Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Σωτήρης ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, εργαζόμενος στον όμιλο «Ελλάκτωρ», στα έργα σηματοδότησης στο εργοτάξιο του ΣΚΑ

Διλήμματα ή ψευτοδιλήμματα... Αυτή είναι η πρώτη και μάλλον σημαντικότερη τροχοπέδη που θα συναντήσει ο ψηφοφόρος καθ' οδόν προς τις κάλπες. Εξηγούμαι:

Η προσωπική μου πείρα πηγαίνει πίσω, μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Προερχόμενος - ας μου επιτραπεί ο προσωπικός τόνος - από μια οικογένεια με δεξιό προσανατολισμό και γαλουχημένος από τη, διαποτισμένη από την κυρίαρχη ιδεολογία, σχολική διαπαιδαγώγηση, θα ήταν μάλλον απίθανο να διαφοροποιηθώ, τουλάχιστον εκ προοιμίου. Ως εκ τούτου στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις η ψήφος ήταν δοσμένη στη ΝΔ. Με την πάροδο των ετών ενσταλάχθηκε μέσα μου η συλλογιστική του λιγότερου κακού. Ετσι σημείωσα ως προς την επιλογή της ψήφου εναλλαγές μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων της περιόδου, ήτοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προοδευτικά όμως και κυρίως τα τελευταία έτη άρχισα να ενδιαφέρομαι για το ΚΚΕ, τη φιλοσοφία, θεωρία και πράξη του κομμουνισμού - σοσιαλισμού (...) Ξεκίνησα λοιπόν να συνειδητοποιώ ότι τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες που τα ενώνουν παρά διαφορές που τα χωρίζουν. Το σημαντικό όμως είναι ότι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τόσο τις ομοιότητες όσο και τις διαφορές τους για να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στο θεμελιώδες ψευτοδίλημμα: «Το μη χείρον βέλτιστον, αφού όποιος και να έρθει τα ίδια θα κάνει».

Εκεί λοιπόν τη διαφορά σε μεγάλο πλήθος ψηφοφόρων την κάνουν οι καταβολές, ένας διορισμός κοντινού προσώπου, συναισθηματικοί λόγοι, ποιος κυβέρνησε τελευταίος κι άλλα μη αντικειμενικά κριτήρια (...) Τα τελευταία χρόνια το δίπολο εκφράζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά καμία. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος τις μετακινήσεις στελεχών και να εξετάσει τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, καθώς και τα προγράμματα των αστικών κομμάτων.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το λαό και την εργατική τάξη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να συνειδητοποιήσουν το πραγματικό δίλημμα: Της ουσιαστικής ανεξαρτησίας έναντι της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου. Της πρόταξης του συμφέροντος της πλειοψηφίας έναντι της ολιγαρχίας των μονοπωλίων.

Της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του συνόλου, με πλήρεις κοινωνικές παροχές, έναντι της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε θεμελιώδεις πυλώνες του κοινωνικού ιστού, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, η εργασία, η κατοικία. Της δίκαιης κατανομής των παραγόμενων αγαθών έναντι της συσσώρευσης κεφαλαίου και της φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερου μέρους των συνανθρώπων μας.

Της εφαρμογής πραγματικών δημοκρατικών διαδικασιών από την παραγωγική βάση έναντι της δικτατορίας του κεφαλαίου. Εν κατακλείδι το πραγματικό δίλημμα είναι διαιώνιση του υφιστάμενου διεφθαρμένου, ανάλγητου, άδικου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος ή συμπόρευση με το ΚΚΕ με στόχο την ενίσχυση του αγώνα για μια δίκαιη και ουσιαστικά δημοκρατική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org