Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, η μόνη πραγματικά αντισυστημική επιλογή της νεολαίας είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ!

Συζήτηση με τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ

Μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος είναι 34 ετών, Χημικός, ΜΔΕ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι επίσης μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί του, εστιάζοντας σε ζητήματα που απασχολούν κυρίως τη νεολαία, μπροστά στις ευρωεκλογές.

* * *

-- Από διάφορες πλευρές, η αποχή προβάλλεται ως «αντισυστημική» στάση απέναντι στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα στους νέους. Τι απαντάτε;

-- Το καπιταλιστικό σύστημα, τα κόμματα που το στηρίζουν - από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέχρι τη Χρυσή Αυγή - προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βρουν υποστηρικτές μέσα στη νέα γενιά, για να ξεπλύνουν την πολιτική τους. Αξιοποιούν κάθε μέσο και τρόπο: Στήνουν πανηγύρια και γιορτές στα σχολεία για να προπαγανδίσουν την ΕΕ, έχουν μετατρέψει την 9η Μάη - τη μέρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί με επικεφαλής τους κομμουνιστές και τον Κόκκινο Στρατό τσάκισαν το χιτλεροφασισμό - σε «μέρα της Ευρώπης» και δε συμμαζεύεται.

Οταν καταλαβαίνουν ότι αυτή η τακτική δεν πιάνει, γιατί οι νέοι σήμερα έχουν κι αυτοί εμπειρία από τη ζωή των ίδιων και των δικών τους, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με τις προηγούμενες, τότε αξιοποιούν κάθε μέσο για να σπρώξουν τη νεολαία σε ανέξοδες επιλογές. Αντισυστημική επιλογή δεν είναι η αποχή. Είναι να δώσουν δύναμη σε εκείνον που τους λέει: Δεν είναι μονόδρομος η μιζέρια που ζούμε σήμερα, δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, που γεννά φτώχεια, μιζέρια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

Η νεολαία, που θυμώνει και αγανακτεί με τα εγκλήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει την ευκαιρία στην κάλπη των ευρωεκλογών να στείλει δυνατό μήνυμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ
Η νεολαία, που θυμώνει και αγανακτεί με τα εγκλήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει την ευκαιρία στην κάλπη των ευρωεκλογών να στείλει δυνατό μήνυμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ
Γιατί πραγματικά προοδευτικό είναι να παλέψουμε βάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας στο επίκεντρο. Πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι να «κάψουμε το σενάριο» που γράφουν για μας χωρίς εμάς η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, και να γράψουμε το δικό μας, με το λαό και τη νεολαία να κάνουν κουμάντο στη χώρα μας και να οργανώνουν την κοινωνία και την οικονομία με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Κι αυτά βάζουν μπροστά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Θέλουν τους νέους ενεργούς χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε ότι και η ΕΕ οργανώνει ολόκληρη καμπάνια, εστιασμένη μάλιστα στους νέους, καλώντας τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει;

-- Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η ΕΕ καλεί τους νέους στα κράτη - μέλη να ψηφίσουν, οργανώνει συζητήσεις για τη «δημοκρατία», την «ελευθερία» της ΕΕ, με στόχο να στηρίξει γερά η νέα γενιά τις πολιτικές της. Η ΕΕ όμως δεν είναι ένα «κοινό σπίτι των λαών». Είναι μία συμμαχία καπιταλιστικών χωρών με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των δικών της μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων στον ανταγωνισμό με τους ομίλους άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα: 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στα όρια της φτώχειας, 17 εκατομμύρια είναι άνεργοι, πάνω από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι... Σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη Συνθήκη της Μπολόνια οι νέοι και οι νέες για να σπουδάσουν πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε όλη την ΕΕ, οι αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, σε συνέχεια αυτών που νομοθέτησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζονται ήδη εδώ και χρόνια.

Τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, δεν χωράνε στην ΕΕ των μονοπωλίων

INTIME NEWS

Τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, δεν χωράνε στην ΕΕ των μονοπωλίων
Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία να χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην ΕΕ το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειες ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο. Στη Γαλλία 2,2 δισ. στη Γερμανία 1,54 δισ., στην Ισπανία 464 δισ., στην Αγγλία 6 δισ. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γιατί δεν τα φέρνουν βόλτα. Συνολικά στην ΕΕ, το 10% των μαθητών ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Αυτή είναι η ΕΕ. Και σ' αυτούς που καλούν τους νέους σε συστράτευση για να την αλλάξουν τάχα προς το καλύτερο, εμείς απαντάμε: Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνεται, όπως και το σύστημα που υπηρετεί. Να γίνεται δηλαδή όλο και πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στην αξιοπρεπή δουλειά, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το Ευρωβαρόμετρο υπολογίζει ότι στη χώρα μας το 74% δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Εμείς καλούμε το λαό, τους χιλιάδες νέους που προβληματίζονται και βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, που διαισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη μια ή την άλλη πρόταση «αναμόρφωσης» τάχα της ΕΕ, να κάνουν το βήμα και να αποτυπώσουν τη δυσαρέσκειά τους με ψήφο στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει το δυνατότερο ΟΧΙ στην ΕΕ και συνάμα το δυνατότερο ΝΑΙ στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. Είναι στο χέρι και των 500.000 νέων που ψηφίζουν φέτος να τους χαλάσουμε τα σχέδια!


-- Τι θα λέγατε σε έναν νέο για να τον πείσετε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική ψήφος;

-- Η ψήφος στο ΚΚΕ χτυπάει στην καρδιά τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα στους νέους και τις νέες, στις οικογένειες τους, συγκρούεται με το κεφάλαιο και τα κόμματα του, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι ιμπεριαλιστικά εργαλεία κατά των λαών. Πολλαπλασιάζει τη δύναμη της νεολαίας για τα δικαιώματα της, για τις ανάγκες της. Ανοίγει το δρόμο της αντεπίθεσης, της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό που είναι το μέλλον των λαών και της νεολαίας. Γι' αυτό είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική ψήφος!

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της έχουν «καλές ειδήσεις» μόνο για το κεφάλαιο

-- Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μια «καλή είδηση» για το λαό την πρόθεσή της να αποπληρώσει εφάπαξ ένα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ. Οπως λέει, αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς το οριστικό τέλος της «εποπτείας». Πώς το σχολιάζετε;

-- Το περίφημο «τέλος των μνημονίων» τον περασμένο Αύγουστο σε τίποτα δεν εμποδίζει τους αξιωματούχους των «θεσμών» (όπως βάφτισε η κυβέρνηση τη μισητή για το λαό τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) να έρχονται κάθε λίγο στην Ελλάδα και να ελέγχουν την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, να μετράνε τις επιδόσεις του «πιο καλού τους μαθητή» ΣΥΡΙΖΑ, να τον επιβραβεύουν γιατί εφάρμοσε τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν αποφασίσει μαζί ή να ζητούν κι άλλα μέτρα.

Και βέβαια η τσέπη του ελληνικού λαού και της νεολαίας είναι αυτή που πληρώνει τα μέτρα. Μία τσέπη που «αδυνάτισε» κατά 40% με τις σκληρές περικοπές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Και το ΔΝΤ πέφτει αν θέλετε ακόμη πιο μακριά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως εδώ και μερικές μέρες ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει γιατί θα αποπληρώσουμε λέει μέρος των «οφειλών» μας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Κι εμείς ρωτάμε: Αυτές οι οφειλές και τα χρέη προς τους «θεσμούς» ποιανού είναι; Εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, υπέρογκες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις Αθήνας, «ζεστό» χρήμα που πήγε σαν επιδοτήσεις σε τεράστιες επιχειρήσεις. Αυτά δημιούργησαν το χρέος, όχι ο ελληνικός λαός.

Ποιος καλείται όμως να το πληρώσει; Αυτά τα 3,6 δισ. είναι τα χρήματα που μαζεύει η κυβέρνηση από την εκτόξευση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι τα αποτελέσματα της περικοπής της χρηματοδότησης της Παιδείας και της Υγείας, το τσάκισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι το αποτέλεσμα των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» για τα οποία κυβέρνηση - Βρυξέλλες (δηλαδή ΕΕ) και «θεσμοί», όλοι μαζί χαίρονταν που τσακιζόταν και υπέφερε ο ελληνικός λαός.

Θα ωφεληθεί η νεολαία μας, ο λαός μας από την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ; Οχι. Γιατί οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που έκαναν δυνατό να μαζευτεί από τις δικές μας τσέπες αυτό το ποσό θα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, μέχρι το 2060. Επομένως, απ' όπου κι αν το δει κανείς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ανάγκη της μαχητικής στάσης της νεολαίας και των λαϊκών οικογενειών, στην υπερψήφιση του ΚΚΕ για να πιάσει τόπο η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν.

Οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από «ευκαιρίες», αλλά από σύγχρονα δικαιώματα

-- Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι η ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες στους νέους - στη δουλειά, στη μόρφωση, στη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε δεκάδες χώρες χωρίς περιορισμούς. Τι λόγους έχουν αυτοί οι νέοι να ψηφίσουν ΚΚΕ;

-- Είναι αλήθεια ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρωένωση, προσπαθούν να πλασάρουν στη νεολαία τις λεγόμενες «ευκαιρίες» της ΕΕ, για μια χαμοζωή, για ελάχιστα δικαιώματα και μειωμένες απαιτήσεις, για εργασιακή περιπλάνηση. Αλλωστε, αυτό υπηρετεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η «στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία», που υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί!

Τι προβλέπουν στην πραγματικότητα όμως αυτές οι «στρατηγικές» και οι «ευκαιρίες»; «Ευκαιρία» για μόρφωση πετσοκομμένη, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι με βάση τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης, με αποτέλεσμα το «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο» να μεταφράζεται σε σχολείο - εξεταστικό κέντρο και το «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» να μεταφράζεται σε τεμαχισμό της γνώσης, σε σκόρπιες δεξιότητες, συνεχόμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα μετριούνται με πιστωτικές μονάδες.

Μία μόρφωση που θα μας κοιτάει στην τσέπη. Γιατί ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, μνημόνια και πλεονάσματα σημαίνει υποχρηματοδότηση της Παιδείας, εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μειωμένο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η πολυδιαφημισμένη «κινητικότητα» είναι σήμερα ανάμεσα στην ημιαπασχόληση και την ανεργία. Στη Γερμανία 7,5 εκατ. εργάζονται με mini jobs και στη Βρετανία 10 εκατ. εργάζονται υπό το καθεστώς των «zero-hour συμβολαίων», που σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν ξέρουν ούτε για πόση ώρα, ούτε με τι μισθό θα δουλέψουν. Η «κινητικότητα» στην ΕΕ είναι η ελευθερία των αστών να μεταφέρουν τα εργοστάσια από τη μια χώρα σε άλλη, με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, κόστος κ.λπ., αφήνοντας πίσω ουρές ανέργων. Αυτή είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ δηλαδή!

«Ισότητα» στην ΕΕ υπάρχει, αφορά όμως την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ανεξαρτήτως φύλου. Γι' αυτό, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας της μητρότητας, γενικεύτηκαν ακόμα περισσότερο οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης. Γι' αυτό απολύονται έγκυες με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γι' αυτό, άλλωστε, οι γυναίκες αμείβονται με μέση ωριαία αμοιβή κατά 16,7% χαμηλότερη από τους άντρες.

Πίσω από τις διακηρύξεις για «δημοκρατία» και «ελευθερία», ενισχύεται η καταστολή. Οπως είδαμε τις εικόνες μαθητών στη Γαλλία του Μακρόν, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη επειδή τόλμησαν να κινητοποιηθούν για τα δικαιώματά τους. 'Η όπως βλέπουμε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κρατιούνται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στις Μόριες, πέφτουν θύματα των ΜΚΟ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Και όταν προσπαθούν να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν με οικογένειες και συγγενείς, αντιμετωπίζονται με γκλομπ και χημικά.

Οσο για τις λαϊκές οικογένειες... Χρειάζεται ετήσιος προϋπολογισμός και σκληρή λιτότητα στο σπίτι για να πάνε λίγες μέρες διακοπές μέχρι το χωριό. Για εκτός συνόρων, αφήστε καλύτερα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα κάνει τη διαφορά και στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά

-- Οι σημερινοί 17άρηδες δείχνουν ευαισθησία στον κίνδυνο του φασισμού και της ακροδεξιάς. Τι τους προτείνει το ΚΚΕ;

-- Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να τσακίσει τους ναζί - εγκληματίες χρυσαυγίτες και να φράξει το δρόμο στην άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γιατί χτυπάει ακριβώς τη μήτρα που γεννά το φασισμό, που είναι το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γιατί αποκαλύπτει ότι η ΕΕ χαϊδεύει τα αυτιά κάθε λογής φασιστικών δυνάμεων, όπως της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ σχεδόν στο 1/3 των κρατών - μελών της απαγορεύουν την ύπαρξη Κομμουνιστικών Κομμάτων, τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων. Γιατί ενώ η ΕΕ διώκει τους κομμουνιστές, δεν έχει πρόβλημα να διαδηλώνουν οι απόγονοι των SS του Χίτλερ κάθε χρόνο στις Βαλτικές χώρες. Γιατί ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να ξεπλύνει τη ναζιστική βρώμα, όπως τα 70 εκατομμύρια που δαπάνησε το 2018 για να στηθεί «μουσείο αντικομμουνισμού».

Συζητάμε ανοιχτά με τη νεολαία και το λαό την ιστορική εμπειρία, και αυτή δείχνει ότι όταν η σοσιαλδημοκρατία - καλή ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - εφαρμόζει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, διαψεύδοντας βίαια τις ελπίδες που της είχαν εναποθέσει χιλιάδες άνθρωποι, σπρώχνει πλατιά στρώματα στην αγανάκτηση και στο να μετατραπούν σε θύματα του εθνικιστικού λαϊκισμού. Αυτή η πολιτική έφερε στην εξουσία ή ενίσχυσε δυνάμεις όπως η Λεπέν στη Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι και οι Μπέπε Γκρίλο και Σαλβίνι στην Ιταλία, ακόμη και ο υμνητής της χούντας και φανατικός αντικομμουνιστής Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Προοδευτική Συμμαχία» του - συμμαχία με ακροδεξιούς, σαν τα αποκόμματα των ΑΝΕΛ, και ανθρώπους που έλεγαν ότι οι μετανάστες είναι κατσαρίδες, με ΠΑΣΟΚικά υπολείμματα που σταυροφιλιούνται με τον Αμβρόσιο που ανοιχτά στηρίζει τη Χρυσή Αυγή - να αντιμετωπίσουν το φασισμό;

Μία συμμαχία που έχει τη σφραγίδα του Τραμπ και της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας που βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία; Της Μέρκελ που δεν είχε πρόβλημα να πληρώνει συντάξεις σε Σουηδούς ναζί, ενώ η Γερμανία αρνείται να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα; Που αντί να χώσουν στη φυλακή τους υπόδικους χρυσαυγίτες μία ώρα αρχύτερα, έστειλαν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους αγωνιστές που αντιδρούσαν στο μαγάρισμα της 25ης Μαρτίου από το ναζιστικό δηλητήριο, στέλνοντας τέσσερις ανθρώπους στο νοσοκομείο στην Καλλιθέα και αλλού;

Το ΚΚΕ κάνει κι εδώ τη διαφορά. Γιατί το ναζισμό τον τσάκισαν ο Κόκκινος Στρατός και οι κομμουνιστές αντάρτες και επαναστάτες σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα, το φοιτητικό - μαθητικό κίνημα και η ΚΝΕ, τους έχει «ρίξει πόρτα» σε σχολειά και πανεπιστήμια, σε σωματεία και γειτονιές, στους δήμους που οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διοικούν.

Να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα λένε ότι η ΕΕ είναι πεδίο πάλης για αλλαγές προς όφελος του λαού, για να επιστρέψει η ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες. Τι θα απαντούσατε σε έναν νέο που ψηφίζει φέτος για πρώτη φορά και γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία της ΕΕ;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αξιοποιούν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να πείσουν τους νέους, μαθητές και φοιτητές, όπως και όλο το λαό, πως μπορεί η ΕΕ να αλλάξει προς όφελος των λαών, να γίνει φιλολαϊκή. Θέλει να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες, να καλλιεργήσει το συμβιβασμό, για μας κάνουν να χωρέσουμε τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας στον στενό κορσέ που μας ράβουν.

Η «πρόοδός» τους είναι να ζήσει η γενιά των σημερινών νέων σε μία εργασιακή ζούγκλα, στην περιπλάνηση από την κακοπληρωμένη δουλειά στην ανεργία, επί της ουσίας να ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες μας. Αυτό που το 2019 είναι το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό δεν είναι τα μνημόνια, δεν είναι τα ψίχουλα και η αβεβαιότητα, δεν είναι το ΝΑΤΟ και οι πολεμικές επεμβάσεις, δεν είναι η ΕΕ της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις με βάση την τσέπη μας. Γιατί για εμάς ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει δεν είναι ουτοπία, αλλά σύγχρονη ανάγκη και δυνατότητα. Οπως σύγχρονη ανάγκη είναι τα πανεπιστήμια και οι μεταλυκειακές σπουδές, που θα είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με υψηλού επιπέδου μόρφωση και εγκαταστάσεις. Ο δωρεάν αθλητισμός, σε σύγχρονες υποδομές. Η πρόσβαση στην τέχνη, στον πολιτισμό. Να μπορεί κάθε νέος άνθρωπος να ανακαλύπτει και να εξελίσσει τις κλίσεις, τα ταλέντα του.

Κι αυτά τα ζητήματα, ξέρουν καλά οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι, μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι φίλοι μας και συναγωνιστές μας τα βάζουμε στο επίκεντρο. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει και φωτίζει τη μόνη προοδευτική και ριζοσπαστική διέξοδο, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Δεν διαλέγουμε ποιος θα μας επιτίθεται από καλύτερη θέση

-- Σύνθημα του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη είναι «Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση». Πώς μπορεί η ψήφος στις ευρωεκλογές να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση;

-- Σήμερα υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να ζήσουμε καλύτερα, μέσα σε μία κοινωνία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό, οι νέοι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν να ψηφίσουν έξω από τον στενό κορσέ της ΕΕ, να βάλουν πλώρη για μία νέα προοπτική. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για αυτήν την προοπτική.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ελπίδας, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Θα πολλαπλασιάσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τις διεκδικήσεις. Κάθε θετικό αποτέλεσμα αγώνων που είχαμε μέσα στα δύσκολα τελευταία χρόνια έχει τη σφραγίδα των κομμουνιστών. Τέτοια ψήφος θα στείλει μήνυμα ενίσχυσης και αναζωογόνησης στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται. Εκεί θα κατατεθεί η ψήφος τους την επόμενη μέρα.

Κάθε νέος και νέα που απαιτεί σύγχρονα δικαιώματα, που θέλει πραγματικά «κάτι διαφορετικό», ακόμα κι αν έχει επιφυλάξεις, έχει επιλογή σε αυτές τις εκλογές: Να στηρίξει το ΚΚΕ, που αποκάλυψε - και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει - τον εχθρικό χαρακτήρα της ΕΕ για την πλειοψηφία της νεολαίας, που οργανώνει την πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

Τη στάση και την ψήφο της νεολαίας τη μετράνε, δεν πρέπει να τη χαρίσουμε. Αν πίστευαν ότι ο λαός και η νεολαία του δεν έχουν δύναμη, δεν θα πάλευαν με νύχια και με δόντια να θολώσουν τις συνειδήσεις μας με ψέματα και παραμύθια. Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και του συμβιβασμού, δεν θα διαλέξουμε ποιος θα μας επιτίθεται από καλύτερη θέση.

Διαλέγουμε και δυναμώνουμε αυτόν που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της νεολαίας, αυτόν που θα αντιστέκεται και θα δυναμώνει τον αγώνα και την πραγματική ελπίδα της ανατροπής. Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ να κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα, να κάνουμε την πραγματική διαφορά!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ