Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Νέφος» από τον πόλεμο της προπαγάνδας

Ο Αφγανός πρέσβης στο πακιστάν σε συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Ο Αφγανός πρέσβης στο πακιστάν σε συνέντευξη Τύπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο παρά τις αντικρουόμενες και ασαφείς πληροφορίες, υπάρχουν έστω κάποιες σοβαρές ενδείξεις. Ωστόσο, η συνολική εικόνα που επικρατεί στο εσωτερικό Αφγανιστάν παραμένει σκοτεινή και νεφελώδης, καθώς τα σενάρια, οι εικασίες και κυρίως οι πληροφορίες, μέρος και αυτές του πολέμου της προπαγάνδας και που διοχετεύονται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν ως μόνο στόχο να αποπροσανατολίσουν...

Πάντως ο στόχος, όπως φαίνεται προς το παρόν, είναι η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που αντικατοπτρίζονται θαυμάσια στις χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ: «Ανατρέψτε τους Ταλιμπάν για να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή»!

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ειδικά με την εικόνα που παρουσιάζεται, είναι μάλλον «ασύλληπτο» για τον κοινό νου, προς το παρόν. Ιδιαίτερα με τις πληροφοφίες που είναι πολλές, αλλά... Ενδεικτικό είναι το σίριαλ που εξελίχθηκε χτες καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, όπου έφερε αρχικώς τον πρέσβη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, τον Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, να επιστρέφει από το Αφγανιστάν, μετά από μέρες διαβουλεύσεων με την ηγεσία των Ταλιμπάν, κομίζοντας πρόταση «για την επίλυση της κρίσης», την οποία θα συζητούσε με τους Πακιστανούς αξιωματούχους. Και ενώ όλη η υφήλιος, ανέμενε αυτή την πρόταση μερικές ώρες αργότερα, ο Ζαΐφ, σε δηλώσεις του θα τονίσει ότι όλη η ηγεσία και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι καλά, απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία για «σχέδιο κατάπαυσης του πυρός» στην πόλη Κανταχάρ που είναι το προπύργιο των Ταλιμπάν και φερόταν ότι ήταν ως μέρος της πρότασης, και ότι τελικά «δε μεταφέρω καμιά νέα πρόταση». Πάντως, ο πρεσβευτής ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Κανταχάρ για να υποστηρίξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο και ότι θα έχει σχετικές διαβουλεύσεις με τις πακιστανικές αρχές στο Ισλαμαμπάντ, αλλά ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έκανε καμιά νέα πρόταση σχετικά με την έκδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κύριου ύποπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Το Μαζάρ-ι Σαρίφ στο επίκεντρο

Αμερικάνοι στρατιώτες σε... ώρα προσευχής

Associated Press

Αμερικάνοι στρατιώτες σε... ώρα προσευχής
Ενα σίγουρο στοιχείο είναι οι μάχες που διεξάγονται στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι συνεχώς προωθείται, αν και σύμφωνα με το στρατηγό Ουστάντ Αττάχ, όπως τουλάχιστον μετέφερε τις δηλώσεις η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μπορεί η Συμμαχία να προωθήθηκε κατά 3 μίλια ακόμη, κοντύτερα στο αεροδρόμιο -που οι Αμερικανοί ελπίζουν να χρησιμοποιηθεί ως βάση από τις «συμμαχικές δυνάμεις- αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο η κατάληψη της πόλης σύντομα. Από την άλλη πλευρά, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι οι μάχες είναι σφοδρές, αλλά η εικόνα που δίνεται από τη Συμμαχία είναι «εντελώς λάθος» και αναφέρουν ότι τουλάχιστον 25 άντρες της Συμμαχίας είναι νεκροί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μαχών.

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν προς το «Ρόιτερ» ότι οι Αμερικανοί κομάντος που βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Αφγανιστάν έχουν επαφές με παρατάξεις που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης από τη CIA προσπάθειας πολιτικής διείσδυσης. Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν την ύπαρξη Αμερικανών κομάντος, ενώ δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ» αναφέρει ότι ένας εκ των αρχηγών των φυλών των Παστούν, ο Μοχάμεντ Ζαμάν Γκουν Σαρίφ, δήλωσε ότι οι αρχηγοί των φυλών και κυρίως των Παστούν, έδωσαν προειδοποιητικό μήνυμα προς τους Ταλιμπάν ότι αν δεν υπάρξει διέξοδος από την κρίση και δε «σχηματιστεί ευρύτερη κυβέρνηση», τότε τα όπλα τους θα στραφούν κατά των Ταλιμπάν.

Απόρριψη προτάσεων για συσπείρωση

Σε μια άλλη εξέλιξη, που αφορά κυρίως στο μέτωπο όπου δρα η Βόρεια Συμμαχία, τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν φτάσει στο Βόρειο Αφγανιστάν και συνεργάζονται με τον πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, που ανήκει στη Βόρεια Συμμαχία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αφγανικής αντίστασης. «Οι οκτώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι μαζί με τον στρατηγό Ντόστουμ στο Ντάρα-ι- Σουφ» δήλωσε στο «Ρόιτερ» μέσω δορυφορικού τηλεφώνου ο στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας, Ουστάντ Αταχ Μοχάμεντ. «Οι οκτώ Αμερικανοί ήρθαν με ελικόπτερο πριν από κάποιο χρονικό διάστημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το έργο τους αφορά στη συλλογή πληροφοριών.

Τέλος, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», ο Καρόμ Χαλίλι, ηγέτης της πολυεθνικής Συμμαχίας, Χεζμπ-ι Ουαχντάντ Σία, μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας αυτής που μάχεται στο πλευρό της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε ότι η πρόταση του Μουλά Ομάρ απορρίπτεται.

Ο λόγος για την είδηση που αφορούσε στους απεσταλμένους του Ομάρ στους διοικητές της αντιπολίτευσης που ζήτησαν από τη Βόρεια Συμμαχία να συσπειρωθούν γύρω του για να αντιμετωπίσουν «την αμερικανική εισβολή». Η είδηση πάντα έχει πηγή τη Βόρεια Συμμαχία, και συγκεκριμένα το διοικητή Νταούντ, επικεφαλής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Φαρχάρ, ανατολικά του Ταλοκάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Ταχάρ, που μιλώντας προς το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι δέχτηκε πρόσφατα στο αρχηγείο του απεσταλμένους των Ταλιμπάν οι οποίοι του μετέφεραν προφορικό μήνυμα του μουλά Ομάρ. Πάντως, ο διοικητής Νταούντ απέφυγε να δώσει απάντηση στην πρόταση των απεσταλμένων του Ομάρ, τονίζοντας ωστόσο ότι είπε στην αντιπροσωπεία, πως οι Ταλιμπάν τους οποίους προώθησε στην εξουσία «το Πακιστάν», δε δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φάση πολέμου(2001-11-27 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί για τη νομή(2001-11-25 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «ζωτικών» ισορροπιών(2001-11-18 00:00:00.0)
Επίσπευση διαδικασιών και καταγγελίες(2001-11-14 00:00:00.0)
Ανακοινώνονται μεν, αργούν δε...(2001-11-03 00:00:00.0)
«Εν καιρώ πολέμου»(2001-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ