Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η θέση του ΚΚΕ είναι θέση αρχών, πατριωτική και διεθνιστική

INTIME NEWS

«Εχουμε αρχές, με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών και όχι των ιμπεριαλιστών. Αυτή είναι θέση πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική. Αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων και των εργαζομένων των Βαλκανίων, για να μην πω και του κόσμου ολόκληρου», ξεκαθάρισε, στην τοποθέτησή του χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στην επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ, μέσω της λαθροχειρίας και της επιλεκτικότητας, που ξεδιπλώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψει τις πομπές της με τα όσα προωθεί με την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία.

Απαντώντας, στα όσα νωρίτερα είχαν ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη πως το ΚΚΕ έχει αλλάξει θέση από το 1992, ο Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι «έχουμε κρυστάλλινη θέση σε θέματα αρχών στο ΚΚΕ. Δεν σας μοιάζουμε. (...) Ποια είναι αυτή η θέση που διατυπώσαμε και το 1992 και σήμερα; Πρώτον, το κεντρικό πρόβλημα των Βαλκανίων ήταν η επέμβαση του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, η διάλυση της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία προτεκτοράτων και η αλλαγή των συνόρων, η οποία έγινε και γίνεται και σήμερα...

Σήμερα τι διαφορετικό λέμε; Το ίδιο δεν λέμε; Οτι το πρόβλημα είναι η ΝΑΤΟική επέμβαση συνολικά, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και η στάση που κρατούν οι μικρότερες χώρες που είναι μέσα στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα; Το ίδιο λέμε. Πού αλλάξαμε; Εσείς αλλάξατε εν μέρει. Και εννοώ τον Συνασπισμό τότε και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ...

Σταθερή ήταν η θέση του ΚΚΕ και για το όνομα, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τρίτον, το λέγαμε τότε και το επαναλαμβάνουμε: Να φύγουν τα αλυτρωτικά. Δεν αποδεχόμασταν και δεν αποδεχόμαστε "μακεδονική" εθνότητα. (...) Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να λέγεται σλαβομακεδονική εθνότητα, γιατί είναι τέτοια η γλώσσα και η εθνότητα. "Μακεδονική" γλώσσα αυτόνομη δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Υπάρχουν τα σλαβομακεδονικά. Πώς να γίνει;» και συμπλήρωσε: «Νομίζετε ότι φοβόμαστε ή καλλιεργούμε την εντύπωση πως θα μας καταλάβει η ΠΓΔΜ; Οχι, βέβαια. Ομως, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι κάτω από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία χρησιμοποιούνται υπαρκτά ή κατασκευάζονται προβλήματα σαν αφορμή για επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, επεμβάσεις των ισχυρών μονοπωλιακών δυνάμεων που έχουν άλλους σκοπούς. Αλλάζουν τα σύνορα, ναι ή όχι; Το ΝΑΤΟ που υπερασπίζεστε τι λέει; Ενωση με το Κοσσυφοπέδιο. Τι λέει στους Σέρβους; Θα σας δώσουμε τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, αρκεί να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Δρομολογούνται άλλες εξελίξεις», προειδοποίησε.

«Αυτή ήταν η θέση η δική μας τόνισε και λέγαμε "ειρήνη, φιλία, πάλη των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στο κεφάλαιο"». Οπως και τώρα «λέμε: "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε. Κοινή πάλη των λαών". Τι λέτε εσείς όλοι μαζί; "Λαοί των Βαλκανίων υποταχθείτε στη ΝΑΤΟική, ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ότι «δεν υπάρχει αριστερό "όχι"» και ότι «το "όχι" στη συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού», σημείωσε ότι «το έχουμε ξανακούσει. Το ΠΑΣΟΚ τι έλεγε; "Αριστερός ψάλτης της δεξιάς το ΚΚΕ". Τι έλεγε η ΝΔ; "ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ είσαστε το ίδιο μπλοκ". Δεν είμαστε εμείς ετεροκαθοριζόμενοι. Είμαστε εδώ στην πρώτη γραμμή 100 χρόνια. Σε θύελλες, σε τρικυμίες, στις πιο δύσκολες εποχές, και παλιά και σήμερα, σταθήκαμε όρθιοι και δεν μασάμε από τέτοιες συκοφαντίες και από τέτοιες λογικές».

Τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου κρύβουν το περιεχόμενο της συμφωνίας

Αιτία της διαστρέβλωσης υπογράμμισε είναι ότι μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει στον λαό το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Αντίθετα, ανέφερε, «τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, δηλαδή παραδοσιακά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ και λοιπά, και βέβαια ο αναδεικνυόμενος πρωταθλητής στήριξης αυτού του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσπούν τη συμφωνία από το δεύτερο άρθρο που είναι και το πιο σημαντικό. Το αποσπούν και από τις γενικότερες εξελίξεις και στα Βαλκάνια, όπου εκδηλώνεται με σφοδρότητα η αντιπαράθεση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά και άλλων, όπως Ρωσίας και Κίνας, η σύγκρουση μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων σε όλους τους τομείς».

Αποφεύγουν να μιλήσουν, σημείωσε, γιατί ακριβώς όλοι «συμφωνούν με τη στρατηγική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, την υπηρετούν πιστά όλοι τους. Γι' αυτό και δεν την καταγγέλλει κανένας. Το αντίθετο, την αποδέχονται, γιατί ακριβώς εκφράζει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, πέραν των άλλων».

Ο Θανάσης Παφίλης απάντηση έδωσε και στην πρόκληση της κυβέρνησης να εμφανίζει τη συμφωνία ως συνέχεια των αγώνων του ΕΑΜ: «Μην βάζετε στο στόμα σας το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αλήθεια, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η Αριστερά γενικότερα συγκρούστηκε με τον ιμπεριαλισμό ή υποτάχθηκε σε αυτόν; Τι έκανε τον Δεκέμβρη του 1944 με την επέμβαση των Εγγλέζων; Είπε όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα. Τι λέτε εσείς σήμερα που οι λαοί βρίσκονται κάτω από την μπότα του ιμπεριαλισμού; Λέτε, με τον ιμπεριαλισμό, για να σωθούμε».

«Τραβάμε μπροστά», κατέληξε. «Καλούμε τον λαό να απαντήσει στο δίλημμα, με τους λαούς και το ΚΚΕ κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΝΑΤΟικά κόμματα υποταγμένοι σε αυτήν την εξαθλίωση της ανθρωπότητας σήμερα;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίκαιρα διδάγματα στη Διεθνή Διάσκεψη και τις εκδηλώσεις στο Βελιγράδι(2024-03-27 00:00:00.0)
Οι βουλευτές του ΚΚΕ(2019-02-09 00:00:00.0)
«Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών»(2011-03-21 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση κομμουνιστών - αντιιμπεριαλιστών(2000-03-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-07-17 00:00:00.0)
Συναντήσεις της ΕΕΔΥΕ στον Καναδά(1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ