Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Η αστική τάξη βλέπει τις επικίνδυνες εξελίξεις ως «ευκαιρία»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι «είμαστε αντίθετοι γιατί πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε με παραγγελία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μια συμφωνία που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης που προωθείται στα Βαλκάνια, με στόχο την "ευρωατλαντική ολοκλήρωση" της περιοχής», προσθέτοντας πως «όλοι σας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όχι μόνο συμφωνείτε μ' αυτούς τους σχεδιασμούς, τις παρεμβάσεις τους, αλλά σταθήκατε στυλοβάτες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια» γιατί μέσα από αυτούς τους σχεδιασμούς προσβλέπει σε οφέλη η εγχώρια αστική τάξη.

Σημείωσε ακόμη πως στα «Βαλκάνια συναντιούνται σημαντικά ανταγωνιστικά σχέδια σε μια σειρά από τομείς, όπως η Ενέργεια και οι αγωγοί μεταφοράς της, οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων κ.ά.», ενώ «διασταυρώνονται αντιτιθέμενες επιδιώξεις αστικών τάξεων της περιοχής, όπως της τουρκικής και της ελληνικής, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή».

«Το θέμα της ονομασίας καθόλου δεν εμπόδισε την αθρόα εξαγωγή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση, μεταξύ των χωρών προέλευσης Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, 4ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Στις 10 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα το 2017, οι 6 ήταν ελληνικές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εγχώρια αστική τάξη «τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια τις βλέπει ως ευκαιρία. Η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, γιατί "δένουν" απόλυτα με το "όραμα" της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της για ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο».

«Κόμματα διαλύονται, βουλευτές κάνουν μεταγραφές με βάση τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, όμως όλοι μαζί, παρά του ότι φαίνεται να "σκοτώνεστε", στην ουσία συντάσσεστε πλήρως με τα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου», επεσήμανε.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, σημείωσε, «η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και ευημερίας, αλλά το μόνο που "εγγυάται" είναι η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Οσοι πάλι νομίζουν πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αυτόματα θα αποσοβήσει τυχόν κινδύνους παραπέρα εμπλοκής των διμερών σχέσεων, ας ρίξει μια ματιά στην πολύχρονη πείρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Εκανε σαφές ότι «η θέση μας είναι πως οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αποδέσμευση από αυτές και κάθε άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κινείται σ' αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχει διαλέξει ιμπεριαλιστή με σκοπό την αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες. Η συμφωνία των Πρεσπών αυτόν το σκοπό υπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ