Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάμε τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού

Σε εκδήλωση στην Καισαριανή στις 2 Μάη παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη έκδοση της ΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή»

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή» θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 2 Μάη, στις 19.00 στο δημαρχείο της Καισαριανής, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 και τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την έκδοση ακόμα θα μιλήσουν οι Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση ντοκουμέντων.

«Σύντροφε, όπου πας και περπατείς / τη γη μας να πατείς σεμνά και / ν' αλαφροδιαβαίνεις. Τι είναι ο τόπος μας / όλο νεκρούς σπαρμένος, κάθε πέτρα μας / αιματοβαφτισμένη, κάθε μέτρο γης / κι από 'νας σκοτωμένος, ένας σύντροφος / που 'πεσε πολεμώντας για τη λευτεριά / για του λαού το δίκαιο».

Με αυτούς τους στίχους του ποιητή Βασίλη Ρώτα, ξεκινούσε ο πρώτος τόμος του δικού μας «Μαρτυρολογίου» με τίτλο «Επεσαν για τη ζωή - Ηρωες μάρτυρες των λαϊκών αγώνων». Από τότε πέρασαν κοντά 30 χρόνια και ολοκληρώθηκε φέτος, με την έκδοση του 18ου βιβλίου, αυτή η πολύχρονη και κοπιώδης προσπάθεια. Στις σελίδες αυτών των τόμων βρίσκονται χιλιάδες ονόματα αγωνιστών και κομμουνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη μας υπόθεση, για το δίκιο του λαού. Πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης και γνώσης για τον ερευνητή, τον ιστορικό καθώς τα στοιχεία που προσφέρει είναι ανεξάντλητα. Αλλά και πολύτιμο ντοκουμέντο με ονόματα και στοιχεία χιλιάδων αγωνιστών, γιατί εμείς διαβάζουμε «την ιστορία του κόσμου σε μικρά ονόματα», γιατί κάθε σελίδα του είναι και μια στιγμή από την 100χρονη Ιστορία του Κόμματός μας.

Υψιστη υποχρέωση η καταγραφή των ηρώων μας

Τον Φλεβάρη του 1988 η ΚΕ του ΚΚΕ, μπροστά στην επέτειο των 70 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, αποφάσιζε τη σύνταξη του Μαρτυρολογίου. Με Απόφασή της σημείωνε ότι θεωρούσε «ύψιστη υποχρέωση να συγκεντρώσει όσο το δυνατό πληρέστερα τα ονόματα και τα στοιχεία των χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων και τιμώντας τους να παραδώσει αθάνατη τη μνήμη τους, όχι μόνο στη σημερινή γενιά μα και στις μέλλουσες, ιερή παρακαταθήκη και πηγή φρονηματισμού».

Και πράγματι, από τότε, υπερνικώντας κάθε είδους δυσκολίες συνεχίστηκε αυτή η προσπάθεια: Η καταγραφή των νεκρών ηρώων μας, η συλλογή βιογραφικών στοιχείων, φωτογραφιών και σχετικών ντοκουμέντων, πολλές φορές με λεπτομέρειες άγνωστες που συμπληρώνουν την Ιστορία.

Ο πρώτος τόμος αναφέρεται στην περίοδο από το 1918 - 1941. Ο δεύτερος, τρίτος και τέταρτος τόμος (συνολικά 7 βιβλία) αναφέρονται στα χρόνια της Κατοχής, τους νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα, τα μπλόκα, τα μαρτυρικά χωριά. Ο πέμπτος τόμος αφορά τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 και ο έκτος τόμος την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας (από τη Συνθήκη της Βάρκιζας έως την ένοπλη επίθεση στο σταθμό της χωροφυλακής τον Μάρτη του 1946). Ο έβδομος τόμος (συνολικά 7 βιβλία) αφορά τα χρόνια του ΔΣΕ. Αυτούς που έπεσαν ηρωικά στο μέτωπο των μαχών - ο ΔΣΕ άλλωστε κρατούσε μητρώο των νεκρών - αλλά και αυτούς που εκτελέστηκαν. Την περίοδο του Εμφυλίου, στο Γ' Νεκροταφείο κρατούνταν ξεχωριστή κατάσταση όσων εκτελούνταν. Ο όγδοος τόμος αφορά την περίοδο από τη λήξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ έως το 1974.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ