Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η συζήτηση για εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος

Με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι είναι ιδιαίτερα προκλητική και επικίνδυνη η συνεχιζόμενη συζήτηση για την εκχώρηση ακόμη και αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων, όπως η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και πολλά άλλα, στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», στο λεγόμενο «υπερταμείο» όπου παραχωρείται προς ιδιωτικοποίηση το σύνολο της κρατικής περιουσίας.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην κοινή Ερώτηση που κατέθεσαν, τονίζουν ότι η συζήτηση και μόνο για παραχώρηση, πώληση ή ιδιωτική διαχείριση αυτής της ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής περιουσίας και κληρονομιάς του λαού μας, συνιστά μέγιστη πρόκληση, με ιστορικές ευθύνες όσων την αποφάσισαν. Η εκ των υστέρων και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων κίνηση της κυβέρνησης με ΦΕΚ για το ζήτημα δεν αναιρεί την ουσία. Δεν διασφαλίζεται ότι αν δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα μεθοδευτούν στο μέλλον τέτοιες απαράδεκτες εκχωρήσεις.

Αποδεικνύεται ότι και στη δήθεν «μεταμνημονιακή» περίοδο, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται, συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική. Η παραχώρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας έρχεται να προστεθεί στην ίδια πολιτική της κυβέρνησης και των προκατόχων της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, κρατικών περιουσιακών στοιχείων που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με αύξηση τιμολογίων, εισιτηρίων, διοδίων κ.λπ. και που πλήττουν τους εργαζόμενους σε αυτές.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι η παραχώρηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο, ερωτάται η Επιτροπή:

-- Τι προβλέπει η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση; Περιλαμβάνονται τα αρχαιολογικά μνημεία στους καταλόγους περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στο «υπερταμείο» ή εξαιρούνται; Η εξαίρεσή τους μπορεί να είναι δεσμευτική και αμετάκλητη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι από κυβέρνηση και δανειστές δημοσιονομικοί στόχοι και ανεξάρτητα από τη δυνατότητα ή μη εξόφλησης των δανειστών των μνημονιακών και μεταμνημονιακών προγραμμάτων;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η εκχώρηση στο «υπερταμείο» της δημόσιας περιουσίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το λαό και τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ