατάστασης των αμερικανικών κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα και ζητούσε το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων.

-- Οι τοπικές - περιφερειακές εκλογές και στη Θεσσαλία γίνονται αφορμή για διάφορα σούρτα φέρτα ανάμεσα στα άλλα κόμματα, με συνεργασίες, μετεγγραφές κ.λπ. Πώς περιγράφεται αυτό το σκηνικό;

-- Πανηγύρι σωστό! Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που τάχα «σκοτώνονται», θα συνεργαστούν με επικεφαλής το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Ν. Τσιλιμίγκα, ενώ στον δήμο Λάρισας το μεγαλύτερο τμήμα του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τη συνεργασία με τον απερχόμενο δήμαρχο Α. Καλογιάννη, του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στηρίζουν επίσης με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΕ, οι Οικολόγοι, το Ποτάμι και ένας εκ των υποψηφίων δημάρχων της ΝΔ (Διαμάντος) στις προηγούμενες εκλογές. Στον δήμο Βόλου, επισήμως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν υποψηφίους, αλλά μεγάλο τμήμα τους συμμετέχει και στηρίζει τον απερχόμενο δήμαρχο Αχ. Μπέο. Στον δήμο Καρδίτσας, τον απερχόμενο δήμαρχο του ΚΙΝΑΛ, Φ. Αλεξάκο, στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ και σε άλλους δήμους (Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ κ.ά.). Αυτό το παζάρι μετακινήσεων και συνεργασιών αποδεικνύει ότι τα άλλα κόμματα και οι συνδυασμοί τους δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.

-- Τι σημαίνει για τον λαό της Θεσσαλίας να κάνει τη διαφορά; Και γιατί λέτε ότι πρέπει να δυναμώσει η «λαϊκή αντιπολίτευση», τι κρίνεται στις εκλογές;

-- Εχοντας πλούσια αρνητική πείρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμων, που συνθλίβουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων, πρέπει να αποφασίσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός, γυρίζοντας την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ, στη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, να μη σκορπίσει τη δυσαρέσκειά του σε ανώδυνα για το εκμεταλλευτικό σύστημα κόμματα και τους συνδυασμούς τους σε Περιφέρεια και δήμους.

Να κάνει τώρα την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org