Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αμνησία, ψέματα και κωλοτούμπες από τους μάρτυρες υπεράσπισης των χρυσαυγιτών

Από τους δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν και τα χιλιάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου και της Πολιτικής Αγωγής που αναγνώστηκαν (βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά) στη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, έχουν τεκμηριωθεί στο δικαστήριο το πλήθος των εγκληματικών ενεργειών, ο τρόπος λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης, η οργανωτική δομή, η ευθύνη της ηγεσίας της, το κίνητρο των πράξεών της, ο τρόπος λειτουργίας και οι μέθοδοι των ταγμάτων εφόδου.

Υπό το πλήθος των συντριπτικών στοιχείων, αυτή την περίοδο εξετάζονται οι μάρτυρες υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, ενώ τον Ιούνη αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απολογίες των κατηγορουμένων. Να επισημανθεί ότι τα 2/3 από τους μάρτυρες υπεράσπισης που ήταν να καταθέσουν μέχρι τώρα, έχουν παραιτηθεί (ο αρχικός κατάλογος περιείχε 253 μάρτυρες υπεράσπισης). Οι περισσότεροι είναι συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων και οι υπόλοιποι στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταθέτουν για τους ιεραρχικά υψηλόβαθμους.

Τώρα αρνούνται κάθε σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό

Οσον αφορά τη δομή και την ιεραρχία, οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, παρά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Πάνε και έρχονται τα «δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα» για τις εσωτερικές διαδικασίες, ακόμα και «διά στόματος» ναζιστών βουλευτών, που βρίσκονται στην ανώτερη βαθμίδα της οργάνωσης και έχουν διαβάσει το καταστατικό που επικαλείται η ηγεσία της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Καταθέσεις που ξεκινούν με «δεν μ' ενδιαφέρει επί της ουσίας το καταστατικό, δεν το θυμάμαι», «δεν ξέρω πώς γίνεται κάποιος μέλος», «δεν ξέρω αν υπάρχουν μέλη της Χρυσής Αυγής», «δεν γνωρίζω και δεν έχω δει παρατεταγμένα μέλη με συγκεκριμένη ενδυμασία», «δεν έχω ακούσει τον Ν. Μιχαλολιάκο να λέει οι λόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», «ποτέ δεν διάβασα άρθρο του Ηλ. Κασιδιάρη για τον Χίτλερ», «χαιρετισμός της νεολαίας Μεταξά ο ναζιστικός χαιρετισμός» (ναζιστής βουλευτής Ευ. Καρακώστας, μάρτυρας υπεράσπισης Ηλ. Κασιδιάρη).
  • Καταθέσεις που φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι μοναδικό μέλος της Χρυσής Αυγής είναι μόνο ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος (!) αφού «δεν υπάρχουν μέλη» ούτε σε ανώτερο βαθμό (Στέργιος Τούφας, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μάρτυρας υπεράσπισης Ματθαιόπουλου)...
  • Καταθέσεις επίσης στελεχών, που δηλώνουν υποστηρικτές και αγνοούν τι είναι μέλος (Χρ. Χατζησάββας, ναζιστής βουλευτής Κιλκίς, ενταγμένος στη ναζιστική οργάνωση από το 2006, υπερασπιστής Ματθαιόπουλου). Ο συγκεκριμένος μάλιστα αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τον Ματθαιόπουλο σε φωτογραφία με μέλη των ταγμάτων εφόδου και υποστήριξε: «Οι θέσεις του είναι οι θέσεις που έχει το κόμμα. Είναι μετριοπαθείς». Σε έγγραφο, όμως, που του επιδείχθηκε, με κατάλογο ονομάτων μελών τοπικών οργανώσεων, εκτός από τον ίδιο, τον Ματθαιόπουλο κ.ά., διάβασε και τα ονόματα του Πατέλη και του Ρουπακιά (Νίκαια), παρά τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης περί «περαστικού Ρουπακιά» από την οργάνωση.
  • Για την ιστορία, ο ναζιστής βουλευτής Καρακώστας, σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, απαγγέλλει δημόσια μπροστά στον αρχηγό, σε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο (21/6/2017), τον ύμνο του ναζιστικού κόμματος. Οσο για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον «μετριοπαθή» όπως χαρακτηρίστηκε, μετείχε στο συγκρότημα «Pogrom» με τραγούδια του τύπου «Μάθε ελληνικά ή ψόφα» και «Αγαπώ το Αουσβιτς». Ο ίδιος εμφανίζεται σε αποκαλυπτικό βίντεο με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, αλλά και σύσσωμο τον ηγετικό πυρήνα (Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή κ.ά.) σε «συναυλία» στην Αθήνα (30/1/2005) με ναζιστικές σημαίες, αγκυλωτούς σταυρούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς.
  • Ενδεικτικές είναι και οι καταθέσεις μαρτύρων - στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης (Κ. Αλεξανδράκης, Κ. Παπαδόπουλος κ.ά.) για την περίπτωση του ναζιστή Γ. Γερμενή, του γνωστού «Καιάδα», που χαρακτηρίζουν ...«λογοτεχνική και ποιητική αδεία» τα λόγια του για τον «αιώνιο εχθρό και Εβραίο».
  • Ο Ι. Τσιάβας, που κατέθεσε με την ιδιότητα του επικεφαλής κριτών σκοποβολής, προσπάθησε να αποδομήσει τις κατηγορίες για τον ναζιστή βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, αναφέροντας ότι «όπλα σκοποβολής», όπως τα χαρακτήρισε, δεν θα χρησιμοποιούνταν για τέλεση παράνομων πράξεων, γιατί υπάρχουν πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει στη δίκη, δείχνουν τον χρυσαυγίτη Κασιδιάρη να εκπαιδεύει μέλη της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τη Χρυσή Αυγή αφορούν και σε οπλισμό που βρέθηκε στα σπίτια στελεχών της και του αρχηγού της.
  • Μάρτυρας υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη είναι και η γνωστή χρυσαυγίτισσα, υποψήφια ευρωβουλευτής, Μαρία Σιδέρη - Τσάμη. Εκμεταλλευόμενη την καταγωγή της από το Δίστομο και τη συγγένεια με τρεις εκτελεσμένους, έχει υποστηρίξει σε σχετική συνέντευξη ούτε λίγο ούτε πολύ - θεωρώντας έως και δικαιολογημένα τα αντίποινα των ναζιστών! - πως για τη σφαγή από τους ναζί δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι κομμουνιστές αντάρτες που αντιστέκονταν στη φασιστική κατοχή και οι οποίοι δεν νοιάζονταν για τις συνέπειες των πράξεών τους! Επανέλαβε τα περί συκοφαντίας των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων για τα όσα λέγονται περί ναζισμού και εθνικοσοσιαλισμού. Και αυτή δεν γνώριζε για το άρθρο του Κασιδιάρη για τον Χίτλερ, που όμως ήταν «μεγάλος στρατιωτικός νους», όπως είπε, και δεν είχε ακούσει ποτέ τον αρχηγό της, Ν. Μιχαλολιάκο, σε σχετική ομιλία να διακωμωδεί τα κρεματόρια...
  • Αλλος μάρτυρας (Αγγ. Ιωάννου, επιστημονικός συνεργάτης της ΧΑ, υπεράσπιση Ζαρούλια), που είχε πάει στο βουνό «με συναγωνιστές» για «μπριζόλες και πανσέτες» στις 20 Δεκέμβρη 2009, επιβεβαίωσε σχετικό έγγραφο των αναγνωσθέντων, όπου βρισκόταν το όνομά του μεταξύ άλλων που αναφέρονται ως «ορκισθέντες» σε «ορκωμοσία μελών στον Ολυμπο», στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2009. Αναγνώρισε επίσης τον Κασιδιάρη και τον νεκρό Γ. Φουντούλη στις γνωστές φωτογραφίες από την τελετή μύησης νέων μελών σε βουνό, με τη σημαία της Βέρμαχτ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012.
Μαντρόσκυλα της εργοδοσίας

Ο χρυσαυγίτης Χρ. Κυριτσόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος με τη Χρυσή Αυγή και πρόεδρος του «δουλεμπορικού» με τον μανδύα σωματείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, «Αγ. Νικόλαος», κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του ναζιστή βουλευτή Ι. Λαγού. Και αυτός «δεν ήξερε, δεν άκουσε» για εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν «ομάδες κρούσης Περάματος».

Αναγκάστηκε όμως να αναγνωρίσει σε σχετικές φωτογραφίες μπλουζάκια που έγραφαν «ομάδα κρούσης Περάματος», επαναλαμβάνοντας το γνωστό πλέον αντικομμουνιστικό και χυδαίο περί «ομάδων κρούσης και ταγμάτων εφόδου που έχει το ΚΚΕ και ο Πουλικόγιαννης» (ο πρόεδρος του Σωματείου, που υπέστη δολοφονική επίθεση), προσπαθώντας να παρουσιάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα ως «τραμπούκους» για να ξεπλύνει τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.

Τελικά, εμφανίστηκε να ξέρει πιο πολλά για τη δράση του Πουλικόγιαννη και του ΚΚΕ παρά γι' αυτήν της Χρυσής Αυγής... Με την κατάθεσή του επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι το «δουλεμπορικό» ιδρύθηκε γιατί το ΠΑΜΕ έκανε απεργίες και ζητούσε μεγαλύτερες αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εγκληματική οργάνωση, το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, είχε βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο της Ζώνης.

Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17/9/2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο. Και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί (...) τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Παραδέχτηκε επίσης ότι έστειλε ανθρώπους να προσληφθούν στο ναυπηγείο του εργοδότη Θ. Πυρινή, ο οποίος χαρακτήριζε τη Συλλογική Σύμβαση «σύμβαση τέρας» και ζητούσε να παρέμβει το κράτος... Επίσης, ο Χρ. Κυριτσόπουλος επιβεβαίωσε ότι έστελναν από το αποκαλούμενο «σωματείο» μηνύματα στην οργάνωση Περάματος της Χρυσής Αυγής, ότι π.χ. δεν θα γίνει η προκαθορισμένη συνάντηση.

Από την κατάθεση του Παναγιώτη Αντώναρου (νονού του κατηγορούμενου Απόστολου, πρώτου πρόεδρου του δουλεμπορικού γραφείου στο Πέραμα και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πειραιά της Χρυσής Αυγής) αναδείχθηκε ότι ήταν ένας από αυτούς που προσελήφθησαν από τον εργοδότη Πυρινή (19/9/2013), μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, είχε καταγγείλει στο δικαστήριο ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά προσέλαβε την ομάδα των περίπου 15 φασιστών που ήταν στις 8 Αυγούστου με το κλιμάκιο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη.

Στην κατάθεσή του, ο Παναγιώτης Αντώναρος επιδόθηκε σε αναφορές του τύπου οι εφοπλιστές μάς γύρισαν την πλάτη κι έπρεπε να κάνουμε το «σωματείο» Αγ. Νικόλαος (το δουλεμπορικό) για να σώσουμε ό,τι σώζεται από το ΠΑΜΕ, θυμίζοντας το κλίμα που διαμορφωνόταν ενάντια στο ταξικό σωματείο στη Ζώνη πριν από τη δολοφονική επίθεση, με δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής για το «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα»...

Συντριπτικά στοιχεία

Υπό το βάρος και των συντριπτικών στοιχείων που αποκαλύπτονται στη δίκη, οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους αναγκάζονται να ελίσσονται με διάφορους τρόπους και να διαφοροποιούνται. Πρόσφατα σημειώθηκε «στροφή» στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Εύβοιας Ν. Μίχου. Ο μέχρι πρότινος υπερασπιστής του, Ι. Ζωγράφος, παραιτήθηκε δηλώνοντας «διαφωνία με τη νέα υπερασπιστική γραμμή». Το «plan B» που εμφανίζεται πλέον στο προσκήνιο από τους συνηγόρους είναι το σενάριο περί μιας «καλής Χρυσής Αυγής και μιας κακής Χρυσής Αυγής» στην ίδια τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Χρυσ. Αλεξόπουλου, Μ. Αθανασέλης, τόνισε τη διαφοροποίηση του «ήπιου» Αλεξόπουλου σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής, την οποία αποκάλεσε ναζιστική. Ο μάρτυρας είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος...


Π. Καζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ