Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι μαθητές στο δρόμο για την ειρήνη

Με ιδιαίτερο παλμό και μαχητικότητα έστειλαν χτες το δικό τους μήνυμα καταδίκης του πολέμου

«Ειρήνη θέλουν οι λαοί, έξω οι Αμερικανοί

Δεν είμαστε του Μπους χωράφι, ούτε εμείς, ούτ' άλλα κράτη

Το ΝΑΤΟ δεν υπηρετούμε, τα σύνορα δεν τα περνούμε

Και δε θα πολεμήσουμε, το αίμα δε θα χύσουμε

Για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε προτεκτοράτο

Φωνάζουμε έξω ο ρουφιάνος, ο Μπους ο Αμερικάνος

Ακη, Γιωργάκη και Σημίτη, ο Μπους σας έπιασε από τη μύτη

Μα όλοι σηκώσαμε κεφάλι και προτιμήσαμε την πάλη».

Τους στίχους αυτούς εμπνεύστηκαν και έγραψαν οι μαθητές του Πειραιά για να στείλουν το δικό τους μήνυμα ειρήνης. Τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στη χτεσινή αντιπολεμική κινητοποίηση, που αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Με δυναμικές πορείες οι μαθητές ξεκίνησαν από τα σχολεία τους με προορισμό την πλατεία Κοραή. Εκεί έφτασε και η είδηση ότι οι συμμαθητές τους από το 13ο ΕΛ Πειραιά (πρώην ΕΠΛ) δέχτηκαν απειλές από το διευθυντή τους ότι θα πάρουν τριήμερη αποβολή αν συμμετάσχουν στην πορεία. Αμέσως όλοι οι μαθητές ξεκίνησαν πορεία προς το σχολείο για να επέμβουν και να πάρουν και τους συμμαθητές τους μαζί. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», το σύνθημα που αντηχούσε όλη την ώρα. Τελικά μετά από την παρέμβαση συνδικαλιστών της ΕΛΜΕ άνοιξαν τις πόρτες για λίγα λεπτά και βγήκαν μερικοί μαθητές. Ομως οι απειλές του διευθυντή συνεχίστηκαν και μετά λέγοντας σε συνδικαλιστή μαθητή ότι τη Δευτέρα θα υπάρχουν 50 λιγότεροι μαθητές στο σχολείο!


Με ιδιαίτερο σθένος και παλμό, η δυναμική και μαζική πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους με προορισμό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν πολεμούν την τρομοκρατία πολεμούν τους λαούς», έλεγε το πανό των μαθητών, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ειρήνη θέλουν οι λαοί, έξω οι Αμερικανοί», «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Εκεί, τη συμπαράσταση και συστράτευση με τη στρατευμένη για την Ειρήνη μαθητιώσα νεολαία εξέφρασε εκ μέρους της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και Πέριξ Δήμων, ο γραμματέας της Γιώργος Βαγγελάκος.

Η μαχητική πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους, καταλήγοντας πάλι στην πλατεία Κοραή.

Συνεχίζει η Θεσσαλονίκη

Νέες αγωνιστικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σαν μέρος ενός συντονισμένου κλιμακούμενου αγώνα ενάντια στον πόλεμο αναγγέλλουν οι μαθητές που πραγματοποίησαν το μαχητικό, αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Το Συντονιστικό των Εκπροσώπων και Εκλεγμένων Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης (που καλύπτει τα: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο ΤΕΕ Σταυρούπολης, 7ο και 11ο ΤΕΕ Ευκλείδη, Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης, 7ο Ε.Λ. Καλαμαριάς, 1ο Ε.Λ. Θεσσαλονίκης, 2ο Ε.Λ. Πολίχνης, 1ο Ε.Λ. Νεάπολης, 2ο Ε.Λ. Συκεών), σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν στην πανεκπαιδευτική αντιπολεμική κινητοποίηση και επίσης την Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλονίκης που στάθηκε στο πλευρό των μαθητών.

«Ενα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές, τονίζει η ανακοίνωση, ήταν "Οχι στις δαπάνες τις πολεμικές - σχολεία και βιβλία για τους μαθητές". Με το σύνθημα αυτό δηλώνουμε τη θέση μας για τον πόλεμο. Εμείς ζητούμε να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τον πόλεμο γιατί την ίδια ώρα που εμείς ζούμε κάτω από σάπια κτίρια, χωρίς βιβλία και με τόσες άλλες ελλείψεις, ξοδεύονται δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του πολέμου».

Η ανακοίνωση καταγγέλλει ότι οι μαθητές δέχτηκαν απειλές και εκβιασμούς για να μη συμμετέχουν στην αντιπολεμική διαδήλωση. Τέτοια κρούσματα τρομοκράτησης των μαθητών εκδηλώθηκαν από τους διευθυντές των σχολείων: 1ο και 5ο ΤΕΕ Σταυρούπολης, 4ο Ε.Λ. Χαριλάου, Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης, 2ο Ε.Λ. Νεάπολης, 2ο Ε.Λ. Πολίχνης, 1ο Ε.Λ. Πυλαίας, 3ο Ε.Λ. Θεσσαλονίκης, 7ο Ε.Λ. Καλαμαριάς.

«Εμείς, όμως δεν το βάζουμε κάτω», δηλώνουν οι μαθητές. «Δε μας τρομάζουν οι απειλές και ο αυταρχισμός τους. Θα μας ξαναβρούν μπροστά τους με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ