Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εφθασε η ώρα των χερσαίων επιχειρήσεων
  • Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ίσως να φτάνουν τους 900, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
  • Ο Μπους απορρίπτει το αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων για διακοπή των βομβαρδισμών, ώστε να δοθεί επισιτιστική βοήθεια
  • Αρχισε η εισβολή των ειδικών δυνάμεων και έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Βομβαρδισμένα σπίτια στην Κανταχάρ

Associated Press

Βομβαρδισμένα σπίτια στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πόσες ψυχές θα χαθούν ακόμη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που κατ' ευφημισμόν και μόνο ονομάζεται «Διαρκής Ελευθερία». Πόσα παιδιά, πόσα μωρά, γυναίκες ηλικιωμένοι θα θαφτούν, θα διαμελιστούν ή θα γίνουν εκατομμύρια κομμάτια; Αραγε θα το μάθουμε ποτέ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των Ταλιμπάν κάνουν λόγο ακόμη και για μέχρι 900 νεκρούς και αγνοούμενους. Πόσο μεγαλύτερος ή μικρότερος είναι ο αριθμός, κανείς δε γνωρίζει.

Ο αριθμός των νεκρών όμως αυξάνεται, συνεχώς μέρα τη μέρα, ειδικά μετά τη χρήση των «εναέριων κανονιοφόρων», των πολεμικών αεροσκαφών «AC-130» που σπέρνουν θάνατο, αλλά και τη χρήση υπερβομβών. Χτες, ήταν μία μέρα «ήσυχη» σχετικά, αφού οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί κόπασαν για λίγο, εξαιτίας του σεβασμού προς τις θρησκευτικές συνήθειες των μουσουλμάνων, όπως ανέφεραν Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι. Ομως, υπήρξαν νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν την Παρασκευή τα αμερικανικά αεροσκάφη, «παραβιάζοντας» την ιερή ώρα της μουσουλμανικής προσευχής, την οποία είχαν σεβαστεί στο προηγούμενο διάστημα των επιχειρήσεων.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν με τέσσερις βόμβες την Καμπούλ, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «al Jazeera» μετέδωσε ότι μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, κοντά στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ». Τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης το Κανταχάρ. Σύμφωνα με το «Afghan Islamic Press» - (ΑΙΡ), το φερόμενο ως ελεγχόμενο πρακτορείο από το καθεστώς των Ταλιμπάν, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα κοντά στην πλατεία Μαντάντ, της πόλης, όπου βρίσκεται το κτίριο του υπουργείου Προώθησης της Αρετής, το οποίο ενδέχεται να ήταν ο στόχος της αμερικανικής επίθεσης. Αρκετές βόμβες έπεσαν και στο παζάρι της πόλης, δεν υπάρχουν όμως πληροφορίες για απώλειες. Επιθέσεις έγιναν επίσης τη νύχτα της Πέμπτης στο Τζαλαλαμπάντ, όπου υπάρχουν αρκετά στρατόπεδα των Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χάι Μουτμέν, υποστήριξε την Παρασκευή ότι από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί ή θεωρούνται αγνοούμενοι 600 έως 900 άνθρωποι. Στον αριθμό που ανακοίνωσε συνυπολογίζονται αυτοί και βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που επλήγησαν από βόμβες. Παράλληλα, στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας εκ των «οπλαρχηγών» του Οσάμα Μπιν Λάντα, ο Αιγύπτιος, Αμπού Μπασίρ αλ Μάσρι, ο οποίος, σύμφωνα με το ΑΙΡ, υπέκυψε στις 13.10 και ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βορειοανατολικής πόλης Τζαλαλαμπάντ, δύο μέρες αφότου εξερράγη στα χέρια συνεργάτη του οβίδιο. Η επιβεβαίωση του θανάτου του Αλ Μάσρι, βάζει ένα τέλος στη φημολογία που υφήρπε από την Πέμπτη, ότι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια σφοδρών αμερικανικών βομβαρδισμών κοντά στο Τζαλαλαμπάντ.

Η λαιμητόμος της πείνας


Associated Press

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο τρομακτική, ακόμη και από το θάνατο που ξερνούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, φαντάζει η πείνα που φαίνεται ότι θα αρχίσει να καταδιώκει τον έτσι και αλλιώς εξαθλιωμένο αφγανικό πληθυσμό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει απευθύνει πολλάκις έκκληση για τερματισμό των βομβαρδισμών, ούτως ώστε να αποσταλούν 67.000 τόνοι επείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα για να αποτραπεί ο θάνατος τουλάχιστον 100.000 παιδιών. Εξάλλου, τα φορτηγά του ΟΗΕ δεν μπορούν να φτάσουν στις περιοχές που βομβαρδίζονται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, σε αυτές τις περίπου 2 εβδομάδες που διαρκούν οι βομβαρδισμοί, που οι βόμβες χτυπούν και «λάθος στόχους», όπως τις αποθήκες με τρόφιμα του Ερυθρού Σταυρού.

Χτες λοιπόν και επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέρριψε το αίτημα των 6 ανθρωπιστικών οργανώσεων για διακοπή των βομβαρδισμών, ώστε να αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. «Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην εμποδιστεί η τροφοδοσία σε επισιτιστική βοήθεια και θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ήταν η απάντηση Μπους από τη Σανγκάη.

Εναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, η τραγική εικόνα που επικρατεί στο Αφγανιστάν, θα επιδεινωθεί, αφού πια ο λόγος γίνεται για έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων που θα συνδυαστούν με τους βομβαρδισμούς, συνεπώς τίποτα πια δεν είναι ασφαλές, πουθενά. Οπως τόνισαν όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο από όλους τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι ικανές από μόνες τους να πλήξουν τους τρομοκράτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Πρέπει απλά να πάμε και να τους βρούμε» τόνισε ο Ράμσφελντ αφού... «η μόνη άμυνα κατά της τρομοκρατίας είναι η επίθεση. Πρέπει να τους πολεμήσεις», σημείωσε ο αρχηγός του Πενταγώνου.

Ετσι, από χτες, ο πρώτος μικρός αριθμός ανδρών των επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα φάση στην επίθεση της Ουάσιγκτον εναντίον της χώρας αυτής, στο πλαίσιο του πολέμου της κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η μικρή παρουσία των επίλεκτων δυνάμεων μπορεί να αυξηθεί τις ερχόμενες ημέρες ή και βδομάδες. «Είναι στο πολύ, πολύ, πολύ αρχικό στάδιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, αλλά αρνήθηκε να πει πότε ακριβώς οι στρατιώτες εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ» σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί κομάντος είναι στο Νότιο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες πρακτόρων της CIA για την ενθάρρυνση των τοπικών φυλάρχων της εθνότητας των Παστούν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν.

Πάντως, Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων θα αναλάβουν ρόλο άνδρες των ειδικών δυνάμεων, αλλά θα αποφευχθεί η μαζική ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, καθώς το χρονικό διάστημα για την έναρξη αυτών των επιχειρήσεων είναι μικρό, αφού επίκειται ο σκληρός χειμώνας του Αφγανιστάν, αλλά πλησιάζει και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ