Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ενταση στο Κασμίρ, σιωπή στο Ισλαμαμπάντ
  • Δριμεία επίθεση και προειδοποιήσεις από την Ινδία προς το Πακιστάν
  • Ρωσία - Ινδία ενάντια σε συμμετοχή «μετριοπαθών» Ταλιμπάν σε μελλοντική κυβέρνηση

Πακιστανοί στρατιώτες παρακολουθούν τους διαδηλωτές στο Πακιστάν

Associated Press

Πακιστανοί στρατιώτες παρακολουθούν τους διαδηλωτές στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Παρά τις διαβεβαιώσεις στις αρχές της εβδομάδας, η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, με επίκεντρο το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, οξύνεται μέρα με την ημέρα. Το Νέο Δελχί εξαπέλυσε σφοδρή λεκτική επίθεση κατά της πακιστανικής ηγεσίας, κατηγορώντας την για υπόθαλψη τρομοκρατιών. Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ αρκέστηκε να διατηρήσει σε υψηλότατο συναγερμό τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, απέφυγε να σχολιάσει και τις πληροφορίες ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν, πλέον, και τρίτο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ αντιμετώπισε με αυστηρότατα μέτρα καταστολής τις αναμενόμενες, λόγω της χτεσινής ημέρας προσευχής, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των ισλαμιστών. Το μόνο σίγουρο, που ανακοινώθηκε, είναι η επίσκεψη στο Πακιστάν, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, του Τούρκου Προέδρου Αχμέντ Νετζντέντ Σεζέρ, η οποία θα εστιαστεί «σε διμερείς σχέσεις και στις τελευταίες εξελίξεις».

«Κατανοούμε πολύ καλά την ανάγκη των ΗΠΑ να έχουν σύμμαχο, αυτή την περίοδο, το Πακιστάν, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι σύμμαχοί τους στην αντι-τρομοκρατική εκστρατεία δε θρέφουν οι ίδιοι τρομοκράτες». Με αυτά τα λόγια άρχισε τη δριμεία επίθεσή του σε βάρος του Πακιστάν, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λ.Κ. Αντβανί. Ο Ινδός αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία ότι το Πακιστάν εξοπλίζει και εκπαιδεύει τρομοκρατικά στοιχεία, των οποίων τη δράση, στη συνέχεια, υποστηρίζει. Είναι γνωστό ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν και στήριξαν τους Ταλιμπάν, το ίδιο πράττουν και με τους τρομοκράτες στο Κασμίρ» κατέληξε ο Αντβανί.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «οξύμωρο» το να εμφανίζεται σήμερα το Πακιστάν ως πολέμιος της τρομοκρατίας και το κάλεσε «να παραδώσει τους τρομοκράτες που υποθάλπει». Εσπευσε, όμως, να υπογραμμίσει ότι η Ινδία «δεν προτίθεται να παραβιάσει τη Γραμμή Εκεχειρίας στο Κασμίρ, αλλά δεν πρόκειται να περιμένει τους τρομοκράτες πρώτα να πραγματοποιήσουν τα πλήγματά τους: θα τους καταπνίξει πριν τα καταφέρουν, είναι νόμιμο δικαίωμά μας να αμυνθούμε» κατέληξε ο Αντβανί. Η αναφορά του αφορούσε σαφώς την απειλή, στα μέσα της εβδομάδας, της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζάις ε Μοχάμεντ», την οποία, κατά το Νέο Δελχί, στηρίζει το Πακιστάν, ότι θα «πλήξει το Νέο Δελχί, τη Βομβάη, πολλές μεγάλες πόλεις ως αντίποινα για τα πυρά που δέχτηκαν οι πακιστανικές θέσεις τη Δευτέρα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ισλαμιστές κληρικοί του Κασμίρ έσπευδαν να καταγγείλουν τον μπιν Λάντεν ότι «για ιδίον όφελος προβάλλει ως πρόσχημα της τρομοκρατικής του δράσης το θέμα του Κασμίρ, όπως πράττει και με άλλα σοβαρά ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό». Οπως υπογράμμιζαν, «ο αγώνας στο Κασμίρ είναι ένας αγώνας για ανεξαρτησία και ο μπιν Λάντεν δεν έχει καμία σχέση για να τον προσεταιριστεί».

Ρωσο-ινδική συμφωνία ότι διαφωνούν

«Είναι αντιφατικό να υποστηρίζει κανείς ότι υπάρχουν μετριοπαθείς Ταλιμπάν. Δεν υπάρχουν. Και διαφωνούμε κάθετα σε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής τέτοιων στοιχείων σε μια ευρεία μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση». Αυτά τονίζουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ρωσία και Ινδία, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Νέο Δελχί ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών, της Μόσχας, Βιαχεσλάβ Τρουμπνίκοφ. Την κοινή θέση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο. Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά, αντιτάσσεται στα σενάρια που φέρεται να προωθούν οι ΗΠΑ για τη μετα-Ταλιμπάν εποχή και στα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση «μετριοπαθών Ταλιμπάν», προκειμένου να εξασφαλίσουν και τη συναίνεση του Πακιστάν. Αντίθετα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ινδία έχουν, ξεκάθαρα, στο παρελθόν, στηρίξει την αφγανική αντιπολίτευση.

Σιωπή και αναμονή

Πακιστανοί αξιωματούχοι αρνούνταν, χτες, να σχολιάσουν τις καταγγελίες της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζαμιάτ ε Ουλέμα Ισλάμ» ότι παραχωρήθηκε και τρίτη αεροπορική βάση στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, στο αεροδρόμιο της μικρής πόλης Νταλμπαντίν, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ενώ έχει περικυκλωθεί από πολυάριθμες πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως ακριβώς έχει γίνει και με τις δύο άλλες στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Ριάζ Μοχάμεντ Κχαν αρνήθηκε να σχολιάσει και την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι «αγνοεί παντελώς το θέμα». Σιγήν ιχθύος τήρησε και για την «ομπρέλα» στρατιωτικής ασφαλείας που το Πακιστάν έχει παράσχει στις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Τζακομπαμπάντ και στην πόλη Πασνί. Ο Κχαν αρκέστηκε, μόνο, να δηλώσει ότι «αν οι Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζει ο πρέσβης τους, έχουν κάποια πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης, είμαστε πρόθυμοι να την ακούσουμε. Προς το παρόν, όμως, δε γνωρίζουμε τίποτε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ