Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Η «επόμενη μέρα» στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη

Τα βήματα της Ρωσίας και της Τουρκίας εξετάστηκαν σε συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στη Μόσχα

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας - Τουρκίας

Presidential Press Service

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας - Τουρκίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο συντονισμός ενεργειών και σχεδιασμών μεταξύ της τριμερούς συμμαχίας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στη Συρία, η πρόθεση των ΗΠΑ να «αποσύρουν» τα στρατεύματά τους από το συριακό έδαφος και η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να κλιμακώσει τη χερσαία επέμβαση στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ της βορειοανατολικής Συρίας, τέθηκαν στο επίκεντρο της προχτεσινής συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας Βλ. Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που έχει γίνει το τελευταίο «προπύργιο» των τζιχαντιστών «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικού Κράτους», σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί καμία ανοχή στις εκεί δυνάμεις τρομοκρατών».

Ο Τούρκος ομόλογός του αντίθετα έδωσε περισσότερη έμφαση στα σχέδιά του για κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο Μανμπίτζ και στην επόμενη μέρα της λεγόμενης «αποχώρησης» (στην πραγματικότητα αναδιάταξη) των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ωστόσο, η αναφορά του Ρώσου Προέδρου στην αντιτρομοκρατική συμφωνία του 1998, που είχαν υπογράψει Σύροι και Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η οποία (αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ) δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στην Αγκυρα να «προστατεύσει» τα σύνορά της από τρομοκρατικές δυνάμεις κοντά στη συριακή μεθόριο, θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά ρωσικό «πράσινο φως» στα σχέδια επικείμενης επέμβασης. «Η συμφωνία του 1998 παραμένει ακόμη σε ισχύ και αντιμετωπίζει συγκεκριμένα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Νομίζω πως αυτό το νομικό πλαίσιο καλύπτει πολλά ζητήματα που αναφέρονται στην εξασφάλιση της ασφάλειας της Τουρκίας στα νότια σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Ο ίδιος ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία σε ρωσικό έδαφος. Επικρότησε επίσης τις επίσημες, όπως τόνισε, συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και εκπροσώπους των Κούρδων της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας για τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νέου γύρου συνομιλιών Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων για το Μανμπίτζ, λέγοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να δημιουργήσει «μία ασφαλή ζώνη από μόνη της, δίχως να αποκλείει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία ή άλλους που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν».

Στο μεταξύ, χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως καταφτάνει στην Αγκυρα για νέες διαβουλεύσεις ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία και εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», Τζέιμς Τζέφρι.

Προώθηση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

Πέρα από τη Συρία, τις συναντήσεις απασχόλησαν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε ειδικά στη σταθερή αύξηση του διμερούς εμπορίου αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό (πέρσι οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 30%), υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά δείχνουν την αλλαγή «στη φύση και την ποιότητα των ρωσο-τουρκικών σχέσεων». Δεν παρέλειψε να σταθεί ειδικά στον αγωγό «TurkStream», σχολιάζοντας ότι η ολοκλήρωσή του δεν αφορά μόνο την «ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και αυτή της Ευρώπης». Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα έργο που ήδη προκαλεί «προβληματισμό» στους δυτικούς «εταίρους» της Τουρκίας, ειδικά τις ΗΠΑ, αφού όχι απλά εμποδίζει τις δικές τους προσπάθειες για περιορισμό του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά την ενισχύει με συμμέτοχο μάλιστα το τουρκικό κεφάλαιο, που παζαρεύει σκληρά τα δικά του συμφέροντα. Φυσικά, ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στη Δύση (και πάλι ειδικά τις ΗΠΑ) προκαλεί και η αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400», στην οποία επίσης επιμένει η Αγκυρα, για την οποία πάντως δεν έγιναν δηλώσεις.

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν περιέγραψε την κατασκευή του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιου (νότια Τουρκία) και του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη «TurkStream» ως «σύμβολα της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας». Οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στην Ενέργεια και τον πολιτισμό, πρόσθεσε και εξήγησε ότι ο ετήσιος όγκος διμερούς εμπορίου βρίσκεται πια στα 26 δισ. δολάρια. Με βάση τα παραπάνω, υποστήριξε ότι «το 2019 θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά...» και φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η οικονομική συνεργασία δεν μπορεί παρά να αποκτά και ευρύτερα, γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς: «Αναμφισβήτητα - συνέχισε - η διεύρυνση των σχέσεών μας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και για την ασφάλεια της περιοχής (μας)...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κρίσιμες συνομιλίες» για τον ρόλο Τουρκίας - Ρωσίας στη «γύρω περιοχή»(2022-08-06 00:00:00.0)
Κινήσεις και ανταγωνισμοί με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»(2019-01-01 00:00:00.0)
Η στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ και Ρωσίας θα συνεχιστεί(2018-06-08 00:00:00.0)
Ετοιμη για κάθε είδους επέμβαση και παζάρι(2018-04-13 00:00:00.0)
Κινήσεις και σχεδιασμοί για κλιμάκωση συγκρούσεων(2018-03-31 00:00:00.0)
Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»(2017-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ