Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
Η Πετρούπολη μπορεί να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Συζήτηση με τον δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συζητώντας με τον Βαγγέλη Σίμο, τον κομμουνιστή δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει η κουβέντα από το νεαρό της ηλικίας του και για την επιλογή του ΚΚΕ να τον στηρίξει. Οπως λέει, πρόκειται για έναν σταθμό στη - σύντομη είναι αλήθεια - αγωνιστική διαδρομή που έχει επιλέξει να ακολουθήσει από μικρός, αφού οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα 17 του χρόνια. Οπότε η «τιμή που μου κάνει το Κόμμα να κατέβω ως υποψήφιος, όπως και το 2014, εντάσσεται σε μια πορεία αγώνων από όποιο μετερίζι βρίσκονται να δίνουν τη μάχη έτσι κι αλλιώς οι κομμουνιστές», αναφέρει.

Μόνο με σύγκρουση μπορούμε να αποσπάσουμε ανάσες ανακούφισης για τον λαό

Τον ρωτάμε για το σύνθημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι κι εκεί που έχει την πλειοψηφία στην πραγματικότητα ασκεί «αντιπολίτευση». Ενάντια σε ποιον; Και, απαντώντας με παραδείγματα αναδεικνύει το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δημοτικές αρχές, που μόνο σε σύγκρουση μαζί του είναι δυνατό να αποσπαστούν ανάσες ανακούφισης για τον λαό. «Ενα παράδειγμα είναι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημειώνει. «Αυτό επιβάλλει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2023 να είναι καθηλωμένη στο 30%. Επιβάλλει το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από "ίδια" έσοδα, δηλαδή σπρώχνει τους δήμους, αν θέλουν να λειτουργήσουν, σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε ανταποδοτικότητα για υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες κ.λπ., συμπληρώνοντας έτσι τη φοροεπιδρομή του κεντρικού κράτους σε βάρος του λαού. Σε αυτό το καθεστώς "αντιπολιτευόμαστε", μαζί με τον λαό της πόλης, μαζί με άλλες δημοτικές αρχές που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, μαζί με σωματεία και φορείς, απαιτώντας από την κυβέρνηση πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση και αμφισβητώντας αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση».


Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο Β. Σίμος εξηγεί ότι από πέρυσι τον Μάη, οι δήμοι σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Αν θέλεις λοιπόν να προστατεύσεις λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να απειθαρχήσεις σε αυτούς τους νόμους. Εμείς πήραμε την απόφαση προφανώς να μην υλοποιήσουμε αυτήν την κατεύθυνση και καλούμε και τον κόσμο να συγκρουστεί. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις άλλες πέντε δημοτικές αρχές της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και άλλους δημάρχους που συμφώνησαν με αυτή μας τη θέση. Αν δεν εκφράζαμε αυτή μας την αντίσταση και στην πράξη, τώρα θα ήταν γενικευμένοι οι πλειστηριασμοί λαϊκών νοικοκυριών για χρέη στους δήμους. Διεκδικήσαμε, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να διαγράφουν χρέη π.χ. των ανέργων, των πιο φτωχών δημοτών. Μια διεκδίκηση που μόνο το ΚΚΕ στήριξε στη Βουλή».

Σε ερώτηση για το πώς στέκονται οι άλλοι συνδυασμοί απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Β. Σίμος θυμίζει ότι όταν συζητιόταν η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, ο «Κλεισθένης», όλα τα κόμματα περιορίζονταν να συζητούν για την απλή αναλογική, ενώ ο νόμος περιλαμβάνει ένα σωρό αντιδραστικές ρυθμίσεις. «Κανείς δεν μίλησε - πλην του ΚΚΕ - για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων, τη γενίκευση της ανταποδοτικότητας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που προωθείται, δηλαδή για όλα αυτά που φορτώνουν περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού».

Είναι μεγάλη η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής του παράταξης

Η συζήτηση πάει στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στην παράταξή της στον δήμο Πετρούπολης, την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Β. Σίμος στέκεται στην κοροϊδία τους, αφού παραμονές των εκλογών κυκλοφορούν στον δήμο διάφορα στελέχη από υπουργεία και άλλους φορείς «δήθεν για να μάθουν για τα προβλήματα του κόσμου... Ποιον κοροϊδεύουν; Δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν; Θα "θεραπεύσουν" πληγές που οι ίδιοι ανοίγουν; Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη;» «Για παράδειγμα», αναφέρει ο δήμαρχος, «ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο είναι και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού. Και υπόσχεται ότι αν εκλεγεί θα στελεχώσει τις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να είναι πιο υψηλού επιπέδου οι παροχές... Ελεος! Με τι θα τις στελεχώσει; Αφού η ίδια η κυβέρνησή του απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού στο πλαίσιο του μνημονίου διαρκείας που έχει υπογράψει. Εκτός αν υπονοεί ότι θα το κάνει μέσω ΜΚΟ και άλλων δομών, που λειτουργούν σαν σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία... Ας απαντήσουν καλύτερα, για ποιον λόγο το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει τα αιτήματα του δήμου για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες...

Ο λαός έχει πλούσια πείρα. Δεν θα την πατήσει με τα ψευτοδιλήμματα περί "προόδου" και "συντήρησης", την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το καλύτερο πλυντήριο για τους ακροδεξιούς, που συνεργάστηκε 4 χρόνια μαζί τους. Ειδικά στην Πετρούπολη των αγωνιστικών παραδόσεων, της παρακαταθήκης που έχει αφήσει ο μπάρμπα Νίκος ο Παξιμαδάς, ο επί 30 χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος, τέτοια υποκρισία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη...».

Χωματερή: Το εγκληματικό αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας, άρα και της Πετρούπολης, είναι αυτό της συνέχισης της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή, που, όπως εξηγεί ο Β. Σίμος, είναι αποτέλεσμα της «συνολικής διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία σήμερα ασκείται με κριτήριο την κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης. Γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, τεράστια ποσά που βγαίνουν μέσα από τους πνεύμονες του λαού της Δυτικής Αθήνας. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. 54 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, στην περιοχή μας έχουμε αύξηση των καρκινογενέσεων κατά 32% όταν για όλη την υπόλοιπη Αττική είναι στο 10%!».

Προσθέτει ότι «η οργή του λαού είναι τεράστια. Θυμόμαστε ότι σύνθημα της κυβέρνησης και της σημερινής περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμβολικά είχε ορκιστεί και στα Ανω Λιόσια, ήταν το κλείσιμο της χωματερής. Μετά από 5 χρόνια όχι μόνο δεν έκλεισε η χωματερή αλλά επεκτείνεται. Και σαν να μη φτάνει αυτό, έδωσαν και παράταση στη λειτουργία του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών και μάλιστα στα μουλωχτά. Επιπλέον, ετοιμάζονται να φτιάξουν καινούριο σκουπιδότοπο στις αυλές μας, στο λατομείο Μουσαμά, απέναντι από το Θέατρο Πέτρας. Καλά κάνει ο λαός της περιοχής και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι "αιτία πολέμου". Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Ο δήμαρχος εξηγεί τις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Εχουμε επεξεργασμένη θέση για τη φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που βέβαια απαιτεί συνολικά άλλον προσανατολισμό, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση και κυρίως χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Η διαχείριση των απορριμμάτων, ένας τομέας που αφορά την ίδια μας τη ζωή δεν μπορεί να είναι πεδίο για μπίζνες, γιατί τότε θα έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα. Αρα δεν φτάνει η "ευχή" να κλείσει η χωματερή. Χρειάζεται διεκδίκηση για μια φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, με ευθύνη του κράτους, μέσα από έναν ενιαίο φορέα, που βεβαίως για να εφαρμοστεί χρειάζεται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που δεν θα θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν είναι εμπορεύματα

Ο δήμος Πετρούπολης είναι από τους πρωτοπόρους της Δυτικής Αθήνας και συνολικά της Αττικής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αλλά και πολιτιστικών δράσεων για τον λαό της πόλης. Οπως εξηγεί ο Β. Σίμος, «αυτό έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που έχουμε σε ό,τι αφορά αυτά τα μέτωπα. Εχουμε καθαρό ότι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, είναι δικαιώματα, είναι ανάγκη του λαού για διέξοδο, για ψυχική και σωματική υγεία, για την καλλιέργεια αξιών. Από αυτήν την άποψη αντιστεκόμαστε στην εμπορευματοποίηση, στο "πλήρωσε για να έχεις". Εχουμε απέναντί μας την πολιτική της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ, που ο προσανατολισμός τους είναι όλα αυτά να είναι επί πληρωμή. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις λένε πως τα αθλητικά κέντρα πρέπει να παράγουν κέρδος, γι' αυτό διώχνουν ερασιτεχνικά σωματεία, ομάδες από τα γήπεδα και τα παραδίδουν σε ΑΕ, όπως έγινε στα Ανω Λιόσια.

Και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχουμε απέναντί μας μια πολιτική υποχρηματοδότησης και απαξίωσης. Παρ' όλα αυτά, καταφέρνουμε οι νέοι της πόλης να μπορούν να αθλούνται δωρεάν ή με ένα ελάχιστο συμβολικό ποσό, κανένα σωματείο στην πόλη μας να μην πληρώνει μίσθιο για να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, κάτι που δεν είναι δεδομένο σε άλλους δήμους. Αντίστοιχες προσπάθειες κάνουμε και με τον πολιτισμό.

Προσπαθούμε να δείξουμε ότι εν έτει 2019, δικαιώματα που έπρεπε να είναι αυτονόητα αμφισβητούνται, όχι γιατί δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αλλά γιατί μπαίνει ως γνώμονας το κέρδος, η ανταπόδοση, δηλαδή η στρατηγική κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ΕΕ. Καλούμε, λοιπόν, τον λαό να παλέψουμε μαζί, να διεκδικήσουμε ο πολιτισμός, ο αθλητισμός να είναι κοινωνικά αγαθά, να διατίθενται δωρεάν, να μην εξαρτώνται από την τσέπη της κάθε οικογένειας».

Αγωνιστική απάντηση η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο ολοκληρώνεται με μια ερώτηση για το τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, τι στόχο βάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», πέρα από την επανεκλογή της στη δημοτική αρχή.

«Καταρχάς, προσπαθούμε να δείξουμε ότι τα τοπικά προβλήματα απορρέουν από μια πολιτική, από την ίδια πολιτική που γεννά την ανεργία, τους τσακισμένους μισθούς, τις απολύσεις, την ανασφάλεια. Αυτή η πολιτική, για παράδειγμα, φταίει που συντηρείται το έγκλημα της χωματερής στην περιοχή μας. Γι' αυτό και δεν είμαστε η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, υπάρχει π.χ. και η Λευκίμμη στην Κέρκυρα, το Γραμματικό κ.ά. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τις καταπατήσεις, όπως του Ποικίλου Ορους αλλά και κομματιού της πόλης από επιχειρηματικά συμφέροντα, που αξιοποιούν το υπάρχον αντιδραστικό πλαίσιο της γης - εμπόρευμα, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Πετρούπολη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, σε αιγιαλούς, σε δάση και άλση κ.ο.κ.

Καλούμε, λοιπόν, τον λαό και με την ψήφο του να αμφισβητήσει με ενιαίο τρόπο και σε όλες τις κάλπες μια πολιτική που ξεκινάει από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και εξειδικεύεται στην Τοπική Διοίκηση από τις "πρόθυμες" δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τον καλούμε να επανεκλέξει μια δημοτική αρχή που δεν είναι από τις "πρόθυμες"... Θέλουμε να δώσει ο λαός ξανά στην Πετρούπολη το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση, όχι στην υποταγή.

Ταυτόχρονα, να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ παντού: Και στην Περιφέρεια, και στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη Βουλή όποτε και αν γίνουν εκλογές. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην πολιτική που περιγράψαμε πριν, απέναντι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή. Ανεξαρτήτως κάλπης, ισχυρό ΚΚΕ παντού, η ελπίδα είναι μόνο εδώ!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org