Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή εισβολή με άρματα μάχης στη Βηθλεέμ

Παλαιστίνιος πετά πέτρα σε τανκ. Η χτεσινή μέρα είχε τουλάχιστον πέντε νεκρούς Παλαιστίνιους και δεκάδες τραυματίες

Associated Press

Παλαιστίνιος πετά πέτρα σε τανκ. Η χτεσινή μέρα είχε τουλάχιστον πέντε νεκρούς Παλαιστίνιους και δεκάδες τραυματίες
ΒΗΘΛΕΕΜ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τουλάχιστον 30 άρματα μάχης του Ισραηλινού στρατού εισέβαλαν χτες στη Βηθλεέμ, σπέρνοντας θάνατο με τα πυροβόλα τους - αυτόπτες δήλωσαν ότι προέλασαν εκατοντάδες μέτρα μέσα στην πόλη και κατέλαβαν θέσεις, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες τα συνόδευαν, τόσο πεζ όσο και σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εισβολές σε παλαιστινιακό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Αρματα μάχης θεάθηκαν και στην Μπέιτ Τζάλα, όπου αναφέρθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων παλαιστίνιων στη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι νεκροί της χτεσινής μέρας ήταν πέντε συνολικά, δύο από αυτούς στη Βηθλεέμ, ανάμεσά τους μια 28χρονη γυναίκα και ένα 12χρονο παιδί. Την ίδια ώρα, εξακολουθούσε να ισχύει η διακοπή κάθε διπλωματικής σχέσης που κήρυξε η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής - και το τελεσίγραφο τής «παράδοσης των δολοφόνων του υπουργού Τουρισμού Ζε' εβί», ο οποίος τελικά κηδεύτηκε χτες, «σε μία βδομάδα». Σε διαφορετική περίπτωση, όταν λήξει το εφταήμερο πένθος που έχει κηρυχτεί από την κυβέρνηση, ο Ισραηλινός στρατός πιθανότατα θα λάβει την εντολή να προχωρήσει σε μαζικής κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με συλλογική ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή ηγεσία ανέφερε ότι «θεωρούμε αυτήν την ισραηλινή επίθεση εφαρμογή μιας πολιτικής πολέμου εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής και του Παλαιστινιακού λαού». Οι Ισραηλινοί, ανέφερε η ανακοίνωση, «εκμεταλλεύονται» την εκτέλεση του Ζε' εβί από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) για να «ανακαταλάβουν την Παλαιστινιακή γη».

Αρματα μάχης στη Βηθλεέμ. Ο Ισραηλινός στρατός προέβη σε μια από τις σημαντικότερες εισβολές των τελευταίων χρόνων

Associated Press

Αρματα μάχης στη Βηθλεέμ. Ο Ισραηλινός στρατός προέβη σε μια από τις σημαντικότερες εισβολές των τελευταίων χρόνων
Καθώς Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εγκατασταθεί στις ταράτσες δύο ξενοδοχείων της Βηθλεέμ, περίπου 3 χιλιόμετρα μακρύτερα μετέτρεπαν σε πορεία την κηδεία ενός κορυφαίου στελέχους της «Φατάχ». Αν και όλα τα ΜΜΕ θεωρούσαν ότι για το θάνατο του Ατέφ Αμπαγιάτ και άλλων δύο μελών της οργάνωσης, ευθύνονται οι υπηρεσίες του Ισραήλ, η κυβέρνηση διέψευσε ότι επρόκειτο για ενέργεια των δικών της υπηρεσιών και απέδωσε την έκρηξη στο αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει σε «εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι». Πάντως, η «Χα' αρέτζ» όσο και η «Τζερούσαλεμ Ποστ», δύο από τις γνωστότερες εφημερίδες της Ιερουσαλήμ, θεωρούσαν ότι η ενέργεια έγινε από τον Ισραηλινό στρατό.

Την ίδια ώρα επέμεναν οι πληροφορίες ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επρόκειτο να «διαβεί το Ρουβίκωνα», όπως το έθεσε το CNN, και να εξαπολύσει μια καμπάνια εναντίον του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), καθώς και της θέσης του εκτός νόμου, μετά από σκληρές πιέσεις που ασκήθηκαν σχετικά στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά την εκτέλεση του Ρεχάβαμ Ζε' εβί. Αν και το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το PFLP τέθηκε ήδη εκτός νόμου, Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι - παρά τις συλλήψεις στελεχών της οργάνωσης - η πολιτική πτέρυγά της θα παραμείνει νόμιμη.

Ενας μικρός Παλαιστίνιος διαδηλωτής στέκεται για λίγο μπροστά σε φλεγόμενο αυτοκίνητο. Η σύγκρουση συνεχίζεται

Associated Press

Ενας μικρός Παλαιστίνιος διαδηλωτής στέκεται για λίγο μπροστά σε φλεγόμενο αυτοκίνητο. Η σύγκρουση συνεχίζεται
Ο Αμερικανός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ Ρόναλντ Σλίτζερ που συναντήθηκε χτες με τον Γιάσερ Αραφάτ φέρεται, κατά την «Χα' αρέτζ», να τον πίεσε απαιτώντας να «αναληφθεί σκληρή δράση» κατά των υπευθύνων για την εκτέλεση του Ζε' εβί, ενώ για τη σύλληψή τους καλούσε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Λάρσεν. Ο τελευταίος μεσολάβησε ώστε να υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Πέρες, στη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος ζήτησε ακριβώς το ίδιο.

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ντάνιελ Κέρτζερ, συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος κάλεσε ξανά για «αυτοσυγκράτηση».

Αλλά η αυτοσυγκράτηση ήταν το τελευταίο που είχαν στο μυαλό τους οι Ισραηλινοί ιθύνοντες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεΐρ Σιτρίτ είπε πως «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μάθουν ότι η περίοδος που ακούγαμε τις υποσχέσεις τους και υποφέραμε έχει τελειώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ