Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συντηρείται η συζήτηση για πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Κάτι τέτοιο δεν μας απασχολεί «αυτήν τη στιγμή» εξήγησε ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«H σύγκληση των Συνόδων Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ ("MED 7") προσφέρει ένα μοναδικό και ιδανικό περιβάλλον, για να ενώσουμε τις καλύτερες ιδέες και τις δυνάμεις μας, παρέχοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση και προώθηση καινοτόμων, ολοκληρωμένων και υγιών ευρωπαϊκών λύσεων και πολιτικών» υποστήριξε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πραγματοποίηση, στις 29 Γενάρη, της επόμενης «MED 7» στη Λευκωσία.

Η συνάντηση διεξάγεται σε μια περίοδο που στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο «τρέχουν» πολλοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, με μοχλό και το Κυπριακό, του οποίου η «λύση» έχει προκαλέσει την «κινητοποίηση» - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - όλων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η συζήτηση που επανέρχεται και για μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμόχλευσε το θέμα, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Οι μαθητές ρωτούν» που έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΑΘΗΝΑ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ εξήγησε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μας απασχολεί» κάτι τέτοιο, παραπέμποντας δηλαδή τη σχετική συζήτηση σε επόμενη φάση, λιγότερο ή περισσότερο σύντομα. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματολόγησε για την ...«καλύτερη εγγύηση» που - δήθεν - προσφέρει στην Κύπρο η συμμετοχή σε μια άλλη λυκοσυμμαχία, αυτή των Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας πάντως την ετοιμότητα της Λευκωσίας να εμπλακεί και σε σχέδια και παζάρια με άλλους πρωταγωνιστές. Σε αυτήν τη βάση, υπογράμμισε ότι «οι άλλες χώρες, πρέπει, για να μας βοηθήσουν, να νιώσουν ότι έχουν και εκείνες να κερδίσουν κάτι» και εξήγησε ότι «η μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε στο υπουργείο Εξωτερικών» είναι να πειστεί κάθε συνομιλητής της Λευκωσίας ότι διαθέτει κάτι να του προσφέρει, στην προσπάθειά της να κερδίσει τη δική του υποστήριξη. «Δεν έχουμε την εύνοια κανενός. Ο οποιοσδήποτε πρέπει να έχει συμφέρον ο ίδιος για να μας υποστηρίξει. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει κανένας ρομαντισμός. Δεν υπάρχουν ούτε μόνιμοι φίλοι, ούτε μόνιμοι υπερασπιστές. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα», όπως αναγνώρισε. Και συμπλήρωσε ότι «το διεθνές σύστημα, μέσα στο οποίο καλούμαστε καθημερινά να λειτουργήσουμε, είναι άναρχο» και «άρα ο στόχος μας, είτε αφορά στις ΗΠΑ, είτε σε άλλες χώρες είναι επειδή είμαστε μικρό κράτος να ταυτίσουμε τα συμφέροντά μας με αυτές τις χώρες». Μάλιστα, αφού εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι απειλές της Τουρκίας στην περιοχή θα ενταθούν, επέμεινε ότι για να μπορέσει να απαντήσει η Κύπρος «προσπαθούμε να ταυτίσουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή με τα γειτονικά κράτη».

Στο μεταξύ, χτες έφτασε στα Κατεχόμενα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών με την ηγεσία του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την «τουρκοκυπριακή προεδρία», στην ατζέντα θα είναι η «περαιτέρω ανάπτυξη της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και οι δραστηριότητες στην Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τσαβούσογλου αναμένεται να τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της κατεχόμενης Κερύνειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ