Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΑΝΔΗΣ
Ευρωπαϊκό ΝΑΙ σε όλες τις αμερικανικές απαιτήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΑΝΔΗ (Του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το προγραμματισμένο από καιρό «άτυπο» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γάνδης, που συνήλθε χτες στη βελγική πόλη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεταλλάχτηκε από «ευρωπαϊκό» σε αμερικανικό παράρτημα, αφού, όχι μόνο έδωσε την αφορμή για την ξεχωριστή σύνοδο, μία, μόλις, ώρα πριν την επίσημη συνεδρίαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας που έχουν «διμερείς» σχέσεις με τις ΗΠΑ και «κοινό πόλεμο», αλλά και επέβαλε στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σαράντα επτά νέες «αυστηρές» αμερικανικές επιταγές για αμερικανική «διευκόλυνση» στην απευθείας πρόσβαση στην Ευρωπόλ, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

Πρόκειται για άμεση, έντονη και απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στα δρώμενα της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο «εσωτερικής» τάξης, από τη δικαστική εξουσία μέχρι τους μπάτσους και τους πράκτορες.

Η ξεχωριστή συνεδρίαση των τριών ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» σημάδεψε το χτεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, «με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός του Βελγίου και προεδρεύων του Συμβουλίου Γκ. Φερχόφστατ δήλωσε ότι η συνάντηση των τριών δεν αφορούσε τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά τεχνικά ζητήματα» (!!!). Δηλαδή; Ο Κ. Σημίτης, ερωτηθείς εκ νέου, διευκρίνισε ότι «υπήρξε η διαβεβαίωση της βελγικής προεδρίας - εγώ δε χρησιμοποίησα τη λέξη καθησύχαση - ότι οι τρεις δεν προετοίμασαν από πριν τη συνάντησή τους (...) εμάς μας ενδιαφέρει αν υπάρχει ή όχι Διευθυντήριο (...) και οι τρεις συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι δικαίωμά τους να συζητήσουν».

Ετσι, απλά, τέλειωσε και η χρόνια προπαγάνδα περί «κοινής» πολιτικής σε θέματα εξωτερικών σχέσεων και πολέμου. Η ΕΕ είναι ένας ταξικός μηχανισμός για τους καιρούς της «ειρηνικής» εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων εργαζομένων. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκ. Φερχόφστατ ερωτηθείς δήλωσε ότι «η σύνοδος των τριών ήταν μια τεχνική συνάντηση, αλλά έχω ξεκαθαρίσει ότι τέτοιου είδους πράγματα δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση μιας μη ένωσης της Ευρώπης, γιατί είναι η Ενωση των "15", που αποφασίζει». Οχι, βέβαια, για την «υψηλή πολιτική» (...). Οπως δήλωσε ξερά ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ: «Αυτή η συνάντηση δεν αφορά παρά εμάς».

Η επίσημη δικαιολογία, πάντως, ήταν ότι οι τρεις έχουν «διμερείς» σχέσεις με τις ΗΠΑ και «κοινό πόλεμο». Η πιο έντονη αντίδραση εντός του Συμβουλίου φαίνεται ότι ήταν αυτή του παραγκωνισθέντος Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, «η συνάντηση των τριών δεν απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής». Οσον αφορά τον ευρω-τρομονόμο και την αμερικανική επέμβαση στην ΕΕ, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «οι 47 προτάσεις των ΗΠΑ είναι υπό εξέταση» - κάτι που κανένας δεν αμφισβητεί. Αναφορικά με τον ευρω-τρομονόμο, η αντιφατική δήλωση του Κ. Σημίτη έχει ως εξής: «Δε συζητήσαμε περί του ορισμού της τρομοκρατίας. Μετά από επιμονή ορισμένων κρατών - μελών, αποφασίστηκε το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να δώσει απάντηση».

«Αντι-τρομοκρατική» τρομοκρατία

Η Σύνοδος Κορυφής της Γάνδης αποκάλυψε και επίσημα αυτό που εδώ και κάποιο καιρό κυκλοφορούσε ως «διαρροή» στον ευρωπαϊκό Τύπο, ότι, δηλαδή, οι ΗΠΑ δεν έμειναν ικανοποιημένες από τις αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (21/9/2001) και απαίτησαν νέα, πιο αυστηρά «μέτρα» και περαιτέρω «διευκολύνσεις» από τους Ευρωπαίους «συμμάχους». Σύμφωνα με τη «διακήρυξη» της Γάνδης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέτασαν τις 47 συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, που οι αμερικανικές αρχές διατύπωσαν κατά τη συνάντηση της 27ης Σεπτέμβρη μεταξύ της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου και της κυβέρνησης Μπους και συζητήθηκε και κατά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον η ευρωπαϊκή «τρόικα». Οπως ομολογεί η ίδια η διακήρυξη της Γάνδης, «οι περισσότερες από τις αμερικανικές προτάσεις έχουν ήδη καλυφθεί από το σχέδιο δράσης της ΕΕ». Αλλά αμέσως μετά γίνεται ρητή αναφορά σε τρεις επιπλέον «πρωτοβουλίες εκατέρωθεν», που σημαίνει ότι οι αμερικανικές πιέσεις συνεχίζονται ακόμη και, μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, οι ΗΠΑ μεγαλώνουν τις απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, η «ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η οποία θα συγκροτηθεί εντός της Ευρωπόλ όφειλε να «συνεργάζεται στενά με τους Αμερικανούς ομολόγους της», ενώ αποφασίστηκε «η σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπόλ και των αρμοδίων αμερικανικών αρχών, πριν από το τέλος του έτους».

Στη Γάνδη, οι ΗΠΑ απαίτησαν και έλαβαν από τους 15 Ευρωπαίους κυβερνώντες την ασύδοτη «διευκόλυνση» από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για απευθείας αμερικανική πρόσβαση στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές στην Ευρωπόλ και στην «ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όσον αφορά τη «δικαστική αλληλοβοήθεια». Και την έκδοση των «υπόπτων τρομοκρατών», την «ασφάλεια» διαβατηρίων και βίζας, καθώς και την «εντατικοποίηση» του αγώνα κατά των ψεύτικων ντοκουμέντων, με πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές πληροφορίες και αρχεία.

Παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα αποφασιστεί για την έκδοση «υπόπτων» στις ΗΠΑ, όπου, ως γνωστόν, ισχύει η ποινή του θανάτου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, «πρέπει να προχωρήσουμε, χωρίς να αποποιηθούμε την καταδίκη μας στην ποινή του θανάτου»(!!).

Ας σημειωθεί ότι η Γάνδη «αποκάλυψε» και μια νέα αμερικανική απαίτηση, που αφορά στις «κοινές προσπάθειες» για τον έλεγχο και τη μη διασπορά, «τόσο των όπλων, όσο και των ουσιών», που αφορούν στην «υποψία χρήσης για τρομοκρατικούς σκοπούς» χημικών, βακτηριδιολογικών και πυρηνικών παρασκευασμάτων. Που βέβαια αφορούν στις επίσημες διακηρύξεις, αφού, ως γνωστόν, τέτοιου είδους εργαλεία θανάτου διοχετεύονται από τους «μεγάλους» επιλεκτικά και κατά περίσταση όπου απαιτεί ο συσχετισμός ισχύος και τα «αόρατα» συμφέροντα.

Ευρω-τρομονόμος

Οι 15 κυβερνώντες «εξέτασαν την υλοποίηση του αντιτρομοκρατικού σχεδίου δράσης», που αφορά σε «εβδομήντα εννιά δράσεις» και ήδη αποτελεί «σε εντατικούς ρυθμούς» αντικείμενο εργασιών των αντίστοιχων Συμβουλίων Υπουργών, μετά τη σχετική πρόταση της Κομισιόν (19/9/2001). Η Γάνδη επισημαίνει «τέσσερις τομείς που πρέπει να καταστούν επιχειρησιακοί το γρηγορότερο δυνατόν» και είναι:

1. «Η ενίσχυση της συνεργασίας» όλων των εμπλεκομένων ευρωπαϊκών μηχανισμών, δηλαδή «Ευρωπόλ, Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (Eurojust) μυστικών υπηρεσιών, αστυνομικών και δικαστικών αρχών».

2. «Ο αγώνας κατά της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των Συμβουλίων ΕΚΟΦΙΝ, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στο Λουξεμβούργο.

3. «Η υιοθέτηση πριν από την 7/12/2001» των σχετικών λεπτομερειών που αφορούν στο «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης» για την απ' ευθείας παράδοση των καταζητούμενων από τη μία δικαστική αρχή στην άλλη, τον ορισμό του «τρομοκρατικού» αξιόποινου και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων, και:

4. Την υιοθέτηση των συγκεκριμένων προτάσεων της Κομισιόν, όσον αφορά στην «ασφάλεια των αερομεταφορών», που έχει ήδη απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών. Υπάρχει ειδική αναφορά στη χημική και βιολογική «απειλή» και στην αποφυγή του «πανικού». Η γαλλική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, πλήρεις «άσκοπων συζητήσεων» και έκανε έκκληση στην «αναγκαία πολιτική βούληση».

Α, ναι, υπάρχουν και τα τρέχοντα «ευρωπαϊκά» ζητήματα, η εισαγωγή του Ευρώ, η «έντονη επιβράδυνση» (Κ. Σημίτης) της οικονομίας, η πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ και η διεύρυνση. Αυτά μεταφέρθηκαν όλα για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις», η λεγόμενη «τρομοκρατία» αποτελεί πλέον το κύριο και αποκλειστικό ζήτημα ενασχόλησης. Μόνον ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ειλικρινώς ότι «η οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα». Η στέρηση μιας χώρας έχει και αυτή τα δικά της σημάδια που φανερώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ