Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
«Θόρυβος» για το όνομα, ταύτιση με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Το ότι η συμπόρευση με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι η κοινή συνισταμένη των αστικών κομμάτων, είτε συντάσσονται με το «ναι» είτε με το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών και παρά τον κουρνιαχτό που σήκωσαν για το ονοματολογικό, φρόντισαν να επιβεβαιώσουν οι επικεφαλής τους κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή.

Η Φώφη Γεννηματά έκρινε ότι «χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε μια κακή συμφωνία, η οποία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει στα Σκόπια ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και μαζί μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα, μακεδονικό λαό, δηλαδή μακεδονικό έθνος». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δέχτηκε «να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από την ολοκλήρωση της επικύρωσης της συμφωνίας», «κάτι που δημιουργεί τετελεσμένα που τα εκμεταλλεύονται τώρα τα Σκόπια. Που αντί να θέσουν σε ισχύ τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις, μας ζητούν και από πάνω να επικυρώσουμε πρώτα το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Εμμέσως δηλαδή εκβιαζόμαστε». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «αρνηθήκατε τη συνεννόηση. Δεν διαπραγματευτήκατε με βάση εθνική γραμμή. Αυτά θα σας είχαν δώσει διαπραγματευτική ισχύ. Δεν το θέλατε». Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έβαλλε και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως είπε, «ο βολικός κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει η δουλειά, η ΝΔ δεν θέλει να μείνει ανοιχτό το θέμα και να το βρει μετά τις εκλογές και οι πρόθυμοι ανησυχούν».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης - που μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας μίλησε ως ανεξάρτητος βουλευτής - υπερθεμάτισε για την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία, αναπαράγοντας ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζουν ως «μονόδρομο» την ευθυγράμμιση με τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετσι, υποστήριξε ότι «η επίτευξη ενός συμβιβασμού θα έπρεπε να είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος», αφού αν η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί, «θα συγκρουστούμε με ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ» και «η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς» «και οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι η Ρωσία και η Τουρκία».

Αποκαλύπτοντας μάλιστα και εκείνος το πραγματικό ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, πρόσθεσε πως «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγή του ονόματος στους γείτονές μας αν η δυτική διπλωματία δεν πίεζε για να λυθεί το πρόβλημα. Ο φόβος της Ρωσίας και η πιθανότητα να ενταχθούν τα Σκόπια στη ρωσική σφαίρα επιρροής επέβαλε στους δυτικούς - Ευρώπη και Αμερική - να κινηθούν», καθώς και ότι υπάρχει «απόφαση των Αμερικανών ότι πρέπει να τελειώνουμε με την αταξία στα Βαλκάνια. Και έβαλαν πρώτο στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», καθώς «η υπεράσπιση του ενεργειακού άξονα Μαύρης Θάλασσας - Αδριατικής είναι στρατηγικής σημασίας υπόθεση για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Μίλησε ακόμη για «εξαλλοσύνες» από πλευράς ΝΔ, ενώ είπε πως «είναι προσβλητική για τους εκσυγχρονιστές, για τους μεταρρυθμιστές, για τους κεντρώους η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ» και ότι δεκάδες στελέχη «τολμούν και μιλούν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, όπως όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα θέλαμε και αυτή την ύστατη στιγμή την ξεκάθαρη τοποθέτησή τους». Ενώ η ένστασή του απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ότι «αν μας καλούσε να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο Π. Καμμένος κατήγγειλε σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να του διαλύσει την ΚΟ του, χαρακτηρίζοντάς το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «απόλυτη αχαριστία». Ξαναπέταξε σπόντες περί χρηματισμού παραγόντων ώστε να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτήρισε, δε, ολετήρα της κυβέρνησης συνεργασίας τον Ν. Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μόνο 6 εφιάλτες για να ξεπουληθεί το όνομα της Μακεδονίας», «σε εσχάτη προδοσία». Εβαλε, δε, και θέμα ότι «πήραμε τα λιγότερα» στο παζάρι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο ονοματολογικό. Εκανε σειρά αναφορών στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ και ευρύτερα, μιλώντας ακόμα και «για βάση του ΝΑΤΟ» με πυρηνικά στην περιοχή.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος φόρεσε τον μανδύα του «Μακεδονομάχου» αλλά και του πλέον άθλιου και πρωτόγονου αντικομμουνισμού, αξιοποιώντας συν τοις άλλοις τη στάση της κυβέρνησης, ενώ στα περίπου 20' που φλυαρούσε από βήματος για το ονοματολογικό, τόλμησε να ψελλίσει μόλις μια φρασούλα ότι «η συμφωνία γίνεται για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ», χωρίς τίποτα παραπέρα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας πως «πατριωτική στάση» είναι «με όρους ρεαλιστικούς να δοθεί λύση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ