Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων και κινητικότητας και στο Νταβός...

Από τη συνάντηση της Αγκ. Μέρκελ και του Αλ. Βούτσιτς, πρωθυπουργού της Σερβίας, στο Νταβός

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση της Αγκ. Μέρκελ και του Αλ. Βούτσιτς, πρωθυπουργού της Σερβίας, στο Νταβός
ΝΤΑΒΟΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ανέβηκε χτες, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το θερμόμετρο των διεργασιών και των διαβουλεύσεων για τις επόμενες κινήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια με αξιωματούχους χωρών της περιοχής. Τη συγκυρία του φόρουμ αξιοποίησαν όσο μπόρεσαν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες Σερβίας και ΠΓΔΜ, επιδιώκοντας συναντήσεις με αξιωματούχους της Γερμανίας και της ΕΕ, στο πλαίσιο του σφοδρότατου ανταγωνισμού που κλιμακώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που με τη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» θέλουν να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντώντας το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, διαπίστωσε πως έχουν διαφωνίες στον τρόπο με τον οποίο η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται το ενδεχόμενο μίας «συμβιβαστικής συμφωνίας» στον επικείμενο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες. Εμφανίστηκε παρ' όλα αυτά ικανοποιημένος αφενός για την πρόσκληση επίσκεψης στο Βερολίνο που έλαβε από την καγκελάριο, αφετέρου επειδή άκουσε τις σερβικές θέσεις «με σεβασμό» και «προσοχή». «Χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο (σ.σ. όπως η Γερμανία και άλλες ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ) έχουν διαφορετική άποψη για τη λύση συμβιβασμού», τις συνομιλίες με την Πρίστινα και την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. Τόνισε πως η Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τις έντονες αντιδράσεις της Σερβίας στους δασμούς 100%, που επέβαλε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ρ. Χαραντινάι στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δασμοί «αργά ή γρήγορα» θα αρθούν, διαπιστώνοντας εντούτοις πως έχουν ήδη κάνει «μεγάλη ζημιά» στα σερβικά συμφέροντα και πως δεν πρόκειται να αποζημιωθεί η σερβική πλευρά «ούτε από την ΕΕ, ούτε από την Πρίστινα, ούτε από άλλους». Αργότερα ο Βούτσιτς συναντήθηκε και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι συναντήσεις του Ζάεφ

Με τον Χαν συναντήθηκε στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εμφανιζόμενος αισιόδοξος για την πορεία της χώρας του, μετά την πρόσφατη έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, τον Σλοβένο ομόλογό του Μάριαν Σάρετς, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον γνωστό καπιταλιστή Τζορτζ Σόρος...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε στα Σκόπια ότι όταν ολοκληρωθεί, πιθανώς μέσα στην επόμενη βδομάδα, η διαδικασία για τον νέο νόμο χρήσης της αλβανικής γλώσσας, θα εκφωνεί τις ομιλίες του στην αλβανική γλώσσα. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα» θα εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι «παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες» και πως «θα συμβάλει στη σταθερότητα» των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Θέμα ονόματος της Srpska θέτουν οι Βόσνιοι...

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις και το κλίμα όξυνσης και ρευστότητας που προκαλούν οι σχεδιασμοί αξιωματούχων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για «ρυμούλκηση» όλων (εάν καταστεί δυνατόν) των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων της Βοσνίας στην τριμερή προεδρία της ομοσπονδίας, Μίλοραντ Ντόντικ, προειδοποίησε ότι η σερβοβοσνιακή «δημοκρατική οντότητα» (γνωστή και ως Republika Srpska) μπορεί ανά πάσα στιγμή «να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της». Αφορμή έδωσε η πρόσφατη προσφυγή του μεγαλύτερου κόμματος των μουσουλμάνων της Βοσνίας, SDA, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να καταργηθεί το όνομα «Δημοκρατία Σρπσκα», με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιείται προκαλώντας διακρίσεις και «αποκλεισμούς» σε βάρος των Βόσνιων μουσουλμάνων και της κροατικής μειονότητας. Ο Ντόντικ (που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Σερβικής Οντότητας της Βοσνίας και την ένωσή της με τη Σερβία) προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαιώσει την προσφυγή του SDA, τότε ο ίδιος δεν θα παραιτηθεί, αλλά δεν θα εκτελεί τα καθήκοντά του. «Η Δημοκρατία Σρπσκα είναι αναμφισβήτητη, το όνομά της είναι αναμφισβήτητο», σημείωσε ο Ντόντικ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ