Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Διαδηλώσεις και σαφείς αποστάσεις από την Υεμένη

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΣΑΝΑ' Α.-

Μέρα προσευχής, η Παρασκευή, για τους μουσουλμάνους, και στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες η προσευχή μετατράπηκε, γρήγορα, σε διαμαρτυρία κατά των ΗΠΑ και σε αίτημα για άμεσο τερματισμό των αμερικανικών επιδρομών σε βάρος του Αφγανιστάν.

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε, από την έναρξη των αμερικανικών επιδρομών, χτες, στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, Νταρ ελ Σαλάμ. Οι δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες πορεύτηκαν αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να διαλυθούν ειρηνικά, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντας και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ινδονησιακή πρωτεύουσα, Τζακάρτα, με εντυπωσιακή συμμετοχή των γυναικών. Η διαδήλωση κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία, που ήταν περικυκλωμένη από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας. Σε αντίθεση, πάντως, με προηγούμενες διαδηλώσεις, δε σημειώθηκαν, χτες, συγκρούσεις.

Συμβολική περισσότερο ήταν, τέλος, η διαμαρτυρία μερικών εκατοντάδων πιστών, έξω από το κεντρικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης, υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Την οργή τους συγκέντρωσε, εκτός από την Ουάσινγκτον, και η τουρκική ηγεσία. Την περασμένη βδομάδα, είχαν σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, που συνοδεύτηκαν και από δεκάδες συλλήψεις.

Σε διπλωματικό επίπεδο, και ενώ η Υεμένη εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα ως στόχος ενός νέου αμερικανικού πλήγματος στα διάφορα σενάρια επέκτασης του πολέμου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη βομβιστική επίθεση ενάντια στο αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS Cole και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Οι δηλώσεις του Αμπουμπάκρ αλ Κίρμπι έρχονται στο τέλος μιας βδομάδας που κυριάρχησαν τα δημοσιεύματα σχετικά με τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι αμερικανικές αρχές για αναψηλάφηση της υπόθεσης του USSCole και για ανάκριση, από Αμερικανούς αξιωματούχους, όχι μόνο των υπόπτων για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και εκατοντάδων άλλων που είχαν πολεμήσει στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα, μάλιστα, με πολλούς, επιβεβαιώνουν τα προβλήματα και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Σάνα' α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλή αιματηρή βομβιστική επίθεση και επιδρομή ισραηλινών αεροπλάνων(2013-08-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-09-13 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών(2011-02-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-06-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-04-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας(1999-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ